Има срок за третия мандат, нарича се "разумен срок"

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ima-srok-za-tretiya-mandat-naricha-se-razumen-srok/139313 SvobodnoSlovo.eu
Има срок за третия мандат, нарича се "разумен срок"

Във връзка с връчването на третия проучвателен мандат отново се появяват твърдения и хипотези, че сега ИТН можели да "държат мандата" колкото преценят, защото в Конституцията не бил записан изричен срок. Отново и за пореден път през последните години, се налага да припомня, че това, че няма изписан цифром и словом срок, съвсем не означава, че няма срок.

Има срок, нарича се "разумен срок". Този разумен срок дава възможност за гъвкавост, но в никакъв случай не е произволен и на кой както му хрумне. Границите на този разумен срок са в пряка зависимост от постигането на легитимната конституционна цел на процедурата по чл. 99 от Конституцията, а именно - съставяне на правителство. С други думи, ако има заявена политическа воля за съставяне на правителство, водят се сериозни преговори от парламентарни групи, които заедно имат мнозинство, то тогава "държането" на мандата докато траят преговорите 5-10 дни е допустимо и конституционно търпимо. Но ако е ясно, че няма мнозинство за избиране на правителство, няма никакво основание за протакане и ИТН трябва да върне неуспешния проучвателен мандат, а ако не го стори - президентът да обяви, че мандатът е неуспешен и да придвижи процедурата нататък с насрочване на нови избори и назначаване на служебно правителство.

Никакви други основания - да приемем този или онзи закон, да си назначим партийна калинка в някой регулатор или каквото и да е друго, освен технически календарни съображения относно датата на изборите, не може да бъде основание за протакане на мандата.

Борислав Цеков 

trud.bg

5 Коментара

Kiko

2 months before

Ia toa pa koi e, ce akali i napatstvia ste dava na Prezidenta.... AAa, setih se...bese nekakvo zaredvorsko politice navremeto...

Коментирай

jvg

2 months before

Тоя е нещо, което пише за братята Петко и Пенчо Славейкови, ама напоследък е много лют, явно си е повярвал.

Коментирай

Иван Пеев

2 months before

Срокът щеше да е разумен, ако Борислав Цеков и компанията му не бяха бутнали Конституцията. Сега дупедатите може да си живуркат така 2-3 години и всичко да е законно. Тече заплатка, тече стаж, трупа се основа за висока пенсия, не носиш отговорност за нищо, що ти трябват скорошни избори? Пък после Президентът е виновен... Прекалено много станаха преподавателите по Конституционно право, от умен - по-умен, професор Джеров, ряпа да яде. Юрист ли?... "Жаба да видя не ме е така гнус..."

Коментирай

Пък после Президентът е виновен...

2 months before

За какъв точно хуй на Радев му трябва редовно правителство ... За да може да изпраща войски в Украйна ... Или пак слушка Тъпата Деси, щото е "отговорен" съпруг и чехльо ... И иска децата да учат в Харвард ... Хайде, помислете малко, ако имате с какво ...

Коментирай

Когато Радев го бият с чехъл по главата ...

2 months before

Тогава Чехльо взима държавнически решения .. И слуша своята Деса Простакеса ... Бах тая държава ...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.