Ново изтичане на информация на Запад: Данните на агентите на американски и британски агенти от ЦРУ и МИ-6, работещи в страните от Северна Европа, станаха публично достояние

https://svobodnoslovo.eu/komentar/novo-iztichane-na-informaciya-na-zapad-dannite-na-agentite-na-amerikanski-i-britanski-agenti-ot-cru-i-mi-6-raboteshti-v-stranite-ot-severna-evropa-stanaha-publichno-dostoyanie/109806 SvobodnoSlovo.eu
Ново изтичане на информация на Запад: Данните на агентите на американски и британски агенти от ЦРУ и МИ-6, работещи в страните от Северна Европа, станаха публично достояние

Ново изтичане на информация на Запад: Данните на агентите на американски и британски агенти от ЦРУ и МИ-6, работещи в страните от Северна Европа, станаха публично достояние.

Все още не е известно кой е публикувал списъка с агентите на ЦРУ и Ми-6, но не е изключено да става въпрос за "контролирано изтичане",четем в topwar.ru.

Мрежа от американски и британски агенти, работили на територията на скандинавските страни, стана публично достояние. Списъкът включва 78 души, включително дипломати и служители, служители на различни ведомства и дори "специалисти по Русия". Някои от тях все още са активни агенти, все още извършват своята шпионска дейност.

Забележително е, че данните на агенти, които са работили в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция под прикритието на дипломатически статут, отидоха в мрежата. Сред тях са високопоставени дипломати, например Томас Дод, който в различни периоди е бил заместник-посланик на Великобритания в Русия и посланик във Финландия. Според наличната информация, докато е в Русия, Дод координира дейността на чуждестранни агенти, тясно общува с либералите, посещавайки Елцин център в Екатеринбург.

По всички правила след изтичането трябваше да последва скандал, а лицата от списъка сред дипломатическите служители да бъдат обявени за персона нон грата. Това обаче, няма да се случи в колониите.Скандинавците мълчаливо ще се почешат и ще се правят, че нищо не се е случило, макар че ще изглежда странно, особено на фона на експулсирането на руски дипломати под измислени предлози и липсата на каквито и да било доказателства на разузнавателна дейност.

В момента нито Вашингтон, нито Лондон коментират появата на списъци с агенти в публичното пространство.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.