Не чоплете в раните, г-жо Бенатова… Това не е защита на П. Волгин!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ne-choplete-v-ranite-g-zho-benatova-tova-ne-e-zashtita-na-p-volgin/112718 SvobodnoSlovo.eu
Не чоплете в раните, г-жо Бенатова…  Това не е защита на П. Волгин!

Не чоплете в раните, г-жо Бенатова…

Това не е защита на П. Волгин!

Харесвам перото Ви, г-жо Бенатова и смелостта да казвате неща, които колегите Ви премълчават. Понякога мненията ни не съвпадат - намирам го за нормално. Мисля, че сте принципен човек. До момента, в който поискахте обяснение и разкаяние от деца и внуци за живота и деянията на техните родственици до девето коляно? До момента, в който така силно развълнувана подкрепихте иска на 102 годишната Ценка Горанова и нейния син, които били обидени на Петър Волгин за изказването му за Народния съд? В същото време разбираме, че става дума за безследно изчезнал съпруг през 1944г? Т.е. без съд. 

Не бих си разрешила да пиша, ако животът ми не беше преплетен със съдбите на други хора, които също са имали правото на справедливост и щастие. Имали са право на живот, любов, семейство и деца... И пак българи.

Бях убедена, че сме длъжни да затворим някои страници от историята, за да продължим напред. Така, както направиха испанците след смъртта на Франко. Бях убедена! Вие не сте съгласна?! Тогава в интерес на истината, към която и двете сме пристрастени да започнем прочита на историята, която новоизлюпените демократ-либерали, без собствени биографии зачеркват…

Да бъде!

Ще си разреша да започна с цитат от “Хоро“ на А. Страшимиров, чийто брат Т. Страшимиров е убит /заради словото/ без съд и присъда. Ще продължа да разказвам и цитирам съвременници, на онези, също страшни времена, които не могат да бъдат обвинявани в лъжа и комунистическа пропаганда…   

…“Бялата нощ жълтееше: страшно жълти, с раззинати уста, се издаваха простреляните черепи из грамадата трупове.

И кървите миришеха

…………..

Тогава началникът на гарнизона, кметът, прокурорът и всички пристъпиха към грамадата.

Изтегли полковникът сабята си и разля стоманен глас:

- Проклятие и храчки върху родоотстьпниците за вечни времена! Плюйте! Който не плюе, ще го съсека на място!

...Плюеха.

Камшици подкараха и жените.

Още малко - ще почнат и те.

Но зафуча над всички глави - полудя може би! - висока, чорлава, окървавена Капанката: зафуча под камшиците.

- У-у-у-у, мари хе-е-ей! Която плювне, жа я удуша-а!

Пристъпи, дигна крак високо към грамадата напластени трупове и впи ръце в корема си. Гласът и беше прегракнал, но изрева отчаяно:

- Не жа ги плюем ние, г-н офице-е-ер, че хай така сме ги късали от себе си!

Камшиците замряха над потръгналите жени. Сопнаха се главите с каскети. Онемя всичко. И се разрасна грамадата от трупове - възцари се в бялата нощ. Страшно, до полуда страшно!

Полковник Гнойнишки се стъписа и се облегна о земята с върха на сабята си, която заигра като пружина. Трепереха и нозете му. Мърмореше нещо. Обмисляше може би тактично отстъпление.

- Добре... И ти имаш право... Така да е: няма да плюете... Добре...

После потресе глава и разля тънък глас:

- Музиката! Да дойде веднага! Не-медле-но!

Жените се свиха, блъскани от стеклите се музиканти.

Гнойнишки пъхтеше. И заповяда:

- Хоро! Пайдушката! Веднага!

Настръхна и самото небе: музиката засвири. И мъничкият полковник, бесен в лице, разигра сабята си.

- Кмете, повеждай! Хоро искам! Хващайте се всички! Хоррро, ви казвам, или с труповете ви Марица ще задръстя!

Но Капанката - разкрачена, снажна, чорлава - залюля се като пияна. И изпищя:

- Убий, куче! Убийй!

Дребничкият полковник трепна пак. Съвзе се обаче и грабна камшик от стражар.

- На хорото, твоята...

- Капанката се преви, попипа с ръка окървавената си наново шия, поколеба се... Но изръмжа като тигрица и се впи в ръката на полковника:

- Хайде, г-н офицееер! Скачаай!

Капанката скачаше - полковникът я ритна и се откъсна, - но тя скачаше: играе...

Хоро.

