Пациентите от ГЕРБ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pacientite-ot-gerb/5508 SvobodnoSlovo.eu
Пациентите от ГЕРБ

Винаги съм се съпротивлявал емоционално на идеята действията на партия ГЕРБ да бъдат анализирани от политолози.

Категорично не!

За ГЕРБ думата трябва да имат психиатрите. Само те могат реално да проникнат през мътния поток от лъжи, измами, безчестия, интриги, скандали, манипулации, циркови номера и арогантна наглост. Някъде в дебелите учебници има описано заболяването, което ГЕРБ всекидневно демонстрират в пленарна зала. Вчера те се държаха като пълна опозиция на себе си от времената, в които бяха управляващи. Психолог би написал дисертация, като гледа и изучава как депутатите от ГЕРБ говорят за "парламентаризъм". Дори чухме нещо удивително и във висша степен поетично - според Делян Добрев в рамките на 44-тото НС е имало демокрация, както и дух на диалог и разбирателство. Да ви припомня - говорим за парламента, в който мнозинството на ГЕРБ, ДПС, патриотите и "Воля" като стоманен чук смазваше всеки опит за реална дискусия, всяко предложение на опозицията и всеки законопроект, вън от техните лобистки упражнения и изцепки. Става дума за парламента, в който тогавашният гаулайтер, пардон, премиер Бойко Борисов стъпи само пет пети за четири години, два пъти от които не за да говори в зала, а за да набива канчетата на своите, че са гласували неправилно. Според политическата митология на ГЕРБ това е било време на парламентарен разцвет, съвместна работа и диалогичен консенсус. В друга ситуация и обстоятелства щяха да са на ход санитарите с усмирителните ризи.

Настоящото управление не се нуждае от апология, но само за месец Кирил Петков вече е бил в Народното събрание повече пъти, отколкото Борисов за пет години. Само по себе си това, разбира се, не е достатъчно, но поне показва реален опит политическата дискусия да бъде изнесена от тайните килери в Банкя и върната там, където й е мястото.

Поведението на ГЕРБ граничи с шизофренията и по други теми. Чуваме днес как хората на Борисов говорят загрижено за цените на тока, за окаяното положение на бизнеса, за общините, принудени да плащат тройни сметки за електричество и да пестят от осветление. И това щеше да е смислена позиция, ако целият хаос и ценови шок не бе пряко следствие от политиката на ГЕРБ. Те либерализираха пазара на ток по възможно най-глупавия, нелогичен и идиотски начин. Те заложиха тази ценова бомба и днес отчаяно опитват да заличат отпечатъците си от местопрестъплението. И не само в сферата на енергетиката. ГЕРБ днес се държат като покосени от амнезия, като пациенти в будна кома, които не носят никаква отговорност за своето наследство.

Но хората все пак помнят. Защото партията на Бойко Борисов се държи забележимо като кварталния луд, който е тръгнал без панталони, за да размята публично своите срамотии. И новото мнозинство сигурно ще прави своите грешки, ще има своите колебания, но няма как да бъде държано отговорно за политическите тъпотии на ГЕРБ. А те, колкото и да се опитват да си измият ръцете, няма да успеят. Заради тях целият народ се превърна в специалист по психиатрия, а симптомите на описания пациент се влошават.

автор: Александър Симов

https://duma.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.