Кошмарът за САЩ и НАТО продължава!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/koshmarat-za-sasht-i-nato-prodalzhava/54377 SvobodnoSlovo.eu
Кошмарът за САЩ и НАТО продължава!

Кошмарът за САЩ и НАТО продължава!

В петък в социалните мрежи се появи нова порция секретни документи, описващи действията и плановете на САЩ, свързани с националната сигурност, включително във военната сфера, съобщи The New York Times.

Документите, които може да наброяват повече от 100, отразяват политиката на САЩ „от Украйна през Близкия изток до Китай“ и включват „поверителни слайдове за брифинг за Китай, Индо-тихоокеанския театър, Близкия изток и тероризма“, отбелязва изданието.

Анализаторите смятат, че изтичането на информация „може да причини огромни щети“. Някои от тези документи не просто са секретни, но не са предназначени да бъдат предадени на други държави, включително съюзници на САЩ, пише вестникът.

Първата партида секретни документи, които се появиха в Twitter и Telegram и се отнасяха до укрепването на украинската армия, съобщи The New York Times в четвъртък.

Изданието, позовавайки се на висши служители в администрацията на Джо Байдън, пише, че Пентагонът проучва ситуацията и разследва кой може да стои зад изтичането на документи.

„Запознати сме със съобщения за публикации в социалните медии и Министерството проучва въпроса“, каза заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Според вестника служители на администрацията на жителите са се опитали да ги премахнат, но до четвъртък вечерта не са успели.

Разследване на обстоятелствата на изтичането

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на публикуването на секретни документи на Пентагона в социалните мрежи, предаде Асошиейтед прес (АП).

Агенцията отбелязва, че документите "са датирани от 23 февруари до 1 март и съдържат, очевидно, подробна информация за напредъка на доставката на оръжия и оборудване за Украйна с по-точни дати и количества, отколкото САЩ обикновено предоставят публично".

В изявление в петък говорителят на Пентагона Сабрина Синг каза, че Министерството на отбраната е "официално препратило" случая към Министерството на правосъдието за разследване. Министерството на правосъдието на свой ред съобщи, че "поддържа връзка с Министерството на отбраната във връзка с този случай и е започнало разследване".

„Разследването започна, тъй като продължаваха да възникват въпроси относно произхода и валидността на документите“, пише АП.

Йордан Халачев 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.