Да бъдеш потомък на военен

https://svobodnoslovo.eu/komentar/da-badesh-potomak-na-voenen/133169 SvobodnoSlovo.eu
Да бъдеш потомък на военен

Да бъдеш потомък на военен

Кръстен съм на дядо ми. Български офицер, достигнал до чин полковник в родната армия. Когато бях малък рецитирах стихотворения на Ботев във Военния клуб. Причината беше да го зарадвам.

Той беше човекът, закърмил ме с поезията на Ботев, а впоследствие на Смирненски и Вапцаров. Бях силно притеснителен и преодолявах себе си всеки път, когато излизах на сцената. 

Ако не ме беше научил да се боря със страха и неувереността си, едва ли бих постигнал това, с което се занимавам. Когато събираше бившите си колеги с интерес слушах историите им.

Дядо Петко и дядо Петър редовно си украсяваха разни неща Моят дядо никога не ги прекъсваше в тези моменти, само добродушно се усмихваше, с което познавах кога се увличат. 

От своя страна той предпочиташе истината . Някои от разказите му не представяха армията ни в най-добрата светлина . Но ми казваше, че истински храбрият и доблестен мъж не разказва само хубавото. 

За мен покойният ми дядо е символът на храбростта на армията ни. Както и героите, водени от Владимир Вазов при Дойран и много други. Мъжете на честта. 

Единствените пъти, в когато съм виждал дядо ми уплашен беше, за здравословното състояние на баба ми. Самият той беше подвижен до самия си край, макар и след прекараха два инсулта и инфаркт. Завещал ми любовта към родината, историята и войнската чест! 

Днес българската армия е почти разформирована, но не се гаси туй, що не гасне! Стига пламъкът са гори още в нас, ще имаме силата да защитаваме родината и жените си! Честит празник на храбреците с войнска чест и на всички именици днес!

Тодор Беленски

2 Коментара

Генчо Гунчев

преди 1 седмица

И аз съм пял във Военния клуб. Баща ми, подполковник, го пенсионираха след "чешките" събития. Но, не стигнах до армията. Бях трудовак! "Другарите" прецениха, че съм опасен за оръжие и ми дадоха лопата. Днес, "Господата" преценили, че имаме нужда от Бог, а не от Военен парад. Разни хора, разни идеали. Ама, за парада са прави: армията пълна с жени в отпуск по майчинство, техниката пратена срещу Русия, трудоваци няма, кой да дефилира? Можеха да поканят чужденци, като в ЦСКА!?

Коментирай

BLIMAN

преди 1 седмица

...няма да взема отношние..и дядото и внука, вс същите л..........!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.