Чупи ръце, блъска нозе и крещи:

- Иху-у, мари, земьо черна! Иха-а, мари, земьо сладка! Иху-у! Иха-а! Препукай се мари - иху-у! Препукай се, курво земьо, та ни погълни мари - иху-у, иха-ха - хи-и-и...“

„ХОРО“ – Ант. Страшимиров. Чели ли сте тази книга? Годините са 1923 – 25г… 

Една толкова малка книжка...

Ще продължа с една друга – „По дирите на безследно изчезналите“ И със съда над убийците през 1954г...

Нешка Робева 

58 Коментара

rusnak

преди 9 месеца

Преди години, много упорито циркулираше слух в София, че Миролюбчето е получила подарък от Тиквата, солиден апартамент, като я спрягаха дори за негова любовница, незнам.

Коментирай

Иванов

преди 9 месеца

Всеки ден пиши НЕШКЕ, ти си морала и съвестта в това мръсно време, когато народът е разделен и озверял, когато е забравил всичко, а навлеците са го налазили от всякъде. ПИШИ, ВСЕКИ ДЕН. Тези неща не ги знам, но знам, че българинът беше такъв и през трите периода, с германците с руснаците и сега щастлив в американска колония. "Малката" разлика е, че по време на руското влияние държавата ни направи невероятен прогрес, сега с американците тя се срути, една трета от най-активното население беше засмукано и се пръсна по света, Щатите Англия, Австралия и къде ли не. За демокрация и за независимост, за суверенитет не може да става и дума. Българската азбука и език се подменят по агресивен път, духовно и морално ни съсипват, а сега ни вкарват и във чужда война не срещу кой да е а срещу нашите братя.

Коментирай

Ne rusnak

преди 9 месеца

Винаги, винаги имаме какво да кажем, винаги следва "ти па си много убаф!" ...няма ли да бъде заличено това жалко подобие на нация, па ако ще и от руснаците? Важното е да го НЯМА!

Коментирай

до stefan

преди 9 месеца

Ей, дерьмократичен сопол, соросоидния ви педераски троцкизъм какво е тогава?

Коментирай

Джоржия

преди 9 месеца

Трябва да има повече хора като Нешка Робева в тази нещастна България.Събуждане и е необходимо на тази страна. Да проумее този народ какво става с родината му!!!!!!

Коментирай

Джоржия

преди 9 месеца

Трябва да има повече хора като Нешка Робева в тази нещастна България.Събуждане и е необходимо на тази страна. Да проумее този народ какво става с родината му!!!!!!

Коментирай

Сталин

преди 9 месеца

Тя защитава своя украински баща... шпионинът, подобно на двойния агент "талигарев".

Коментирай

Румчо

преди 9 месеца

ПОКЛОН ПРЕД НЕШКА РОБЕВА.....и шапки долу...

Коментирай

Димитър

преди 9 месеца

Нешке, не се гаси туй, що не гори. Няма да победиш икономическата изгода. Платени журналисти. Натиска и заплахата върху тях е наречена рейтинг. Рейтинга го изчисляват собствениците на телевизията по разхода на ток. Икономически интереси не се променят с убеждаване или с цитати. Те са приложими за хора човеци. Когато професията на журналиста го храни и му плаща заемите, не търси човека. Ако нямаш повече пари/ имам в предвид, че не ги печаташ на частно тези пари/ не им опонирай. Така само хвърляш дърва в огъня. Остави ги, ще лаят, ще лаят и когато видят, че никой не ги слуша ще започнат да не им плащат. Тогава да видиш какви борци за правда и свобода ще се пръкнат. Гешев ще им завижда.

Коментирай

Димитър

преди 9 месеца

Написах си коментара. Не го по ликуваха. Цензурираха го . Не обиждах никого. Просто не го харесаха...

Коментирай

Луна

преди 9 месеца

Народен съд трябва да има за кирчовците, кокорчовците, румените и други като тях и особено за зли комплексарки като бунутова-бунищееа....

Коментирай

Московски

преди 9 месеца

Нешка е червена та черна. Пише небивалици и лъжи от комунизма. Така ни баламосваха 45 г. Поне да измислят нещо ново

Коментирай

За България

преди 9 месеца

Нешка няма грешка! Да защитаваш истината не значи че си комунист! Браво на Нешка Робева!

Коментирай

Поклон

преди 9 месеца

Пред истината, пред тези които я осъзнават и я споделят ! Поклон пред голямата Нешка !

Коментирай

Вашингтонски

преди 9 месеца

"Московски" скъпи "евроатлантически" другарю, ти си просто един жалък, зомбиран негодник-безродник! За теб евроатлантизма е съвременния "социалистически интернационализъм". Такива подлоги като теб не могат да се сравняват дори с кутрето на Нешка Бобева - доказан честен човек и родолюбец!!!

