ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ И НАЦИОНАЛНИЯТ ИДЕАЛ НА "ВЪЗРАЖДАНЕ": СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ, ЯКОБИНСКО РАВЕНСТВО, ТКЗС, И ОБЕДИНЕНИЕ НЕИЗВЕСТНО С КОЯ ДЪРЖАВА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/deveti-septemvri-i-nacionalniyat-ideal-na-vazrazhdane-socialna-revolyuciya-yakobinsko-ravenstvo-tkzs-i-obedinenie-neizvestno-s-koya-darzhava/142314 SvobodnoSlovo.eu
ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ И НАЦИОНАЛНИЯТ ИДЕАЛ НА "ВЪЗРАЖДАНЕ": СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ, ЯКОБИНСКО РАВЕНСТВО, ТКЗС, И ОБЕДИНЕНИЕ НЕИЗВЕСТНО С КОЯ ДЪРЖАВА

 

Винаги са ме забавлявали менталните усилия на хората, които много искат да изглеждат умни, а пък не са.

Коцето Костадинов от "Възраждане", познавам го много добре, от 15 години, за Девети септември ни подари празничен текст и ни развесели със своите разсъждения в него за... Националния идеал. 

Вижте цялата му публикация тук: 

https://epicenter.bg/article/Kostadinov--Balgariya---svobodna--obedinena-i-nezavisima/360392/2/0.

Този човек първо дефинира това, което се случи нa България през есента на 1944 г. като "преврат, прераснал в социална революция", което си е абсолютна глупост, както и всичко последвало в текста след него. Защо мисля така? 

Ето защо:

Първо, в историята винаги прерастването, ако се осъществи, е в обратна посока - революцията води към смяна на системата.

Второ, превратът на Девети е комунистически, терористичен, престъпен (имаме закон, обявяващ комунистите за престъпна организация); избити са стотици хиляди българи.

Според световни учени от същия елитен американски университет, дето се обучава детето на доскорошен шеф на БКП/БСП, комунистическите партии като БКП/БСП общо за света са избили около 260 милиона души. Цели 260 милиона!

На долната таблица проф. R. J. Rummel дава броя на убитите по страни и по периоди в три варианта – минимален, среден и максимален. 

Други стотици хиляди са малтретирани, интернирани, по затворите и лагерите, имотите им са отнети и раздадени на простоватите и некадърни комунисти с генеалогия от ъндърграунда.

Убитите българи са между 172 000 - 322 000 души, не вярвайте на комунистическите историци, че са по-малко. 

Коцето казва за разстреляните, за избитите и заровени нощем в потайни трапове българи, които са елитът на нацията - индустриалци, предприемачи, професори, офицери, лекари, инженери, учители, свещеници: "Някои дори се разделиха и с живота", вижте в текста.

Оттогава нашият национален генофонд е непоправимо увреден. 

И към властта изпълзяват само прости, неграмотни и некадърни измамници и крадци.

Трето, в текста за националния идеал нищо не се казва, че въпросният "преврат-революция" е осъществен при пълна окупация на България от съветски войски и под пълна диктовка на съветското Политбюро и на самия Йосиф Висарионович Джугашвили-Сталин. 

Каква социална революция, какви национални идеали, какви пет лева?

Четвърто, в чест на Девети септември, Коцето с радостен сълзлив възторг ни съобщава, че "класите в българското общество бяха унищожени", демек избити, което след като се вгледаме внимателно в това утвърждение, разбираме, че всички българи са унищожени, защото няма как един който и да е човек на територията на България да не принадлежи към даден социален страт (слой, класа). 

Колко е опасно да си прост!

Пето, после следва умопомрачителната нелепица, че "в страната започнала бърза индустриализация, съчетана с колективизация на селското стопанство". Значи така, а? Съчетание? 

Български депутат още не е в състояние да разбере пагубната роля за нацията на ТКЗС-тата и на колхозирането; на отнемането на земите и имотите на българските селяни; отнемането на добитъка им; отнемането на инвентара им; на тормоза на "кулаците" извън ТКЗС (аз съм внук на "кулак", знам този тормоз); после, в ТКЗС-то, на поголовното крадене на общото; на пълното обедняване и на мизерията на класата "селяни", които получаваха по 23 стотинки на трудоден; те нямаха пари за нищо, и затова емигрираха по заводите в градовете, а селата обезлюдяваха и опустяха. 

Никой нормален човек у нас не е хвалил и не може да хвали ТКЗС-то и комунистическата насилствена колективизация.

