Има ли българското правителство мнение за касетъчните боеприпаси?!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ima-li-balgarskoto-pravitelstvo-mnenie-za-kasetachnite-boepripasi/113068 SvobodnoSlovo.eu
Има ли българското правителство мнение за касетъчните боеприпаси?!

Има ли българското правителство мнение за касетъчните боеприпаси?!

Питам те, академиче овластени, имаш ли мнение?!

САЩ ще дадат касетъчни боеприпаси на Украйна.

Боеприпасите ще бъдат 155-милиметрови гранати, подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM), които могат да бъдат изстрелвани от артилерия.

Този ход, който ще заобиколи законите на САЩ, забраняващи производството, използването или трансфера на касетъчни боеприпаси с процент на повреда над 1%.

Касетъчните оръжия експлодират във въздуха над цел, освобождавайки десетки до стотици по-малки суббоеприпаси в широка област.

Повече от 120 държави се присъединиха към конвенцията, забраняваща използването им като нехуманно и безразборно, до голяма степен поради високия процент на неуспех, който изпълва околността с неексплодирали суббоеприпаси, които застрашават както приятелските войски, така и цивилните, често десетилетия след края на конфликта.

Съединените щати, Украйна и Русия. Осем от 31-те членки на НАТО, включително САЩ, не са ратифицирали конвенцията.

Основното разглеждано оръжие, артилерийски снаряд M864, произведен за първи път през 1987 г., се изстрелва от 155-милиметровите гаубици, които някои западни страни предоставиха на Украйна. В последната си публично достъпна оценка, преди повече от 20 години, Пентагонът прецени, че артилерийският снаряд има степен на „отпадане“ от 6%, което означава, че най-малко четири от всеки от 72-те суббоеприпаса, които носи всеки снаряд, ще останат неексплодирани в дадена област от приблизително 22 500 квадратни метра.

Касетъчните боеприпаси, подобно на боеприпасите за танкове с уран, които САЩ и Великобритания изпратиха в Украйна, ще направят големи части от страната необитаеми и неизползваеми за селскостопански цели.

И ако DPICM не успеят да променят съдбата на украинската армия, то какво остава? Химическо оръжие? Ядрено оръжие?

........................................

Та питам, академичното българско правителство има ли ясна позиция, или отново се хлъзга по директивите?

Боян Дуранкев

4 Коментара

Да, бе

преди 9 месеца

Те не знаят какво е това и с какво се яде. Кого питаш?

Коментирай

Мина

преди 9 месеца

Кой ти каза, че правителството е “българско”? Ти ли овласти преврата им и кой ти даде право да ги легитимираш?! И да ги наричаш българско правителство?!

Коментирай

Т. нар. "правителство" има ли изобщо

преди 9 месеца

свое мнение за нещо - за каквото и да било? Този "академик" е гавра с всичко, което у нас е било академична общност и академична традиция.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.