ЕДИН ЛЕТЕН ДЕН НА СЕЛО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/edin-leten-den-na-selo/114979 SvobodnoSlovo.eu
ЕДИН ЛЕТЕН ДЕН НА СЕЛО

 

Какъв ден само ми се получи вчера!

Професорка, ама много известна, ме подпука във ФБ, че пиша „завалено“. Става дума за един стих, в който казвам, че комшията ми „работеше дърводелец“. Нито един образован човек, написа професорката, не може да има такава граматическа конструкция в главата си. 

Виладжийка, вероятно от София, ме попита вярно ли е, че шпертплатът, който се е правел в Гложене някога, специално го топили в животинска кръв, за да е по-як. Същата тази ме попита и дали мюсюлманите, които живеят зад баира, се обрязват. 

Мой набор ми разказа, че като бил на работа няколко месеца в Козлодуй, го връзвали едва ли не за ядрените реактори, та да се разболее от лъчева болест. Ама той се оказал издръжлив и затова сега отива за риба. 

Един от чешитите на село, който возеше на колелото си в щайга малко кученце, се интересуваше дали тая порода обича стръмни улици, щото той живее на стръмна улица.

Друг мой приятел от детството ми се похвали, че пенсията му е голяма и ако искам, може да ме черпи едно кафе. 

Разбрах, че мой комшия заминал за Варна, за да нареже кран за скраб, след което щял да иде да си поправя колата в Хасково, а после, като се прибере - да лепи плочки в банята на гложенка, живееща за постоянно в Холандия.

Шофьорът на рейса от П. се яви на спирката с двама души в частната си кола, щото нямало повече пътници. Качих се и аз и той ми продаде билет. 

Видна клюкарка ми обясни защо медът на главната улица на селото струва 15 лева, а на по-горните – съответно от 16 до 18 – щото на горните улици пчелите били по-близо до гората и медът бил по-билков. 

И така нататък, и така нататък. Иди, че не пиши с объркани граматически конструкции в главата си…

P.S. В този ден убиха и Алексей Петров, който е от нашия край, но за това ще си замълча, защото не е за приказване.

Николай Милчев

3 Коментара

Въпросъ

преди 8 месеца

А защо го гръмнаха не в идеалния център, а на някоя от по-горните улици? Дали пък там не се попада в по-горните етажи на оня свят?? Въпроси, въпроси.

Коментирай

Алекс

преди 8 месеца

Към редакторите в Свободно слово-публикуването на подобни писания не отговаря на нивото на сайта.Моля ви,вие сте една от малкото останали медии за стойностни автори,теми и материали!

Коментирай

Алекс

преди 8 месеца

Към редакторите в Свободно слово-публикуването на подобни писания не отговаря на нивото на сайта.Моля ви,вие сте една от малкото останали медии за стойностни автори,теми и материали!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.