Шесто, в този контекст четем още, че "милиони българи получиха възможност за равен старт в живота", че социалният идеал бил "социалното равенство", като че ли не знаем за благоденствието и лукса на комунистическата номенклатура и беднотията на пролетатиста, за привилегиите на класата "комунисти", за маскираното социално неравенство, за противопоставянето "град - село", за малтретирането на тези, които не са наши хора, и т.н.

Седмо, интересно ми е, че като говори за социална революция и за равенство Коцето някак изпуска въпросът за свободата, едната от трите съставки на якобинския революционен идеал: Liberté, égalité, fraternité ("Свобода, равенство, братство", видяхме го на Откриването на Олимпиадата преди месец).

По време на 45-те години комунистически терор в България нямаше свобода, драги Коце, нямаше свобода на словото, не можеше да се излиза зад граница в западните страни, не можеше да се чете Зигмунд Фройд, джазът беше обругаван, даже не можеш да носиш по модата тесни панталони, милицията ги разпорваше, или къси рокли...

Каква свобода, Санчо?

Осмо, Коцето изпуска и "братство" от ползвания от него донякъде френски слоган; нормално е да го изпусне според мен, защото представяте ли си "братството" между комунистите с автоматите и "враговете на народа"?

Аз мисля, че докато свободата и равенството могат да се възприемат като основни права, братството е задължение към другия; призив за морал. 

Костадинов изпуска (според мен неслучайно) въпроса за морала. Не искам да продължавам за морала, той си знае защо.

Девето, въпреки че в началото на текста си се постулира "социална революция", после Костадинов казва: "Всичко това обаче се случи без огромната част от народа да го е искал". Значи хем социална, значи на целия социум, хем народът (социумът де) не я ще тази пуста революция , тя не е негова.

Е, как става тази работа - "несоциална социална революция"? 

Десето, най-интересното, най-тъпото и най-смешното заради глуповатостта си: Варненецът, не го знам от кой квартал на Варна е, поставя равенство между Трети март и Девети септември, били едно и също нещо, и казва: "Ситуацията е същата като със свободата, която България получи през 1878 г." (малко синтаксисът не е както трябва, нейсе), което е изумително като ход на мислите му.

През 1878 г. България се освобождава от турско робство, а през 1944 г. тя е окупирана от чужди войски; от кого се освобождава тогава чрез тез войски, от себе си ли?, с кого воюва тя за свободата си?, кого разстрелва? 

Отговори ве, Костадинов?

Единадесето, чета и "не вярвам на ушите си" (Юл. Вичков): "Народът получава свободата си като подарък, подарък, който не цени". 

Пак народът виновен! 

Защо не го цени той този подарък, може би не иска такава комунистическа свобода, с Народен съд, с разстрели, с терор, с концлагери? 

Защо въобще не ценим комунистическите подаръци? 

Защо в цял свят, без партийката на Коцето, ги отхвърлят с омерзение? 

Дванадесето, последно, че ми омръзна да се занимавам с глупости и ме заболя главата, ще сляза в мазата да си отворя един компот.

Коцето накрая финализира текста си с гениалното прозрение: "Големият въпрос, който стои пред нас, е какъв е националният идеал на България след 1989 г.?" 

И ни казва какъв е, кой да ни каже друг: "Националния ни идеал е България да е свободна, обединена и независима. Това е идеалът на българските възрожденци." Край. Точка. 

Но тук има поне три парадокса. 

1.) Това съчетание е анахронизъм, от периода на Българското възраждане преди 150 години и се отнася за освобождаването ни от турско робство, отнася се за обединението на Мизия, Тракия и Македония, отнася се за независимостта ни (тогава) от Турция, Гърция, Сърбия, от Великите сили, даже от Русия. 

Сега няма от кого да се освобождаваме, освен от политиците-крадци и от олигарсите-разбойници

2.) От херменевтична гледна точка съчетанието "свобода, обединение независимост" е несъстоятелно - да си свободен и да си независим е едно и също, а обединяването с друг предполага някаква договорирана зависимост от него, ало ме разбирате.

3.) Дефиницията на "национален идеал" е следната:

"Националният идеал е идеализиран образ и цел на националния живот, които съществуват в стратегия за бъдеще, която ориентирана към консолидацията на нацията, помагайки за решаването на проблемите в нейното социално, икономическо и културно развитие."

Така погледнато предлаганият анахроничен идеал е нелеп и глупав.

