Една фалшива, или по-скоро изопачена новина обикаля от седмица българските медии

https://svobodnoslovo.eu/komentar/edna-falshiva-ili-po-skoro-izopachena-novina-obikalya-ot-sedmica-balgarskite-medii/122768 SvobodnoSlovo.eu
Една фалшива, или по-скоро изопачена новина обикаля от седмица българските медии

Една фалшива, или по-скоро изопачена новина обикаля от седмица българските медии.

Не, няма срив в уменията и резултатите на българските деца, както ни залива една новина относно международното изследване PISA тези дни. Поне не по начина, по който се представя и обсъжда. 

Естония, също пост-социалистическа държава, е най-добре представящата се европейска образователна система на PISA 2022. Разликата между средните резултати в България и Естония е цели 93 точки. А тази разлика пък е по-малка от онези 108 точки разлика между резултатите на учениците с "благоприятен социално-икономически статус" и тези с "непривилегирован статус" в рамките на България (по данни на ЦОПУО). Познайте дали тези две групи ученици в страната се препокриват с един допълнителен, етнически маркер. 

 

Не, няма срив в уменията и резултатите на българските деца. Онези, които класифицираме като ученици с "благоприятен социално-икономически статус". Те са приблизтелни с тези в държавите на челни места и не отчитат особена промяна през годините. Това, в което има срив е демографското съотношение на българските деца в страната, но това е разговор, за който изглежда още не сте готови. 

 

Вместо това политкоректно по всички медии се правят, че става въпрос за учебни системи, помагала и реформи. Че някак си общо, равномерно, на национално равнище има срив в резултатите на децата. Не, става въпрос за чисто етнически и демографски тенденции и това, че половината деца в България скоро няма да са българчета. А самото общество върви към кастово разделение с колосална пропаст между двата водещи етноса. Пък вие си заравяйте главата в пясъка, че става въпрос за проблем с общ знаменател.

 

-------------------------------------------

 

ПС: Наблюдава се спад на резултатите PISA и в цяла Западна Европа, при това много по-фрапантен, с по цели 20 и 30 точки в Германия и Нидерландия, например, спрямо 2018-та. Но и там, като в България, картинката е коренно различна, когато направиш вътрешна разбивка на учениците. Разбити според имигрантския си статус; изведнъж се оказва, че учениците не-имигранти в Нидерландия и Австрия все така водят евроколоната с 550-508 точки, и всъщност резултатите на западноевропейските ученици не са мръднали съществено с години, за сметка на 400-440 точки за децата на мигрантите първа и втора генерация. Резултатие PISA, оказва се, демонстрират най-отчетливо демографската замяна на населението и в България, и в Западна Европа, много повече от състоянието на образователните системи. Но, както вече написах, това е разговор, за който изглежда още не сме готови. 

Демографията е съдба. 

Кристиан Щкварек

3 Коментара

Червената шапчица

преди 4 месеца

Абсолютни лъжи, но пък ме кефи как плебсът дето им вярва се поти, докато си копае рова .. Нямате полезен ход в създадената от вас ситуация, но имате право да се учудвате на глупостта си.

Коментирай

Червената шапчица

преди 4 месеца

Жена на 59 години от Вършец е била въведена в заблуждение, че помага на мъж да си плати съдебни разноски по уж предизвикана от него пътна катастрофа в чужбина и е дала 69 500 лева на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана--- Не, няма срив в уменията и резултатите на българските деца. Тъпи са родителите им.

Коментирай

песимист

преди 4 месеца

Проблемът не е в нашето образование, а в налаганите ни от ЕС правила и изисквания, въвеждането на които директно водят до пълна функционална неграмотност. Доказателство са застаналите на върха на ЕС бюрократи, които до един са абсолютно функционално неграмотни. Иначе как можем да си обясним факта, че Европа се разлага по всички линии, но те продължават със същите съсипващи политики? На чудо ли се надяват? Не, просто не разбират какво става!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.