ДВА ЛЕВА НЕ ДАВАМ ЗА ШЕНГЕН

https://svobodnoslovo.eu/komentar/dva-leva-ne-davam-za-shengen/145 SvobodnoSlovo.eu
ДВА ЛЕВА НЕ ДАВАМ ЗА ШЕНГЕН

От години един призрак тормози българските политици. Казва се Шенген. Мине, не мине време и питат Брюксел : защо не ни искате, приемете ни. Отсреща някой изплюва типичното западно високомерие - не, още не сте готови, трайте.

Ако ме питате, Шенген въобще не ни трябва. Не бих дал и два лева да влезем. По-скоро бих дал да стоим отвън. Шенген може да насочи към нас огромен брой мигранти, които да заседнат тук в очакване да заминат на Запад. А какво ще стане, ако с Шенген нямаме граничен контрол и от Европа започнат да стоварват тук събрани от там мигранти. Ще влизат свободно - нали няма да има граничен контрол ? Вече има и термин : Бългранти, с който могат да се обозначават ?

Но въпреки опасностите, пренебрежителното отношение на Европа явно наранява някои сънародници, които не биха искали, и с право, да се отнасят с тях като с втора ръка хора. Гъркът и германецът минават през тази врата, ти българино - ей там, на опашката.

Лечението на подобно високомерие и арогантност е едно. Казва се реципрочност. Това значи, че докато нещата с мигрантския наплив не се решат и докато не видим, че в Шенген е безопасно, на границите ни трябва да има три коридора - един, широк, удобен, парфюмиран - за българи, но и за румънци и хървати, и те като нас дискриминирани от шенгенците, там показваш документ за самоличност и минаваш с гордо вдигната глава ; втори - с внимателна проверка на документите за хората, идващи от Шенгенското пространство и трети - за неевропейските граждани. Каквото вие за нас, такова и ние за вас, така е честно, нали ? Така лесно ще спрем и достъпа на бългрантите, ако решат да ни прехвърлят няколко стотин хиляди.

А американците ? А, те са особен случай. Не зная доколко знаете, но САЩ и ЕС имат споразумение за безвизов режим. Всеки гражданин с паспорт, на който пише ЕС трябва да влиза без виза в САЩ и всеки американски гражданин да ползва същото облекчение в Европа. Да, ама не ! Американците влизат в Европа без визи, но продължават да искат визи от българите и от още 1-2 страни от ЕС. Европейската комисия, наплашена, не смее да протестира. Ами да сложим и ние визи за американците, щом и те ни искат на нас ? Махнат ли ги те, ще ги махнем и ние, а ?

Моля ви, не споменавайте никога това предложение пред някой управляващ. Ще се стресира, може да си глътне езика от страх. Как визи за американците, ти луд ли си бе, на нищо ще ме направят, ще се затръшка той.

А мен не ме интересува дали ще пътувам за САЩ с виза или без. Голяма работа, ако човек веднъж на няколко години мине за час през консулската служба ! Интересува ме обаче да не третират българското гражданство като втора категория и ако някой си го позволи, да знае, че веднага ще получи същото отношение. Ако не го направим, ще продължават да се държат към нас надменно и пренебрежително, а ние все ще се укоряваме, че сме били мекушави и коленопреклонни.

Между другото правилото за реципрочност може да се използва сега в един особено важен за нас случай. Турция иска да им предадем няколко души, подозирани за атентата в Истанбул. Добре, но и те да ни предадат убийците на полицая Петър Бъчваров, за да ги разпитаме и съдим тук. Така ще е най-справедливо и честно, нали ?

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 21 ноември 2022 г. по Евроком )

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.