Катастрофираха, преди да тръгнат

https://svobodnoslovo.eu/komentar/katastrofiraha-predi-da-tragnat/3640 SvobodnoSlovo.eu
Катастрофираха, преди да тръгнат

Правителството на харвардците се тресе не толкова от разногласията между съставляващите го в четворната коалиция, колкото от очевидната политическа „мускулна дистрофия“. В медицината е генетично нервномускулно заболяване, срещащо се в ранната детска възраст. Нарушенията са не само в двигателния апарат, но и в нервнопсихическото развитие.

Полагащите се за укрепване на всеки нормален кабинет сто дни не дадоха начало на смислена управленска дейност на сегашното. То катастрофира, още преди да тръгне на път.

Не са много у нас изненаданите наблюдатели на политическите процеси. От четирите структури, съставили коалицията не можеше да се пръкне нормален плод. Месеци преди изборите „Труд“ писа: „Нелепа радост демонстрират дуо харвардци, опитващи да си припишат някакви заслуги... Слънчевите им самооценки не се подкрепят и в малка степен от факти и здрави аргументи... Хвалбите на президента са напълно неоснователни, просто ги помпа с кух авторитет.

Веднага след изборите през ноември пак „Труд“: „С такава победа на политинженерния проект, набеден за партия, Петков и Василев далеч няма да стигнат. Скоро ще се появи коалиционно правителство от немай-къде с Кирил Петков за премиер. Голямата подкрепа за него обаче няма да е задълго... „Партията на Промяната“ е политическа фикция, отклонение от политическата реалност, лесно разобличим продукт на кризисна манипулация.“ Т. е. това, което днес виждаме.

Блок между „Демократична България“ (ДБ) и ИТН не се състоя в два поредни парламента, в трети вече явно би бил абсурден. С удари в гърбовете им харвардците вече се компрометираха като вероятни следизборни партньори. Какви са тогава днес тези двете, коалирали се с нещо доказано недобронамерено, при това несъществуващо в реален политически облик? Защо излъгаха избирателите си, че с тази фикция ще могат да забъркат годна за ядене гозба?

С компанийка от безотговорни лъжльовци, политически въздухари и управленски головодници? Само по външна принуда, от немай-къде, с отвращение и не задълго. Надявайки се, че ползите за подкрепилите такова правителство може да са малко, но поне вредите няма да са много големи. Явно самите те са кръпки за кратка употреба. С шумни претенции за важни роли в малки събития. Провалът на харвардската компанийка е явен провал и на съучастниците им в коалицията.

Очаквано управленски кабинетът е все по-трудно подвижен, тъй като пристъпно напредват уврежданията в редица административни звена и връзките между тях. „Да вземат да научат най-накрая този закон за МВР. Вие си нямате на представа каква безмерна тъпота цари там.“, заявиха тези дни Хаджигенов и Бабикян.

Друго си е „отровни“ демократи да кажат за резултатите от реформаторските усилията на министър Бойко Рашков и поредица неолиберални демократи на този пост! А Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов. Преди това такива арести поръча премиерът Петков.

За свои цели да се назначават „свои хора“ поиска той и Рашков пръв пое кадровата щафета. Какви са качествата на „техните хора“ се вижда по качествата на назначенците им във всички министерства. Като ПростоНаското, скандализирал наскоро обществото с характерни гримаси и телодвижения. Дълго ще се помни екстремната ЛГБТ „възстановка“ с имитиране на картини на Владимир Димитров-Майстора.

„Карикатурното поведение на министър Атанасов разруши окончателно имиджа на министерството. Той не отговаря на нито един критерий, за да заема този пост... анонимно лице за дейците на изкуството и културата... За 100 дни от неговото управление не получихме никакъв отговор какво конкретно ще направи министерството за преодоляване на кризата в арт индустрията... ", категорични са от Обществото на дейците на изкуството и културата.

Туй анонимно лице с карикатурното поведение е инсталирано за министър от Просто Киро. Той по препоръка на ИТН назначи и Теодора Генчовска за външна министърка. За нейните качества пише д-р Жоржета Пехливанова, дългогодишен дипломат: „Още от първите дни се отличава с изключително слабо представяне... с неясно и мънкащо присъствие прави лошо впечатление, сядайки неподготвена на този висок пост.“ Тежка „управленска дистрофия“.

И в миниcтеpството на тpанcпоpта я има. Наред с проблеми в „нервнопсихическото развитие“. Страннният министър Николай Събев, предприемач, иноватор, визионер и дарител, оcвободи и тpимата посочени от самия него адепти на pефepмата в БДЖ. За лошото мениджърско управление. А той като какъв управленец да го броят след този ход? Дали ще уреди родния Русе с летище и Дунав с ледоразбивач?

Колко е кадърен финансовият министър Асен Василев дава знак неуспехът да се реализира невпечатляваща с обем емисия дълг от 0,5 млрд. лв. Правосъдната министърка Йорданова не спира да се излага с нелепи твърдения по адрес на прокуратурата и ВСС. Все по-упорито желае да се представи като заложница на известни задкулисни кукловоди. Славчо Велков, експерт по международна сигурност, посъветва премиера „да не съобщава публично информация, която създава опасност за личната сигурност на служители на българското военно разузнаване“.

„Мутри вън“ вече не е обединяващата мантра на 4-те. Видя се ясно за мнозина в обществото какви ги произвеждат „почтените“ неолибелани харвардци. Според прогнозите във всички други направления или няма резултати, или има провали.

Разбра се, че ПП ПП не съществува и такава въобще няма да има. На доказаните лъжци хората много дълго не се доверяват, често завинаги.

Стоят на власт, защото никой не иска да ги смени предвид тежките решения, които предстоят в близките месеци. Обаче и не могат да устоят дълго дори с активна външна подкрепа, ще принудят улицата да ги свали. Или БСП и ИТН да се разбягат преди това. Бойко Борисов натиска ГЕРБ да не им иска оставката, за да не бъдат принудени да ги сменят в такава ситуация. Кой тогава, ако се наложи?

От инициативата на генерал Стефан Янев едва ли ще излезе прилична партийка, защото не е забравено, че заедно с президента всестранно помагаха на харвардците. Нищо няма да излезе и от поредния досаден напън на Мая Манолова. „Възраждане“ ще расте дори с ограничена активност, но още няма да е подходяща за обединяващо другите Страшилище.

Тъжна политическа картинка дори за създаване на служебни правителства.

Автор: Д-р Илия Илиев

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.