НЕАКТУАЛНО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/neaktualno/118271 SvobodnoSlovo.eu
НЕАКТУАЛНО

 

          Сега да кажа /от висотата на възрастта си/, че децата и внуците на хората от властта, тези от разните ЦК-та, Побитбюра, ДС-та и тем подобни, си живееха един напълно, ама напълно обикновен социалистически живот.

          Като ученик в централно училище аз дори мога да каже, че в класа ми имаше няколко такива съвсем, съвсем обикновени деца - на политбюра, цеката,десета ит.н.

          Живееха си съвсем нормален социалистически живот, който включваше триразово хранене с доставка до дома на луксозна и недостъпна за простото социалистическо население храна. Знам, щото няколко пъти бях поканена на такъв обяд от мил мой съученик, син на някакви политбюра.

          Иначе си живееха напълно нормално!

          Вярно, че като стана радиацията, като днес помня беше май и валеше дъжд, та тогава тези деца на дс-та, цк.та, политбюра и тн бяха качени без коментари на едни луксозни коли и автобуси и бяха заведени по резиденциите на властта, на затворени прозорци, че да не дишат радиацията, докато ние, идиотите си се разхождахме под радиационния дъжд и никакви слухове за опасност дори не витаеха в обществото. 

          Но от първа ръка мога ясно да кажа, че да си дете на дс-та, политбюра, цк-та и други подобни не беше нищо особено.

За това никак, ама никак не разбирам защо се повдига този въпрос точно сега.

          Аз бях дете на недоубитата буржоазия и също си живеех много добре. Добре си спомням.

          Спомням си, че имах една съученичка Мария, която беше направо внучка на убитата буржоазия, то дядо й били бил министър, преди да дойдат комунистите да ни освободят.

          Та на нас двете с Мария ни беше забранено, ама абсолютно забранено да говорим за родителите си и дядовците си и въобще, най-добре да си стоим двечките тихо и да гледаме да не привличаме вниманието.

          Днес, абсолютно случайно ме спря на улицата дама на моята възраст. Внучка на убитият пред очите на цялото си семейство, първи съпруг - фашист на осиновителката ми. Та тя, дамата вече 50 години не може да извади смъртен акт на дядо си, че се води безследно изчезнал, ама не се оплаква. То не и за оплакване...

          Какво му е лошо на това, че точно сега пък да започна да се оплаквам?

          Наистина не разбирам защо се повдигат такива въпроси. Толкова неактуално и толкова неуместно!

Диана Дамянова

6 Коментара

Гост

преди 6 месеца

Къде ви копат такива специалисти. И ние живяхме по онова време. И ние нещо сме виждали и помним. За сегашните нещо не пишете. А тогавашните привилегии са като залъгалка в сравнение със сегашните. Айде у лево.

Коментирай

Червената шапчица

преди 6 месеца

Как пък точно ти беше пи-ар на Лукойл дълги години? А после и на Кирцата.. И все цивриш, и все нещо си недоволна.. и така цял живот недоклатена...

Коментирай

От висотата на възрастта си

преди 6 месеца

да кажа, че по онова време всички се хранеха по 3 пъти дневно, освен тези които бяха на диета. И понеже не съм била във високопоставени семейства ще спомена думите на моя приятелка, била на гости на сина на Народното събрание тогава - "Апартаментът им същият като нашия, само с една стаичка повече, кабинет на баща му. И обзавеждането не се различаваше от това вкъщи. Имаха няколко оригинални картини и хубави пердета." А сега какво е? Ще трябва да се изрежда много, ама много....

Коментирай

хамалин

преди 6 месеца

(Като ученик в централно училище аз....): повече не продължих. меко мога да кажа,че тази госпожа е наистина посредствена (впечатлението ми не е от сега)

Коментирай

хамалин

преди 6 месеца

(Като ученик в централно училище аз....): повече не продължих. меко мога да кажа,че тази госпожа е наистина посредствена (впечатлението ми не е от сега)

Коментирай

Борис

преди 6 месеца

КРОКИ и ти се изкара репресирана!До колкото си спомням,в гимназията беше известна като " Дида общата"и все гледаше да се натресеш на по-угледните момчета,ама трудно ти се получаваше,та затова сега "Лукойл"пик@еш!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.