Гого Букъра, Гошо Малармето, отново проблесна на културния хоризонт

https://svobodnoslovo.eu/komentar/gogo-bukara-gosho-malarmeto-otnovo-problesna-na-kulturniya-horizont/145277 SvobodnoSlovo.eu
Гого Букъра, Гошо Малармето, отново проблесна на културния хоризонт

Гого Букъра, Гошо Малармето, отново проблесна на културния хоризонт. Отново го таграждават. За пореден път ни пробутват клозетната и кулинарната му естетика и "оригиналните" постижения в света на парвенютата и снобите. На фона на нашите писатели-класици Гошо е някаква пародийна сянка на писател, какъвто не е и няма как да бъде, въпреки баданарките на английски и френски "ценители". На посланика на Франция препоръчвам да си забърка една чорба топчета и да си изкопае един нужник в двора на резиденцията си

"Най-превежданият съвременен български писател Георги Господинов вече е носител и на Ордена за изкуство и литуратура във Франция. Той му беше връчен от посланика на Франция у нас Жоел Мейер в резиденцията му в София в сряда вечер.

С това отличие Франция отдава почит на един изключителен български писател и европейски хуманист, чиито забележителни творби са спечелили много читатели във Франция и по света.

Орденът се връчва на Георги Господинов не само за неговия литературен талант, а защото творчеството му се отличава с дълбок хуманизъм и общочовешки ценности, каза Жоел Мейер. Той нарече Господинов "монумент в литературата".

Ех, мосю Мейер! Защо се излагате като ямболски милинкаджия! Или се подигравате с българските читатели с иронията на докер от пристанището на Марсилия? Идете в някоя читалищна библиотека. Поговорете си с библиотекарката. Научете нещо за българската литература. И чак тогава връчвайте претенциозните си тенекии, наречени ордени.

Любомир Кольовски

7 Коментара

Варна

6 hours before

Френските и български класици ще се обърнат в гроба!!!То бива политкоректност ,но с Букъра пресолиха манджата ...Само ще кажа ,,Родители пазете децата си от псевдо интелигентна и творбите му"

Коментирай

moitoi

4 hours before

Meyer Origin and Meaning The name Meyer is a boy's name of Hebrew origin meaning "landlord, farmer; bringer of light". Favored by first-generation Jewish families from the affluent Guggenheims to criminal-producing Lanskys; now Meyer is pretty much relegated to poolside gin games in Boca.

Коментирай

Димитър

4 hours before

Изглежда господин Кольовски не е в течение какви "писатели" има в момента Франция, и какво наричат там литература! Та Гошо с нищо не е по-лош от тях...

Коментирай

огнеборец3

3 hours before

Цитирам: "Георги Господинов вече е носител и на Ордена за изкуство и литуратура във Франция...". Но според мен този писател трябва да получи и "Орден на жартиерата", връчен му от Лигата на голите охлюви. (това за Лигата го заимствах от стара статия на Волен).

Коментирай

аз и не аз

3 hours before

славен списувател е той има нужда и от бой

Коментирай

аз и не аз

3 hours before

гери списувател славен нужно му малце бой

Коментирай

хем ми е сМЕШНО!!!,

2 hours before

ХЕМ Е ПЛАЧЕВНО!!!НИЙ ТУК ДОКАТО СИ ДРАСКАМЕ ,ПОСРЕДСТВЕНИЦИТЕ СЕ НАМЕСТВАт на "СОФРАТА" и от НИЩО НЕ ИМ ПУКА!!!НАГЛОСТТА Е ПРАВО-пропорционална на НЕГРАМОТНОСТТА!!!ПРИМЕР:"спАсибАтА гАлямата" от банкЯ ,сифиЙСКО нЪ Оправлява ИМА -нЕма близО пЕтнаЕсЕт(15) гАдинни!!!КАКВО ПО-вечИ ДА ГО ДЪВЧИМ!!!,"на ОрУжие" гАспАдА САМО ТОВА ЩЕ НИ СПАСИ!!!!,а ИНАЧи францияТА си Е ВЕЛИКА,но само в ИЗЛАГАЦИИТЕ си!!!ДОБРЕ,ЧЕ иМАТ ДЕ Гол,лУи дьО ФИНЕС,бриЖит бардОТ,ЧЕ МАЛКО ДА ИМ ОПРАВЯТ "ими(д)ЖЪТ"!!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.