Надеждите на САЩ и Запада да въвлекат страните от Юга в изграждането на нов световен ред потънаха и в пустините на Израел,след калта на Украйна

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nadezhdite-na-sasht-i-zapada-da-vavlekat-stranite-ot-yuga-v-izgrazhdaneto-na-nov-svetoven-red-potanaha-i-v-pustinite-na-izraelsled-kalta-na-ukrayna/122089 SvobodnoSlovo.eu
Надеждите на САЩ и Запада да въвлекат страните от Юга в изграждането на нов световен ред потънаха и в пустините на Израел,след калта на Украйна

Разкрасяването на фактите и вярата в собствената пропаганда,доведе до игнориране на реалността с Глобалния Юг, както се случи и с Украйна.

Надеждите на САЩ и Запада да въвлекат страните от Юга в изграждането на нов световен ред потънаха и в пустините на Израел,след калта на Украйна.

Схемите на Байдън, включващи Израел, арабските страни и Индия, вече се сринаха. Израел,твърде зает с продължителна война, която не може да спечели нито на бойното поле, нито на арената на международното обществено мнение,тегли администрацията на Белия дом към дъното.

 Неуспехът на Израел да предложи жизнеспособно бъдеще за себе си и за палестинците засегна най-близкия му съюзник, причинявайки горчиви разделения в Държавния департамент на САЩ и застраши преизбирането на Байдън. Не е изненада, че ветерани репортери от политическия естаблишмънт, като колумниста на New York Times Томас Фридман, призовават администрацията на Байдън да се дистанцира от Нетаняху.

Много от потенциалните партньори на САЩ и Израел в Глобалния юг  стигнаха до логичното заключение, че страната под ръководството на премиера Бенямин Нетаняху е далеч от това да бъде победител. Хамас разби аурата на неприкосновеността на Израел:

 "Конфликтът в Газа нанесе смъртоносен удар на западната власт в Глобалния юг", съобщава Bloomberg. Администрацията на Байдън не успя да спечели нито един играч от региона. Никой не иска да е на губещата страна. 

Може ли войната в Газа да съсипе Джо Байдън? Войната в Газа заплашва да разцепи Демократическата партия,обяви британския "Spiked".

Обръщайки безпрецедентно внимание на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка и срещата на Г-20 в Индия, западната преса се беше размечтала за Глобалния юг. Джо Байдън  агресивно ухажваше индийския премиер Нарендра Моди.
 Администрацията на Байдън разработи различни схеми за включване на Индия в съюзи с Израел и богати арабски страни, за да ограничи китайското влияние. Сериозен удар нанесе изказването на Байдън, когато нарече Си Дзинпин диктатор, три часа след като обяви "най-продуктивната" си среща на върха с точно с него.

Докладът на Европейския съвет за външни отношения съвсем се размечта за   да изгради нов световен ред, Западът трябваше да привлече приятелски страни от Юга, като Индия и Турция. Индия обаче не се отказа от евтиния петрол от Русия и промишлени стоки от Китай, въпреки интереса на Ню Делхи към някои споразумения със западните страни. За провалът с Турция и бойните им самолети,писах преди ден.

Разкрасяването на фактите и вярата в собствената пропаганда доведе до игнориране на реалността с Глобалния Юг, както се случи и с Украйна.

Самата фраза „Глобален юг“ стана широко използвана едва след навлизането на руските войски в Украйна.Актуалността на темата за Юга беше свързана с внезапното осъзнаване, че отказът на сътрудничество на страните от Азия, Африка и Латинска Америка със САЩ и Запада,тотално провали усилията срещу Москва.

Военната машина на Кремъл,се оказа косвено финансирана от Индия и Китай,Турция,Иран,Саудитска арабия и много други, устоя на "Американско-натовско-украинската" контраофанзива и подкрепата за Киев вече отслабна дори сред най-големите му западни поддръжници. 

 А,администрацията на Байдън не успя да спечели никоя голяма страна от Глобалния юг.В страна, силно разделена, с избор между двама несравними кандидати и две все по-ужасни партии, кризата в Близкия изток може да се окаже определящият фактор.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.