ДА СЕ ПОСМЕЕМ ЗАЕДНО, ВСЕ ПАК

https://svobodnoslovo.eu/komentar/da-se-posmeem-zaedno-vse-pak/26189 SvobodnoSlovo.eu
ДА СЕ ПОСМЕЕМ ЗАЕДНО, ВСЕ ПАК

Колкото и тъжна, и печална да е ситуацията в България, влязла в поредица от политически, икономически, социални, енергийни и какви ли не още кризи, погледната отстрани и обективно, доколкото това е възможно, ситуаията изглежда и комична.

Поради действията и говоренето на политиците и ония, които се стремят да изглеждат политически без това да е в длъжността им. "Главният прокурор Иван Гешев се включи в неделя в гневната канонада от София срещу изказването на нидерландския премиер Марк Рюте, че българската граница може да бъде премината срещу подкуп от 50 евро. Той призова нидерландеца да даде доказателства за твърденията си.

“Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, че “иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро”, като главен прокурор на Република България заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това“, се казва в изявление на Гешев."

Гневът на гражданиня Гешев може и да е оправдан. Но гневътт на главния прокурор Гешев е най-малкото нелеп и неуместен в двустранния ни спор с Рюте. Главна прокурор трябва да администрира държавното обвинение, ръководените от него прокурори трябва да повдигат обвинения ии да събират годни за съда доказателства.

Двустранните ни отношения с някакво кралство, пък било това кралство и Нидерландия, както и другите ни международни отношения са работа на преззидента, парламента и правителството.

Главният прокурор би трябвало да коментира присъдите на ЕСПЧ, по които България е осъдена десетки и стотици пъти. Може да коментира и яловите дела на прокуратурата и това, че няма нито един осъден за корупция висш държавен чиновник, министър, кмет и политик. Но да бъдем снизходителни и да приемем с разбиране дипломатическите опити на Гешев така, както приемаме отношението му към пешеходните пътеки и полеггналите полицаи.

Гешев е гордост! Гешев е радост! Гешев е смях!

Любо Кольовски

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.