ФАТАЛНИЯ КУРСК

https://svobodnoslovo.eu/komentar/fatalniya-kursk/140362 SvobodnoSlovo.eu
ФАТАЛНИЯ КУРСК

 

За руснаците думата Курск поражда болезнения спомен за гибелта на една подводница, чиято тайна все още е предмет на спекулации. И днес те вече са бесни, защото тези тайни продължават да се крият от тях...

Можете да разгледате чудовищния „Курск провал“ (в резултат на което бе извършено бързо нахлуване на големи сили на въоръжените сили на Украйна на територията на Руската федерация и да заемат около 400 кв. км от Русия за 3 дни) от всички страни, но има само едно обяснение за причините: най-съвършен глупав идиотизъм на руския Генерален щаб, което обаче не е характерно за руската военна мисъл.

Всъщност украинцинте съсредоточваха силите си на този участък от границата дълго време и за 3,5 месеца успешно сформираха ударна група със стотици единици тежка военна техника, системи за ПВО, десетки хиляди войници, изградена логистика за снабдяване на групата войски за нападение и др.

И какво, през цялото това време руските разузнавателни спътници, разузнавателни дронове, руските агенти във въоръжените сили на Украйна и на фронта, не забелязаха ли това епично по мащаби придвижване? Не го ли забелязаха през всичките 3,5 месеца, до момента на инвазията? Е, това са пълни глупости - сигурно през това време са изпратени стотици съобщения до Генералния щаб, че те категорично формират настъпателна група на този участък от границата, а е имало и обективни данни от мониторинга, които потвърждават тревожните съобщения!

И какво, напримерхе направил Герасимов, получавайки тези разузнавателни съобщения, като Щирлиц ли ги изгаря в чиния с остатъците от херинга, или ги слага в папка и докладва на Путин, страхувайки се да не развали положителното настроение на своя патрон, че всичко е ОК и има непрекъснати победи в СВО?

Това е глупаво, така че това обяснение на „Курския провал “ трябва да се счита за напълно несъстоятелно.

Но всичко става логично и ясно, ако добавим още една уводна бележка към темата. А това е дългосрочното споразумение на Путин със САЩ относно това, че САЩ забраняват на своите любимци да нахлуват в „законните територии“ на Русия, в Приднестровието, както и атакуване на споменатите територии със западни „далекобойни ракети”.

Не знаем точно какво Путин е обещал да не прави в замяна (може би да не разрушава мостове и тунели, да не довежда енергийния сектор до нула, да не унищожава точките на влизане на западно оръжие и оборудване в Украйна, да не докосва Зеленски и известния квартал в Киев?) Но преди „фиаското Курск“ това споразумение работеше успешно. Дори по време на предишната тотална офанзива на ВСУ те не посмяха да нахлуят в нито един от руските три гранични района, въпреки че имаха възможност за това, а руската „гранична охрана“ тогава беше още по-слаба от сега - или по-скоро изобщо не съществуваше, което беше ясно показано от дълбокия рейд в Белгородска област.

Е, всички доклади на разузнаването за създаването на ударен юмрук на въоръжените сили на Украйна на границата, разбира се са донесени от Герасимов на Путин, но Путин, който твърдо вярва в споразуменията, не даде команда да се унищожават частите на нововъзникващата армия за нахлуване на руска територия, дори нямаше команда за прехвърляне на резерви към възможното място за нахлуване. Вярата в почтеността на „партньорите“ му е страхотна!

Но сега настъпи часът „Х“ и „западните партньори“, действайки в рамките на обичайната си стратегия (нарушавайки всяко споразумение, веднага щом го сметнат за изгодно за себе си), отмениха забраната за нахлуване на украинската Въоръжени сили в Руската федерация. Освен това в момента няма достоверна информация за силата на навлязлата група войски и нейните резерви, както и за времето на ликвидиране на пробива .

Но основното е, че тази гавра е срамна, въпреки че е локална. Но общата картина във връзка с новооткрити обстоятелства сега изглежда изключително лоша, именно на базата на споменатото негласно споразумение. В руския Генерален щаб направиха изчисления и беше изградена стратегията на сегашния етап на СВО, но Путин отказа втората вълна на мобилизация и постоянно самодоволно говореха за „смилане“ силите на ВСУ.

И сега лековерният Путин остава без нищо. В променената реалност текущата численост на войските, воюващи в СВО, физически не е достатъчна за защита на границите и успешно изпълнение на задачи на фронтовете в дълбините на Украйна, дори със съществуващата фронтова конфигурация.

И тази конфигурация може бързо да се промени към още по-лошо. Силите на ВСУ, продължаващи да тероризират района на Курск, могат да организират нахлуване в регионите на Белгород и Брянск (въвеждането на Специална аентитерористична операция в тези региони изглежда мощно?) и, разбира се, в Приднестровието.

Тревожно е положението на руските резерви (набързо изтеглени от други фронтове), които трябва да „излязат от релси“ и без никаква бойна координация да влязат в битка с окопалите се вече противници и поради това, понасяйки тежки загуби.

И трето, най-лошото в стратегията. Поради промените в условията ще трябва рязко да се увеличи числеността на личния състав на участниците в СВО, т.е. да започне „втора вълна“ на мобилизация. Но уловката е, че умни хора преди година говореха за необходимостта от „втора вълна“, а сега, когато се опомниха, трябва да разберат, че от пристигането на мобилизираните в „учебните звена“ - до заминаването им на фронта минават от 3 до 6 месеца.

Как руският Генерален щаб ще излезе от тази трудна ситуация?

Това са последствията от вярата в ненарушимостта на споразуменията с руските заклети врагове.

