Нахвърлиха се като побеснели върху Президента Радев, защо бил казал, че не можело да има референдум за еврото. Хора, досегът на които с Конституцията и законите е предимно във фейсбук

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nahvarliha-se-kato-pobesneli-varhu-prezidenta-radev-zashto-bil-kazal-che-ne-mozhelo-da-ima-referendum-za-evroto-hora-dosegat-na-koito-s-konstituciyata-i-zakonite-e-predimno-vav-feysbuk/407 SvobodnoSlovo.eu
Нахвърлиха се като побеснели върху Президента Радев, защо бил казал, че не можело да има референдум за еврото. Хора, досегът на които с Конституцията и законите е предимно във фейсбук

В България всеки разбира от политика, футбол и право. Много обичам когато журналисти, учители, инфлуенсъри и политици ми обясняват напоително какво искал да каже закона. То, ако беше толкова лесно тълкуването на закона, особено на международни актове и Конституцията, щяхме да държим тримесечен курс, а не да учим пет години плюс една година съдебен стаж /поне аз толкова съм карала по времето, когато завършвах право/.

Нахвърлиха се като побеснели върху Президента Радев, защо бил казал, че не можело да има референдум за еврото. Хора, досегът на които с Конституцията и законите е предимно във фейсбук, "компетентно" обясняват как нямало договор за еврото и т.н.. Потресаващата аматьорщина на територията е уникална. До степен да е вредна за държавното управление.

Аз съм първата, която ще каже, че не е съгласна с въвеждането на еврото. Но оттазм нататък трябва по законен начин това да се предотврати. С аматьорски акции, целящи по-скоро пиар, а не реален резултат, няма да се получи. Водещи юристи, конституционалисти и т.н. ви обясниха защо не може референдум точно с този въпрос. Ама Бай Ганя си знае своето и обявява за врагове и предатели всеки, който не е съгласен с аматьорщината му.

Многократно изяснявах, че в Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС и протоколите към него, има задължение да приемем еврото. Тогава сме подписали договора без забележки и без изключения за въвеждането на еврото в България. Договорът за присъединяване е ратифициран и е в сила. Съгласно Конституцията не може националното законодателство да е над международните договори, които сме подписали. Обяснявам го на съвсем елементарно ниво, за да го разберете. Отделно Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местно самоуправление излючва международните договори от възможността за уредените в тях въпроси да се правят допитвания. Толкова!

И Президентът Радев го заяви пределно ясно дори за присъстващите на срещата Йористи от една лумпенска партия. Естествено, го разсипаха в социалните мрежи, като всеки баничар и шофьор си съчинителстваше какво казва Конституцията и как да я прилагаме.

Референдум може да се направи. Но не за въвеждане или не на еврото. Това е кауза пердута към настоящия момент. Можеше, ако бяхме силни политически и със самостоятелна политика и суверенитет. При нашето подчинено положение да се опитваме да прегазим международното право и сключените от нас договори, е равнозначно на самоубийство. Можеш да нарушаваш правото, само ако имаш силата, грубо казано. Ние силата не я владеем. Лошото е, че в огромната си част политиците не владеят и правото.

А може да се направи допитване кога да се въведе еврото. Например след анализ след десет години да се направи ново допитване. След сегашното. От мои професори знам, че който владее процедурата, печели делото. Тоест, с процедурни и технически хватки можем да се измъкнем от този капан. Но трябват добри, да не кажа отлични юристи. А политиците да си отпушат ушите и да си понаведат носа и да ги послушат. Заради общата цел!

Елена Гунчева-Гривова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.