КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kade-e-zaroveno-kucheto/4014 SvobodnoSlovo.eu
КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО

Днес в Народното събрание заседаваха две постоянни комисии - по Здравеопазване и по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Странно е, че заседанието на първата комисия беше извънредно и на нея се разглеждаха два много важни законопроекта:

Законопроект за промени в Закона за здравето

и Законопрокт за промени в Закона за здравното осигуряване.

С първия на практика се възприема Министърът на здравеопазването да има еднолична власт да ограничава граждански права, да налага локдаун, да ни затваря по къщите, да ни ваксинира насила, само с една заповед. Дори без извънредна противоепидемична обстановка! Безконтролно! Маските - доживот ще трябва да ги носим! Ваксинациите - по прищявка на Министъра, ако реши, ще си промени и наредбата за имунизациите и тези ваксини срещу ковид-19, могат да станат задължителни.

Това СКАНДАЛНО предложение беше внесено набързо, за да не могат гражданските организации и сдружения да реагират. Не бяха поканени и сдружения, граждани, които да изразят становище, защото прекомерно краткия срок от внасяне на законопроекта до разглеждането му на комисия правеше това невъзможно. Разбирам от граждани, че организации са внесли становища /заведени с еднакъв номер в деловодството на НС:, които не са ни били изпратени!

В комисията се изказах против законопроекта, като подчертах, че е недопустимо един човек безконтролно да ограничава граждански права, както си иска и да налага мерки, каквито му скимне, без контрол и без възможност за по-широко обществено обсъждане.

Всъщност извънредната обстановка пада, за да наложат още по-строги мерки, които не могат да бъдат контролирани. Това е не само скандално, но и противоречи на Конституцията и други закони в държавата. Целта е ясна - безконтролна власт и упражняване на принуда и тормоз към населението.

В Закона за здравното осигуряване се засягат здравноосигурителните права на бежанците и то само от Украйна. В мотивите се изтъква само, че проблемът за тяхното здраве е най-важен. Подчертах, че да, ние сме длъжни да помагаме на хора в беда, бягащи от война. Но в същото време на първо място сме длъжни да се погрижим за нашите. За пенсионерите, които нямат пари да си доплатят лекарствата, за децата, чиито родители не могат да съберат пари за операция. За стотиците хиляди българи без здравно осигуряване. И зададох резонният въпрос по какъв начин ще се определи кой от бежанците от Украйна има или няма средства. За да не се окаже, че подкрепяме хора, които могат спокойно да си платят сами лечението. Подчертах, че здравната система се издържа от всички нас и всяко едно отклонение трябва да бъде предмет на широко обществено обсъждане. Защото засяга българският народ

Всъщност това е политиката! Това е работата, която накланя везните. Това са нещата, които влияят върху живота и законодателството! Това са инструментите на политиката!

Ние ще се противопоставим на предложените законопроекти в този им вид. На законодателната безпомощност на управляващите трябва да се противопоставяме активно. Включително със становища от граждани и организации. Защото утре, тези закони ще важат за всички нас!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.