Не подценявайте Китай!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ne-podcenyavayte-kitay/138646 SvobodnoSlovo.eu
Не подценявайте Китай!

Не подценявайте Китай!

Масово се лансира тезата, че БВП на Китай е постигнал ръст от (едва!) 4,7% през второто тримесечие спрямо година по-рано, то китайската икономика е в застой е пред провал.

Първо, дай Боже всекиму ръст от 4,7%, а не от жалките 0,5-1,5%.

Второ, зад 1% на прираст на БВП на Китай се крие маса, по-висоока от тази на конкурентите.

Трето, Китай е от малкото страни имащи положително външнотърговско салдо. Износът на Китай надмина очакванията през юни, нараствайки с 8,6% на годишна база, достигайки 307,8 милиарда щатски долара. Това надхвърли прогнозите за растеж от около 7,4% до 8%. Въпреки това вносът е намалял с 2,3% спрямо предходната година до 208,8 милиарда долара. Стабилното представяне на износа значително увеличи търговския излишък на Китай, който се разшири до 99 милиарда долара от 82,6 милиарда долара през май. Този ръст се случи въпреки продължаващото търговско напрежение със САЩ и Европа, които наложиха мита върху произведените в Китай електрически автомобили. Ефектите от митата могат да бъдат смекчени чрез пренасочване на търговията и корекции на обменния курс, които Китай предприема. Най-важното, очаква се износът да остане попътен вятър за икономическия растеж в краткосрочен план.
Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) остава най-големият пазар за китайски продукти, като износът за АСЕАН нараства с 10,7% на годишна база през първата половина на годината. Само през юни Китай е изнесъл стоки на стойност 49,8 милиарда долара за страните от АСЕАН. За разлика от това, износът за САЩ е нараснал само с 1,5% през същия период, докато доставките за Европейския съюз са намалели с 2,6%.

Четвърто, в Китай реалната икономика се развива най-успешно, което се илюстрира от факта, че стомана, автомобили, домакински уреди и кораби са най-бързо растящите категории от китайския износ тази година. Китай е доставил 2,93 милиона автомобила и 29,8 милиона кораба през първите шест месеца на 2024 г.

Пето, Китай ще се нуждае от повече политическа подкрепа, за да постигне целевия си икономически растеж от 5% за годината. Очакваме следващата седмица новите политически решения.

Да се учим и от Китай, "добрите практики" са добри за всички!

Боян Дуранкев

3 Коментара

Обикновенчовек

1 month before

А как точно се произвеждат 29,8 милиона кораби. Тоз Китай, да му се не надявал. ?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.