И да прибавя още: има и такива неща като "национални интереси", "национална идея", "национална доктрина" и т.н 

Не ми се мисли как ще ги формулира Костадинов, когато вземе властта, както вече десетина години се кани.

акад. Петър Иванов

16 Коментара

Раф

6 days before

Петре, кой управлява Бг от 15години? Аз да ти подскажа- Възраждане! И шТФУ!!

Коментирай

Андрешко

6 days before

Петър Иванов не е академик на Българската академия на науките. Можете да си направите изводи достоверна ли е статията.

Коментирай

Аква

6 days before

НИЩО НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ СРЕЩУ РУСИЯ! НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, Я ОБИЧАМЕ БЕЗПЛАТНО! И МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ, ЧИИ БОМБИ СРИНАХА СОФИЯ В КРАЯ НА ВСВ , УБИХА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА И ОПОЖАРИХА СТОЛИЦАТА. И ПОМНИМ 1999Г. ЧИЯ БОМБА ПАДНА И СРИНА КЪЩИ В ГОРНА БАНЯ! Северът помни! И помнещите са още живи!

Коментирай

Стефан

6 days before

Тук вече се разбра ,че вижданията ми напълно се разминават с тези на академичето русофоб! Много хора са си получили заслуженото ,но естествено покрай сухото гори и суровото и е имало известно количество невинни жертви. Развитото Со-циалистическо общество се оказа много по-добро от изминалите 35г. лайнокрация за обикновенния работещ българин.

Коментирай

огнеборец3

6 days before

Моите поздравления за всички коментатори. Включително и затова, че са успели да изчетат целия материал на този "академик". Аз не можах.

Коментирай

Emigrant

6 days before

Жалко за академичната титла. Историята не е тетрадка, от която да скъсаш листите, които не ти харесват. Вместо да си зададем въпроса "Защо това ни се случи?" повтаряме грешките от преди 85 години. Пак избрахме потъващия кораб. Тогава обявихме война на САЩ и Великобритания. Сега се разтиламе пред промитите мозъци на наглите украинци. Най-добре е да обявим война на Русия. От това има няколко ползи: 1) Нашите евроатлантици ще съберат очите и завистта на цялата НАТОвска сган. 2) На третия или четвъртия ден руснаците ще са превзели София, и ще са изгонили всякакви антибългарски организации като Атлантически клуб, Америка за България и т.н. 3) На петия ден цените на тока и на газта ще паднат. И много други хубави неща за България ще се случат.

Коментирай

Ххахахха

6 days before

Откаченият професор , който се прави на академик пак е имал мисловни полюции.

Коментирай

Прик

6 days before

Не може да няма свестни и заслужили с делото си академици в България. И точно затова не им завиждам, че хора със същите титли превръщат това име в нещо ниско, мижаво, продажно и дори дразнещо нахално.

Коментирай

акад. Петър Иванов

6 days before

Отговори ве, Костадинов? Убитите българи са между 172 000 - 322 000 души, не вярвайте на комунистическите историци, че са по-малко. :)

Коментирай

От къде са данните

6 days before

Я, сметни "просветителю",американците колко избиха(започвайки с около 100 000 000 индианци) и събирай жертвите им във всичките им войни както са изредени в Wikipedia -"List of wars the US was involved in". До ден днешен никой не ги е обявил за терористи, що така?

Коментирай

007

6 days before

Професорът го харесвах, но явно вече е просто един изтрещял дъртак. Костадинов казва верни работи - комунистите насила изкараха говедата от обора и ги направиха хора. Но както се вижда след 35 години демокрация - насила хубост не става, пак са си говеда, включително и академикЪт

Коментирай

Николай

6 days before

"Пази Боже сляпо да прогледа!" А дали въобще е прогледало?!

Коментирай

Баба Злата

6 days before

"Ще сляза в мазата да си отворя един компот", вика академикът. Добра идея, ама нямам компоти, та ще си сипя една ракия да забравя, че му изчетох глупостите чак дотук.

Коментирай

Мишо

6 days before

Петре, ИваноВ, добре, че дойде прехвалената от теб "демокрация" та да се пишеш и ти професор и академик, какъвто не си и никога няма да бъдеш! Гнусняк си Петре!....

Коментирай

Мишо

6 days before

Петре, ИваноВ, добре, че дойде прехвалената от теб "демокрация" та да се пишеш и ти професор и академик, какъвто не си и никога няма да бъдеш! Гнусняк си Петре!....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.