Наивно беше от страна на вътрешния министър Демерджиев да каже, че картината на Джаксън Полък ще остане у нас

https://svobodnoslovo.eu/komentar/naivno-beshe-ot-strana-na-vatreshniya-ministar-demerdzhiev-da-kazhe-che-kartinata-na-dzhaksan-polak-shte-ostane-u-nas/53851 SvobodnoSlovo.eu
Наивно беше от страна на вътрешния министър Демерджиев да каже, че картината на Джаксън Полък ще остане у нас

Наивно беше от страна на вътрешния министър Демерджиев да каже, че картината на Джаксън Полък ще остане у нас. Крадена препродавана, няма документ за собственост и т. н., можело. Ама....

Предстои голям скандал за тази картина, която на търг може да надскочи 100 млн. Българските власти кой знае как вече са й определили цена 50 млн. евро (цитират ги в английския печат) и твърдят, че е оригинал, и че е неизвестна досега картина на Полък.

Всички картини на Полък са известни, описани, снимани, изследвани. Фондация в Ню Йорк се занимава с това. 

Ако се появи неизвестна, ще я гледат под лупа. 

Задържаната у нас картина на всичко отгоре е с посвещение на много известна фамилия на холивудска звезда, несъмнено семейството ще потвърди има ли такава картина и как е излязла от тях (те не са имали финансови проблеми, че да я продадат). Или ще лъсне поредната легенда за фалшификат, което е най-вероятно. И България ще се изложи.

Ако се окаже оригинал, тепърва ще избухне световен шум и съдебни битки за тази картина. Но тези посвещения на гърба, печат на румънски, маркировки, много напомнят методите на фалшификации - разни следи да докажат, че е минала през собственици, да съчинят легенда.

Иван Бакалов 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.