Един истински българин у когото няма лукавство

https://svobodnoslovo.eu/komentar/edin-istinski-balgarin-u-kogoto-nyama-lukavstvo/117257 SvobodnoSlovo.eu
Един истински българин у когото няма лукавство

Тези думи са взети от Евангелието на Йоан. Първите апостоли започнали да се събират един по един и да следват Иисус Христос, впечатлени от неговата святост. Но когато Иисус Христос вижда Натанаил, когото апостол Филип води при него, той казва: „Ето един истински израилтянин, у когото няма лукавство.” (Йоан 1:47)

Може ли днес, две хиляди години по-късно, ние българите да повторим думите на Иисуса Христа и да кажем : „Ето един истински българин, у когото няма лукавство” !?

 Всъщност това са истинските българи и те винаги са били такива – простодушни и безхитростни. У българите дори да са съществували отрицателни черти, като нихилизъм да речем, но никога не е съществувало масово лукавството. Дори напротив – на лъжата, на измамата, на лукавството истинският българин винаги е гледал като на един много голям и тежък грях.

Защо днес се шири противното и кой го позволява? Кой непрестанно развратява простодушния българин и вкарва в главата му схеми, лъжа, корупция? Кой толерира всичко това?

Едно време, според народните приказки, това са били хитрите гърци и византийци – това е била тяхната запазена марка. Преди това са били римляните. В по-нови времена това са били западните дипломати и изобщо политиката. Всъщност именно политиката, запазена марка на римляни, гърци, византийци, османци, ингилизи, американци е тази, която произвежда лукавство в огромни количества. Затова и до ден днешен политиката си остава неодобрявана и неразбрана от много голям процент от българите, а и изобщо от мнозинството хора в различните държави. С може би малки изключения.

И все пак нещата днес са стигнали до тази трагична точка, че ние трудно може да повторим и да перифразираме думите на нашия Спасител: „Ето идва един българин, у когото няма никакво лукавство”.

Андрей Киряков

8 Коментара

Червената шапчица

преди 7 месеца

„Ето идва един българин, у когото няма никакво лукавство”. - Става дума за Боко Тиквата, нали? Или пък иде реч за Делян Пеевски... той е Хикимян, Хампарцунян, Халваджиян, Кеворкян...

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

(Йоан 3:16) Финансовият министър ще дава 10% награда за данъчни доносници. "Офертата" е само за едри разкрития - за задължения към бюджета над 3000 лева. Андрей Киряков, ако те натопя, с тези 10 процента колко ли пари ще изкарам...

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Закачам се добронамерено с теб. Нали не се сърдиш....

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Йоан 3:16 BG1940 ---- Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот

Коментирай

Андрей К

преди 7 месеца

Не Шапчице, не ти се сърдя, само за Бойко Борисов мога да ти изплющя един... ама зад врата.

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Ама много си ревнив. Щом толкова искаш, давам ти го тоя Бойко Борисов. Твой е. Само мир и любов да има...

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Навремето майка ми с един шамар зад врата спестяваше много пари за посещение при психоаналитик, рязко повишаваше успеха ми в училище, оправяше дисциплината ми и не се налагаше да бъда превъзпитавана.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.