Е, и един риторичен въпрос: Ако непрекъснато ви прецакват като глупаци и цената на това постоянно прецакване са планини от трупове и морета от кръв на руските граждани, тогава не е ли време да станат напълно недоверчиви? Дали Гарантът ще направи „обръщение към нацията“, или ще отиде на църква ДА СЕ ПОМОЛИ?

Вече се твърди, че обаждането на Белоусов до Остин е било конкретно за предстоящото нахлуване на ВСУ, а не за „покушението срещу Путин в Санкт Петербург“ и, разбира се, са получени уверения за ненарушимостта на споразумението?

Между другото, американците премахнаха забраната за атаки на „законните територии на Руската федерация“ с далекобойни ракети - снимка на колона техника на руските въоръжени сили, унищожена от Хаймери в района на Курск (около 50 души загинаха)

Светослав Атаджанов

14 Коментара

Доктор

4 weeks before

Глупости.

Коментирай

огнеборец3

4 weeks before

Тече евакуация на населението в Курска и Белгородска области. Следвайки логиката на горната статия, почвам да си мисля, че руснаците се подготвят ДА УДАРЯТ С ТЯО по украинските войски, нахлули на руска територия.

Коментирай

Димитър

4 weeks before

Уважаеми г-н Атаджанов, изключително ми е интересно какви аргументи и обяснения бихте дали за провала на СССР през юни 1941-ва? Защо Вермахтът стигна до Москва? Защо най-големите военни поражения в историята бяха през лятото на 1941-ва? Къде е било разузнаването? Нападението е било подготвяно дълго време? И е имало достатъчно предупреждения към Сталин, включително от големия разузнавач Зорге! Абсурдната ситуация сега в Курск напомня за нещо подобно, и дали не става дума просто за идиотизъм на военното командване в Русия?

Коментирай

Селския

4 weeks before

Сталин победил? -Да! Къде тогава ти си тръгнал да оспорваш руския военен гений - ,,Не воюйте с рускими...,, Понял? А ,сейчас заходи на...

Коментирай

Димитър

4 weeks before

Че си "селски" е извън всякакво съмнение, ама да ти напомня - Сталин победи с цената на 20 000 000 (двадесет милиона) жертви и напълно съсипана страна. Гермния загуби 6 000 000 (шест милиона) на ДВА фронта плюс окупираните територии... И без подкрепата на съюзниците и вторият фронт, Сталин щеше да победи само баба си от Грузия.. Разбра ли? Дано си само селски, а не селски идиот....

Коментирай

Димитре,

4 weeks before

Оди ,,сади пиперо.., а..?

Коментирай

един наивник

4 weeks before

и сега така ми е жал за другаря пУтин , който искрено вярваше на западните варвари.... та той дори без да иска нападна вЕроломните украинци....

Коментирай

Димитре, Димитре..

4 weeks before

Кога се включиха ,,съюзниците,, ,бе, ..,,градски..? Когато беше ясна победата на СССР! Ционистите ,които създадоха Хитлер трябваше да минат пак от ,,печелившата,, страна.. Ходи да пасеш.. , ,,зеленото ,, е полезно и за говедата..

Коментирай

един наивник

4 weeks before

юли 43 бе Димитре, Хитлер изтегля около една трета от войските на източния фронт за да ги прати в Италия и тогава се обръща войната бе Димитре....

Коментирай

Селския

4 weeks before

Чуйте Путин ,днес , ама дано да го осмислите : ,,Сега е ясно защо режимът в Киев отказа нашите предложения за връщане към план за мирно уреждане. Врагът, с помощта на своите западни господари - той изпълнява тяхната воля и Западът се бие с нас чрез ръцете на украинците - (...) се стреми да подобри позициите си в преговорите в бъдеще“, каза той. ТОЙ подчерта , че не може да става дума за никакви преговори с хора, които „безразборно нанасят удари по цивилни граждани, гражданска инфраструктура или се опитват да създадат заплахи за ядрените енергийни обекти“. ПОНЯЛИ?

Коментирай

един наивник

4 weeks before

дано ти дойде приятел, който е казал ,че ще те защитава, да те изрита от дома ти , а ти тихомълком да го прегръщаш и да му благодариш Селския...

Коментирай

Помнещ

4 weeks before

За съжаление в руския генерален щаб в съвременността е пълно със самодоволни генерали, които са наслагали по пагоните си маршалски звезди... Въпреки че не могат да доближат до кутрето на маршалите от Великата отечествена война... Те изгониха генерал Иван Попов и генерал Армагедон Сергей Суровикин, които досега щяха да са приключили с украинските фашисти....

Коментирай

Филибелия

4 weeks before

Господин Атаджов, пиша ви тук, защото знам, че вероятно ще го прочетете. Искам да ви попитам нещо, името Сун Дзъ, нещо говори ли ви? Най-вероятно, не. А трябва! ПП: Преди време попитах същото, но в Ютюб, доцент Сивилов. Не ми отговори, въпреки неколкократния ми въпрос.

Коментирай

Албена

4 weeks before

Всичко написано от Атаджанов изглежда напълно логично и правдоподобно. Как изобщо може да се вярва на хора, които обещаха да няма разширяване на Отан, а направиха обратното. Или такива, които споделиха откровения, че Минските споразумения са били само за заблуда и никой не е възнамерявал да ги спазва. Жалко за хората и от двете страни, които бяха тласнати в тази гадна война от западните миролюбци. И те няма да мирясат, докато не усетят, че лично техните държави може сериозно да пострадат. А така, на гърба на славяните, и сто тояги са малко.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.