Коментирай

Иванов

преди 9 месеца

Истината е, че всеки има право на мнение. В един такъв форум могат да участват и млади пичлемета без всякаква култура, които дремят по цял ден пред телефончетата си, всякакви тъпачета, на които не можем да се сърдим, както не можем да съдим един ненормален. Ако не можеш да видиш разликата между Нешка и нашия достоен пожарникар например, който си разнася шкембето по футболни срещи, пули се като абориген и се е снимал със стотици обожателки, ако чуе чужда реч изпада в малоумие, пък темата за дядо му е основна, щото е прочел завалията само една книга през 60 годишния си живот, доскоро не знаеше какво е това вайбър. Това ще рече че ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ПРОСТАЦИТЕ У НАС СА НЕСПАСЯЕМИ. Бъдете живи и здрави момчета, Вашингтонски, или Лондонски.

Коментирай

Васил

преди 9 месеца

Помни 9юни 1923г.тогава започна началото на края на добрата царщина и управлението с кървава ръка да не се допусне комунизъм в страната. И успяха.

Коментирай

Естествено е

преди 9 месеца

Да прозираш нещата, които са очевадни. А когато си ги живял и видял като реалност, то е ненормално на бялото да казваш черно. От изостанала аграрна страна след 1944 год, с подкрепата на СССР тук се разви икономически растеж. Заводи, фабрики, пътища, електрификация ...за кратък период от време от ръцете на капиталистите премина в управление на държавата и народа. Какво ще ми умуват тук някакви измислени демократи. Продадоха държавата ни на врагове на народа. Демос = на народ. А те грабят от народа и трупат в чекмеджета, банки, офшорки. Америка по стар обичай като световен джандарин нарежда, граби, разтуря, ... Престъпници.

Коментирай

Успял

преди 9 месеца

Е на майка ти онази работа.

Коментирай

Вашингтонски

преди 9 месеца

Уважаеми гражданино Иванов, разбира се, че "всеки има право на мнение", нали сме "демократична" държава със свобода на словото (е в дъното на класацията за "свобода", но млъкни сърце!) Много ме радва "свободата" на информацията, която ни спускат контролирано от американските ни "обществени" телевизии и "евроатлантически правилните" медии. Та за туй трябва милосърдно да спасим ПРОСТАЦИТЕ. Защото националните ни катастрофи и решенията ВИНАГИ да заставаме на губещата страна, са резултат именно от "толерантността" ни към тях. Капиш?

Коментирай

Калина

преди 9 месеца

Колко си права госпожо робева!Бях на 6 години когато видях отрязана глава на партизавин.И сега след 8о години заспивам всяка нощ с този кошмал

Коментирай

Марин

преди 9 месеца

Казано е че всяко стадо има мърша.Но в нашето мършите преобладават.Браво Нешке!!!

Коментирай

Fatmaka

преди 9 месеца

Изтрещяла червена дъртачка без един ден истински стаж в живота си, наредена на държавна хранилка...

Коментирай

Васил

преди 9 месеца

Всеки, който си позволи да каже и една лоша дума за Нешка Робева, само издава простащината си. За съжаление в България с такива е тъпкано. Един умен професор беше казал: дебили. Ще дойде време отново да поумнеем, но пак по трудния начин, а разни бойковци, кирчо-кокорчовци, тагаревци-шаламановци, лорерци и хампарцукгъзобазикянци, и други стари "герои"- народни душмани, ще останат само ЛОШ спомен. P.S. Пропуснат е всенародния "любимец" Саламан Пасе!

Коментирай

БМДТ

преди 9 месеца

Преди време Нешка говореше за Ванга. Каза "ИДВАХА ДА Я ПИТАТ ЗА ВСЯКАКВИ МАЛОВАЖНИ НЕЩА, КАТО КОЙ ОТ КАКВО Е БОЛЕН И КАК ДА СЕ ЛЕКУВА". След няколко изречения заяви гордо че като ходила при "ЛЕЛЯ ВАНГА, Я ПИТАЛА, НА КОЕ МЯСТО ЩЕ СЕ КЛАСИРАТ НЕЙНИТЕ ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА". Няма нужда от коментар.

Коментирай

Цицонков

преди 9 месеца

Елементарен спор , госпожо Робева, много елементарен! ,,Тес ко напрайли, ам онес ко напрайли ?Отмъщение му се казва! С Волгин си е чиста проба руска и комунистическа пропаганда.А спирането на предаването му не е цензура, а акт на национална защита.Също като спирането на хазартните реклами!

