И ЗАМИРИСА НА ВКИСНАТИ БИТКОЙНИ...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/i-zamirisa-na-vkisnati-bitkoyni/44149 SvobodnoSlovo.eu
И ЗАМИРИСА НА ВКИСНАТИ БИТКОЙНИ...

 

Съдията, който трябваше да се произнесе по жалбите на двамата обвиняеми по случая "NEXO", на които прокуратурата наложи гаранции от по 1 млн. лв., се е отвел. Това съобщиха от Софийския градски съд, цитирани от SEGABG.COM.

"Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността, и внушения относно безпристрастността на съда. В рамките на деня ще бъде определен нов съдия-докладчик", информират от градски съд. В съобщението не се споменават конкретните публикации, но такива се появиха в сайтове, близки до прокуратурата.

Преди 10 дни, след спецоперация срещу криптобанката "Нексо" прокуратурата обяви, че четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. "Тя е създадена с користна цел - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", обясни тогава зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. 

На двама от обвиняемите - Траян Николов и Калин Методиев беше наложена мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор даде срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Николов и Методиев обаче обжалваха мярката пред съда. Другите двама обвиняеми - Антони Тренчев и Коста Кънчев все още се издирват.

Любо Кольовски 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.