Кой е божият народ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/koy-e-bozhiyat-narod/118385 SvobodnoSlovo.eu
Кой е божият народ?

 Без да има обидени, но ако някой наистина се е замислял по този въпрос и ако има интелигентност около средната, си е отговорил вече точно на този въпрос.
     Както е казал още през девети век и Константин-Кирил Философ в беседата против триезичниците - "Не свети ли слънцето еднакво за всички?" и т.н. в този смисъл. А смисълът е, че всички хора по света са чеда Божии. Във всеки човек има Божия искра и той е част от Бог. В този смисъл и всички народи са Божии, т.е. няма един любим Божи народ, всички народи са равни и любими пред Бога.

Пак в този смисъл работи и обратната логика. Ако един народ се провъзгласи за любим на Бог и по-точно за Богоизбран народ, това е отстъпление от Божиите закони и принципи. Ние българите не може да носим отговорност за който и да е народ, който се е провъзгласил за Богоизбран.  Представителите на този народ, отговарят за това и за всичките му последствия.
     Да припомним тук думите на Йоан Кръстител към възгорделите се евреи, отговарящ на техните хвалби, че са чеда Авраамови, т.е. избрани. Според евангелие от Матея, Йоан Кръстител казва на възгорделите се евреи едни много силни думи - ..."и не си мислете да казвате "Авраам е нашият баща; защото ви казвам, че Бог може и от тези камъни да въздигне чеда на Авраам." Всъщност това е и основна част от работата на първите апостоли – да убедят евреите, а и другите народи, че вече всички са равни в Христа.

 В настоящата война в Украйна и тази започнала в Израел виждаме именно тази първопричина – краен национализъм и един народ, който се мисли за по-велик от друг. Така също е притеснителна тенденцията по интернет форумите, блоговете и историческите групи и заявки, че всъщност не евреите, а българите били Божия народ или Богоизбрания народ. Колкото е пагубен националният нихилизъм, който ни е присъщ -  твърдения че ние българите сме нищо, не сме народ, че сме територия и т.н., толкова е пагубно и обратното становище –  ние, виждаш ли, ние сме Божия народ.

Действително, лично аз през последните двадесетина години, се убедих в древността на българската история, в дълбочината на българския (балкански) народ. Точно тук на Балканите преди около 6-7 хиляди години се развива земеделската цивилизация. Точно тук става умножението на човечеството и оттук тръгват заселнически групи към цяла Европа, а и към други точки на света. Въпреки това да повторя, че има само един Народ с главно Н пред Бога и това сме всички ние - Народите по света. Не бива да го забравяме, понеже всяко друго твърдение е грях пред Бога.

Андрей Киряков 

6 Коментара

Червената шапчица

преди 6 месеца

Андрей Киряков, приеми моите искрени аплодисменти за тази статия. Поздрави, бъди здрав и щастлив.

Коментирай

Андрей К

преди 6 месеца

Този път ти благодаря Шапчице и заглавието е сгрешено: Кой е божият народ? Не "в".

Коментирай

Червената шапчица

преди 6 месеца

Не знам кой е богоизбрания народ, но Господ е Българин. - Мичмана така каза.

Коментирай

Червената шапчица

преди 6 месеца

За всеки човек има място под слънцето. Така казваме ние двете с Муцинка.

Коментирай

Финли

преди 6 месеца

"...Ние българите не може да носим отговорност за който и да е народ, който се е провъзгласил за Богоизбран. Представителите на този народ, отговарят за това и за всичките му последствия." Точно в десетката! Браво на автора!

Коментирай

Генади Григоров

преди 6 месеца

Авторът Киряков коментира неща, които не разбира и затова бърка много. Божият народ е този народ чрез който говори Светият БОЖИ ДУХ. БОГ не говори чрез всички народи, а само чрез любимият му народ. В Библията пише, че ВАНГА е Новия МЕСИЯ от Второто Пришествие чрез който говори Светия Божи Дух и така ни дава Пълното Знание. Следователно

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.