Коментирай

Иванов

преди 9 месеца

Слагайте си поне прилични никове бе хора, какво е това ЦИЦОНКОВ, че форума става много долнопробен. Волгин, Явор Дачков, Карбовски и други са малкото читави журналисти, които не получават пари "под масата" След като сме ПРИЗНАТА американска колония, в която министрите се посочват от посолството, не е ли естествено при наличие на демокрация , колкото и да е формална, да има и малко руска "дезинформация" Искам да се отговори на няколко тъпи въпроса. Що има негри в Америка, що светът говори на езика на островна Англия и що сега сме се проснали в краката на САЩ, какво общо имаме ние с американците и англичаните. И защо аджеба всички наши гурбетчии тръгнаха на запад, когато нашите възрожденци са отивали в Русия.ЗАЩО БЕ ???

Коментирай

Въчков

преди 9 месеца

Изразявам спокойно поздравления на Нешка Робева. Заради клетата България трябва да има много такива като Нешка. Да си жива и здрава и да държиш крепко душата си и перото си, защото много като мен те помнят отдавна и искат да те има и в бъдеще.

Коментирай

Димитър Красимиров Даскалов

преди 9 месеца

Благодаря ти Нешке !Така е ! Всички хора са грешили през живота си и днес всички хора продължаваме да грешим и да се учим през целия ни живот ! Ето защо , трябва всички да бъдат теглени на един кантар ! ... , но по-добре ще е за нас да оставим всичко в миналото и да не се връщаме към него днес , защото то е МИНАЛО и днешното ни Съзнание е различно от тогавашното Съзнание на българите ! Нека днес да разбираме грешките си и да ги спираме , а не да продължаваме по грешния път и да ги уголемяваме ! ... , а добрите си постижения и успехите в Любовта и Добротата към всички хора - нека да следваме , увеличаваме и да продължаваме по техния път като търсим и откриваме Човеците срещу себе си ! Бъдете благословени ! Бог е над всички нас ! Обичам Ви и аз !

Коментирай

Ангелов

преди 9 месеца

Браво, Нешке, Добре цитираш от българските произведения, давай нататък - дай информация на глупавите и за някоя истинска случка - например за ЧЕРНАТА СКАЛА. Ще бъде интересно за коментиращите тук.

Коментирай

Учител

преди 9 месеца

Поклон .Никога не сведе глава.

Коментирай

Учител

преди 9 месеца

Поклон .Никога не сведе глава.

Коментирай

Цицонков

преди 9 месеца

Ужасно е колко много неграмотност има в България!

Коментирай

Учителка

преди 9 месеца

Истинска случка ли искате? Ами идете до село Ястребино и питайте кой, как и защо уби шестте малки ястребин-чета! Кой съд ги осъди? Заплаха за кого бяха, руски шпиони ли бяха?

Коментирай

До фатмака

преди 9 месеца

На държавна хранилка???? Тя прослави България ,хлапе !!!!! А ти какво направи за България ??? Нищо,естествено,не се е чуло ! Нищо не знаете вие,младоците !!!!! Всичко сте получили от мама ,тате ,баби дядовци ! Поне замълчете!!!!

Коментирай

СТЕНЛИ

преди 9 месеца

Няма българи! Има тикви, мутри, неграмотници, калинки, добрали се до държавната хранилка: депутати, окръжни и градски началници! Лош човешки матреял- прав е банкянския нарцис! Нищо ново под слънцето!

Коментирай

СТЕНЛИ

преди 9 месеца

Няма българи! Има тикви, мутри, неграмотници, калинки, добрали се до държавната хранилка: депутати, окръжни и градски началници! Лош човешки матреял- прав е банкянския нарцис! Нищо ново под слънцето!

Коментирай

дядо Методи

преди 9 месеца

Поклон НАБОРЕ - целувам ти ръка ! ! !

Коментирай

Ангел

преди 9 месеца

Лельо Нешке, хубаво говориш за 1923-25г., ама най-ужасното събитие тогава е комунистическия атентат в Света Неделя, а не какво бил написал Страшимиров

Коментирай

Марчела

преди 9 месеца

Река Дунав се влива в Черно море. Това са всички коментари. Какъв ентусиазъм... Евала Българе.

Коментирай

Марчела

преди 9 месеца

Река Дунав се влива в Черно море. Това са всички коментари. Какъв ентусиазъм... Евала Българе.

