КАКВО ДА ГИ ПРАВИШ – ЧИЧОВЦИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kakvo-da-gi-pravish-chichovci/113294 SvobodnoSlovo.eu
КАКВО ДА ГИ ПРАВИШ – ЧИЧОВЦИ

 

Работата с пилона на Рожен започва да ми прилича на Вазовите „Чичовци“. Там, ако още е позволено и коректно да се чете Вазов, пише как двама средностатистически българи се скарали за един капчук. Копринарката и Селямсъза очевидно нямат друг живот, освен този в дворовете им, и затова се карат за капчука. Жалка работа, но какво да правиш – наша, българска работа.

Днес обаче капчукът се е преродил във вид на пилон. И по някакъв странен начин цялата родна либералност, полюбила НАТО и Украйна, плюе срещу пилона, та се къса. Дори второешалонни мислители и писатели и върли пияници се включиха в надпреварата по плюене. 

Има нещо култово и фалическо, фройдистко даже, да се вторачваш в турското производство на пилона (пилонът е направен от турска фирма). Не че ни е чужд и не сме го опитвали този турски пилон в по-малки размери, но сега сме му върли душмани.  

А всичко е толкова просто и тъжно – болката на привилегирования файтон интелектуалци е, че това става под патронажа на президента Румен Радев и че евентуалното събиране на Рожен на много народ, речите на ВВС генерала може пък да са пък нещо като начало на бъдеща партия. Ако не е точно начало на бъдеща партия, роженският пилон много боде очите на всички, които сега искат ние да се занимаваме със световните дела, а не с нашите. 

И понеже стана дума, че роженският пилон е под патронажа на Румен Радев, искам да кажа следното: Той, сегашният български президент, може и да стои по-добре от някои свои предшественици – клоуни и мутанти, но лично мен отдавна и дълбоко ме е разочаровал. Разочаровал ме е най-вече с кадровата си политика. Той, а не някой друг инсталира Промените и непроменяемите във властта. Той, а не някой друг събира около себе си (подозирам, че жена му ги посочва) интелектуалци и тем подобни от В отбора на България. Той и никой друг се обръща като кебапче на скара и хем не иска да даваме оръжие за Украйна и да се бутаме напред в огъня на войната, хем се пъчеше на всички натовски снимки и все иска да го наричат натовски генерал. 

Убийте ме, но не си спомням някога социалистическите генерали да се наричаха варшавски – бяха си български генерали. 

Искам да попитам президента Румен Радев само едно – КОЙ, кой му посочи и предложи Василев, Петков и Денков да ги прави министри от личния му отбор? Кой – Господ Бог или някой виден представител на Посолство, което пребивава на улица с име на одеяло, направено от кози косми?

Като отговори КОЙ му ги предложи, можем да продължим нататък – и с пилона, и със знамето, и с всичко друго.

Преди дни по телевизора показаха една цветна и меко казано – хаотична дама, която обяви българския трикольор за синтетика. Повдига ми се от такива благодетелки и многознайки. Повдига ми се от разглезените, разхайтени и разплути от пари и привилегии софийски копелдаци, които заради дрогата и уискито си са готови не само да плюят срещу българския байряк, ами и да го скрият дълбоко под земята. 

Все им е тая на тия папионковци на кого даваме оръжие и кого подкрепяме. Важно е джобовете им да са пълни, мутрите им да ни се зъбят от телевизорите и скъпите коли вечер да ги откарват в хладните им спални. 

Не се прехласвам пред пилона на Рожен – струва ми се прекален, смазващ всичко наоколо. Но и едновременно с това ми се пълнят очите със сълзи, като видя как хората носят на раменете си българското знаме и как се събират около него като около светлина. Кой съм аз да ги съдя? – Никой съм, никой съм, но ми се пълнят очите със сълзи от българското. Това съм, такъв съм. 

Посмъртно няма да съм на страната на онези, които описва Алеко в „Пази, боже, сляпо да прогледа“. Само ще кажа – пази, боже, сляпо да прогледа и да не види българското знаме.

Не знам дали си дават сметка тези философски, литературни и социални търтеи, че още малко, и ще настъпят мотиката и, макар и трудно и мъчително, ще им се наложи да изтрезнеят.

Какво да ги правиш – чичовци. 

Николай Милчев

5 Коментара

Иванов

преди 10 месеца

Да, напълно споделям чувството на автора. Бедата е , че това правителство довършва работата на всички предходни и ще остави страната ни без оръжие и и без енергетика. В тези изключителни времена и като станем врагове на Русия ще очакваме един ден Англия и САЩ да ни пазят от Турция. Толкова сме наивни, толкова слабоумни и толкова късопаметни, че Турците с лекота ще задраскат нашата независимост, която ни беше подарена и която не заслужаваме, щото сме РОБИ по манталитет.

Коментирай

Райска градина

преди 10 месеца

Глобалистите, за които работят разни правителства, отличава се особено много едно, не разрешават да се говори за род, народ, държава, използване на благата на една страна за нейното население(наричат го ''национализъм'', ''популизъм'', реставрационизъм и т.н.) . Гореизброените понятия пречат за постигането на ''безграничните'' им икономически цели и използването на чужди национални богатства, за които се водят и войни - за ''демократизация'', ''борба с тероризма'', ''запазването на демокрацията'', ако нещо се изпречи на пътя им. Глобализмът е антитезата на народността и националните интереси и за него е характерно, че богатствата на много страни се използват за благото на няколко други -''изключителните''. У нас нищо такова не се изпречва на пътя им-обменът на енергия е синергиен.

Коментирай

Гост

преди 10 месеца

Добре написано.

Коментирай

До душата ми достигна,

преди 10 месеца

както обикновено се случва с написаното от Н. Милчев. Предизвикват омерзение и платените мутри, "които се зъбят от телевизорите", и "философските, литературни и социални търтеи". И тъй като също подозирам... един женски съвет към съпругата на президента - ако мисли за кариерата и достойнството му, да стои далече, ама много далече от кадровите му решения... Ситуацията вече стана толкова критична, че не ми е ясно дали изобщо може да бъде преодоляна.

Коментирай

Чичко Дьорд Шорош

преди 10 месеца

Каквото и да си пишете, който плаща, той поръчва и музиката и порциите, та и погребенията. На тази територия има благоприятна среда за възвращаемост на инвестициите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.