Хем ни връщат бежанците, хем няма Шенген - а сега лъжците ще се извиняват ли?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/hem-ni-vrashtat-bezhancite-hem-nyama-shengen-a-sega-lazhcite-shte-se-izvinyavat-li/128397 SvobodnoSlovo.eu
Хем ни връщат бежанците, хем няма Шенген - а сега лъжците ще се извиняват ли?
image
 

То не бяха факт чекове, то не бяха декларации за дезинформация - България влиза в Шенген, огромен успех на Денков, Австрия вдигнала ветото.

Е да, ама вчера Австрия каза, че няма намерение да вдига ветото.

Чакайте секунда. Нали правителството ни каза през декември, че Австрия е вдигнала ветото за Шенген. Как така сега, през февруари, Австрия казва, че все още няма да вдигне ветото? 

Правителството не просто обяви, че Австрия е вдигнала ветото. Министерски съвет публикува съобщение, че било дезинформация да се съмняваме в това. Фактчекърите се развихриха да громят всеки, който смее да се съмнява в постиженията на Партията.

Е, оказа се лъжа. Правителството излъга. Министерски съвет излъга. Факт чекърите излъгаха. Ветото не е било вдигнато, то още е факт и дори нямаме абсолютно никаква дата кога ще бъде вдигнато.

Ще има ли извинения и ще има ли обяснения защо са ни излъгъли? Ще каже ли Министерски съвет защо ни се карат за "дезинформаиця", която се оказа истина?

Надали. Защото лъжата беше мащабна от самото начало - още когато Марк Рюте, все още премиер на Нидерландия, обеща да вдигне ветото - макар той да нямаше мнозинство в парламента, а парламентът трябва да го вдигне. Още тогава от една фактчекваща медия, например, писаха как е “вдигнато ветото”, което беше абсолютна дезинформация. Тогава им излезе късмет и новото мнозинство на Геерт Вилдерс не реши да ни блокира, все пак. 

След което имаше лъжата, че е постигната сделка да сме “пълноправни членове на Шенген”. Уставът за Шенген, който определя пространството без гранични проверки, ясно гласи, че член на шенгенското пространство е държава без въздушни, морски и сухопътни граници с другите държави в Шенген. Сделката беше за въздушни и морски. Тоест, ние не влизаме в Шенген, а влизаме в две трети от него. 

Когато нямаме 1 от 3-те права на Шенген, това да минаваме по сухопътни граници без проверки, как така сме пълноправни в шенгенското пространство? 

Имаше и сума лъжи как България не е приела никакви условия за спазване дори на Дъблинския регламент, защото не го пишело в решението на Съвета за влизане в Шенген. Дори преди седмица родните факт чекъри писаха за това. Да, но няма такова нещо като решение на Съвета за влизане в Шенген. Има решение на Съвета за влизане частично в Шенген. Влизането в пространството представлява влизането в 2 от 3-те условия (въздух и вода) с решението на Съвета. Сухопътните граници бяха уредени с протокола между нас и Австрия, който обещава да се обсъдят в някакъв бъдещ момент. Решението на Съвета + протокола представляват какво сме подписали за Шенген като цяло.

Крайната сметка сега е ясна - хората са излъгани, а Министерски съвет ще трябва да обясни защо лъже гражданите и дори атакува тези, които казват истината. Разбира се вероятно няма да има никакви извинения, а факт чекването ще продължи с пълна пара, но каквото оставаше от малкото доверие в държавата отново пострада. ПП-ДБ ще се стопи с още няколко процента, защото не е възможно дори собствените им гласоподаватели да са толкова слепи, че при поредната лъжа и нарушено обещание да продължат да ги подкрепят. Да не забравяме, че Шенген беше уж целта, заради която сключиха коалиция с враговете си.

За мен след цялото това фиаско остава един единствен въпрос - някой може ли да разбере пък защо се е наложила тази лъжа? Нямаше да е кой знае колко грозно да се каже, че Австрия остава с ветото си, но постигнахме все пак успех по въздушните и морски граници. Нито беше необходимо да се пише как е дезинформация това, че вето още има и, че сме подписали протокола за влизане. Или да се правят гръмки декларации как трябва борба с дезинформацията.

Както винаги, можеше просто да се каже истината - неприятно на момента, но в дългосрочен план полезно за всички, защото поне гражданите щяха да знаят, че могат да разчитат да има някакво доверие между тях и държавата. 

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

4 Коментара

Зеля

преди 1 месец

Спокойно електорат! Ще влизаме в Шенген по въздушно-капков път като Ковид! А понеже Австрия е островна държава, насред океана, "гостоприемно" ни отваря врати да влизаме в нея по море......

Коментирай

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев

преди 1 месец

Всички от ппдб без изключение са дикчекъри и диктестъри.а ники уокъра е и двете .

Коментирай

Emigrant

преди 1 месец

Няма да има Шенген докато съществува схемата на "Златния гьол" на границата с Турция, чрез която в ЕС влизат плодове, зеленчуци и други храни с фалшиви български сертификати. Не случайно австрийците искат да има митничари и граничари и от други страни от ЕС. Но нашите не са съгласни. И докато управляващите папкат от там, Шенген ще видим през крив макарон.

Коментирай

Чичо

преди 1 месец

Лъжецът Денков: Нека да се знае, България има пълен Шенген! Чух го с ушите си, видях го с очите си по телевизора! Факт-чекнатите са от същата проба! А рибата замирисва от главата!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.