Коментирай

Нешка-Невежка

преди 9 месеца

Неше, ако комунизма беше по-прогресивен, нямаше да се разпада! Нямаше да бягат толкова много хора с риск за живота си! (Музея на Чек поинт Чарли) между западен и източен Берлин. Нямаше в Китай да променят политиката! Нямаше да се раздели Югославия! Нямаше да се раздели Чехословакия! Нямаше БСП да има 12%! И още много други неща нямаше да се случат! А, само чакай и гледай, колко още ще се случат! Никой не може да спре прогреса!

Коментирай

Първан

преди 9 месеца

Ние сме народ, който не почита и не уважава никой. Как смеете да коментирате Нешка, която прослави България, нима тя не можеше да уреди живота си далеч по добре. Но тя не е продажна душица. Остана в България и то отиде да живее на село. При живата природа. Труди се и пише, продължавайте все така госпожо Робева да усмивате всички които си го заслужават. И като я наричате стара кумонистка, може и да не помните, но русенци знаят, кои кумонисти възстанаха и защитиха града от завода в Румъния, който бълваше хлор, все едно сме на фронта.

Коментирай

Ветеран

преди 9 месеца

Нешка цитира книжки - т.е. художествени измислици!

Коментирай

Валя

преди 9 месеца

"Може и 300 000 да останете,но ще изпълните мисията си,определена от Създателят!"Пророчески думи на Слава Севрюкова към българския народ.За да ги разберете изгледайте видеата на историка,астролога и последовател на учителя Беинса Дуно,Силва Дончева.И тогава ще ви стане ясно колко чист и светъл човек е Нешка Робева!Сигурна съм,че и за атентата в черквата Св. Неделя има искрена и честна позиция.

Коментирай

Ст.Либертов

преди 9 месеца

Ангелчо, всяко убийство е ужасно! А това, което е писал Ант. Страшимиров е забележително, защото пресъздава целия ужас на братоубийствата в едно въстание срещу фашизма. И понеже не си наясно каква е стойността на повестта "Хоро", мога без колебание да ти кажа, че ти един неграмотен човек, типичен за времето, в което живеем. И че българското ни дередже се дължи преди всичко на себеподобните ти неграмотници, които са мнозинство в страната, защото маршируват под ритъма на музиката, поръчвана от манипулантите .

Коментирай

Вера богденово

преди 9 месеца

Браво . Госпожо Робева брат на съпруга ми е убит 1943г на 17 год само защото говорел за комунизъм т.е.запропаганда. Една нощ ги изкарали 12 човека в пусто поле и ги разстреляни. Моля госпожо Бенатова Вие като не знаете историята не вземайте отношение. Просто замълчете .

Коментирай

Моля да пребъде България

преди 9 месеца

Моля ви хора, чета и се мая на противоборството на мненията. Да, затова се казва свобода и демокрация, за да не се случва нито описаното от г-жа Робева, нито същата цензура от времето на тоталитаризма. А сега, ужким демокрация и свобода на словото, пък то пак цензури разни.... Е добре де българи, спрете да се карате и обиждате помежду си, ами седнете и разумно разсъдете, че от това настройване на едни срещу други печелят не други, а точно тези външни сили и от двете страни, като всяка от тях се бори да ни спечели на своя страна. Но в тази борба за нашите души изгоряхме самите ние, къде е нашият български дух, къде е красивият ни български книжовен език! Не го ползвайте да се хулите една друг, ами взаимна прошка и поглед напред, единство на българската нация, за да го пребъде българският дух и българският народ! Моля хора спрете да се настройвате и хулите един друг, а се обикнете и обединете, за да я бъде БЪЛГАРИЯ!

Коментирай

Мечо Пух

преди 9 месеца

До всички дето плювсте Н. Робева и комунизма. От тях нещо остана ( за да има какво да краде те и продавате) от вас и" могили" няма да останат. Срам сте за майка България. Който забравя и отрича историята. Получава урок( Укр@йн@)после се сърдете на себе си, че имате плитъка памет.

Коментирай

Петров.

преди 9 месеца

Малко.останаха.като.гж.робева.не.плюите.по.иконите.набългария.негодниците.неуки.друго Немогат.не.сазачукали.и.един.гвоздеи.в.икономиката.българия.но.за.кражби.и.келепир.нямат.равни.

Коментирай

Димитър

преди 9 месеца

Всеки има право,но друго ще ви река. Който живее с миналото,няма нито настояще нито бъдеще. Моля ви,заровете миналото и направете нещо за БЪЛГАРИЯ! Поклон пред вас г-жо Бенатова,но оставете миналото.Насилието води само до насилие нито повече нито по-малко.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.