Егоизмът е като ракова клетка

https://svobodnoslovo.eu/komentar/egoizmat-e-kato-rakova-kletka/117722 SvobodnoSlovo.eu
Егоизмът е като ракова клетка

Чувал съм доста определения за човешкия егоизъм, но това на д-р Емилия Караславова ме впечатли. В една нейна лекция, тя сравни егоизма с раковата клетка. Клетките на рака са такива, че те не могат да излъчват светлина. Само поглъщат. Това не са самостойни клетки, които могат да живеят собствен живот, да се самоподдържат и да се развиват. Раковите клетки се развиват от и върху чужда енергия, те не могат да бъдат самостоятелни.

Егоизмът, нежеланието и невъзможността да разбереш другия, да вникнеш в света на другия, е основното нещо срещу което се борят всички религии, нещото, което се опитват да преодолеят всички духовни системи. Именно тази съсипваща затвореност, именно това пагубно за всички поглъщане на светлина, без никакво обратно излъчване е същността на егоизма. Дори и най- базовото човешко общество не може да функционира, да съществува, без наличието на някакво, макар и минимално разбиране между хората, без някаква макар и малка емпатия - съчувствие.😭

Крайната затвореност, крайното нежелание да дадеш, а само да получаваш, води до разпадане на семейството, на обществото, на държавата.

 Но крайният егоизъм действително е и една медицинска диагноза. Това е едно наистина голямо предизвикателство пред психологията, пред психиатрията, пред морала и пред водещата религия в обществото. Крайният егоизъм, това раково образувание, което поглъща всичко наоколо и води до разпад на всяка една система, трябва да бъде лекуван с всякакви средства – лични, обществени, медицински, морални и религиозни.

Андрей Киряков 

1 Коментара

Без сърца и души-камъни

преди 6 месеца

Голяма тема!Как подминават бездомните, ровещите в кофите за храна, пенсионерите, които се чудят дали да ядат или да си купят лекарства, 75-те % от народа ни, които имат трудности с покриването на ежедневните си нужди? Не им ли трепва нищо, не им ли се свива сърцето от жалост, докато от джобовете им извират стотици хиляди и милиони обрани от същите тези хора? Представиха ли себе си в това положение, как тогава понасят друг да е в такова?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.