Да благодарим на Християн Мицковски че върши работата и на българските политици

https://svobodnoslovo.eu/komentar/da-blagodarim-na-hristiyan-mickovski-che-varshi-rabotata-i-na-balgarskite-politici/136815 SvobodnoSlovo.eu
Да благодарим на Християн Мицковски че върши работата и на българските политици

Всъщност да благодарим на Християн Мицковски, че върши работата и на българските политици

 

Новоизбраният премиер на република Северна Македония Християн Мицковски направи преди ден изказване, което обичайно разбуни духовете в България и предизвика отговор и на най-високо държавно ниво. Кристиян Мицковски е лидер на ВМРО - ДПМН, дясно-центристка партия, която дълго време беше известна като сравнително пробългарска партия в Македония. И понеже трябва да се изразяваме много внимателно, когато става въпрос за отношенията между републиките България и Северна Македония, да кажем, че ВМРО-ДПМНЕ беше онази партия, която избягваше антибългарското говорене по отношение на общата ни история, избягваше да се говори за фашизъм, особено бил той български, в периода 1941-1944 година и т.н. и т.н. Бившият председател на партията и министър председател Любчо Георгиевски дори дойде по-късно и заживя в България.

Република Македония, с малко над два милиона жители, с голямо албанско малцинство, не се нуждае от външни недоброжелатели, особено такива с претенции за нейният език, култура, история и едновременно с това твърдящи, че са братски народ.

Това, което от много време се опитват да ни кажат македонците, това което прави в момента и Християн Мицковски е, че ние двете държави, двата братски народа, трябва да намерим някакво разумно и „креативно решение“ на всички възникнали между нас противоречия. Думи, които все не достигат до ушите и до съзнанието на българските политици, заслепени от един примитивен национализъм, характерен за времето на късната социалистическа народна република, преди 1989 година.

Какво означава „креативно решение“, в случая, а Мицковски каза, че той има поне три такива? Това означава, че не бива да търсим българско малцинство в Македония, означава едно мълчаливо съгласие и разбиране, че македонци и българи са един и същи народ и не бива да ги разделяме документално. Защото точно това се опитваме да направим в момента.

Знаем ли ние българите самите какво искаме? От една страна твърдим, че българи и македонци са един и същи народ, че македонската история, език, култура е на практика българска. От друга страна в момента искаме признаване на българско малцинство в Северна Македония! Това означава, че лично ние приемаме двата народа за различни. И така, в крайна сметка какво искаме ние българите – едното или другото?

Ето това се опитват да ни кажат македонците и то съвсем дипломатично, а ние все виждаме предизвикателство спрямо нас, в техните послания. Опитват се да ни кажат, че трябва да намерим разумна и деликатна формула, според която да не е нужно да се делят двата народа. Така че и да запазим добри политически отношения и да запазим правото на обща история.

Последното, от което има нужда в момента Северна Македония е създаването на още едно малцинство там. И поне това ние трябва да разберем и да проявим ако не разбиране, поне някакво съчувствие. Нали сме роднини, братя, приятели. В Северна Македония си имат достатъчно малцинства - албанско, турско, помашко, влашко, сръбско, еврейско, циганско и т.н. Създаването и на българско малцинство ще бъде последният пирон в сравнително младата северномакедонска държавност. От това нямат полза нито българи нито македонци, но ние просто отказваме да го разберем.

Дано най-сетне българските политици да преодолеят този патриотизъм, от времето на социалистическата Държавна сигурност, понеже той е още на онова ниво. Дано да отворят мирогледа си най-сетне и да вникнат в онова, което им казват македонците. А всъщност не ние, а те ни предлагат истинско европейско и креативно решение, по проблемите, възникнали между двете държави.

Андрей Киряков

4 Коментара

Майна

3 days before

Андрей , мисля , че си прав... И защо го ,,зачоплиха,, това нашите управляващи- защото са ,,евроатлантици,, включително и Радев.... Трябва да се чете ,,между редовете,, , но нашия народ има непростима наивност ..

Коментирай

Kiro Kanadeca

3 days before

Андрей, не си прав. Хайде стига сме мълчали, хайде стига сме де съгласявали мълчаливо, а? Ами като не щат още едно малцинство да си признаят официално, че сме едно и съща, що не го заявят? Щото те са убедени, че не сме едно и също! Разбираш ли, Андрей? Те са убедени, че са други. Що да си мълчим? Ами нали Франция и Европа им дадоха тази рамка и те я приеха? Що се отмятат сега? Ами да си спазват договореностите, да си следват каквото там са подписали, иначе - каиша. Ай сиктир, бе! Като искат да са различни - да си бъдат! Ама да си спазват договорите. Дали ние по-остричко трябва - да им се каже, ако искате в Европа, Съединение с България. И това е.

Коментирай

Андрей К

3 days before

Именно като станем и двете държави част от ЕС ще станем една държава...

Коментирай

Гост

3 days before

Омръзнаха ми македонците с тяхните претенции. Да връщаме ветото и да ги оставяме на албанците. След 30-40 години ще се разберем с албанците да ги признаят македонците за българско малцинство.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.