Падението на клана Сорос - младшият наследник на организацията се излага на Световния икономически форум

https://svobodnoslovo.eu/komentar/padenieto-na-klana-soros-mladshiyat-naslednik-na-organizaciyata-se-izlaga-na-svetovniya-ikonomicheski-forum/125731 SvobodnoSlovo.eu
Падението на клана Сорос - младшият наследник на организацията се излага на Световния икономически форум

Каквото и да ви е мнението за Джордж Сорос, хората, които го мразят и тези, които го боготворят могат да се съгласят за едно нещо - Сорос-старши е истински хищник. Успехът му се дължи на обилна доза хитрост, способността да оцелява и деликатен подход, благодарение на които е прокарал неолибералната си идеология до всички краища на света. Империята му вече е в ръцете на неговия син - Александър Сорос.

През изминалата седмица стана ясно, че въпросният Сорос-младши няма нищо общо с баща си.

Той се появява в публичното пространство отдавна, но срещата на Световния икономически форум в Давос бе неговата първа изява пред глобалистките лидери, които баща му до голяма степен е финансирал.

Резултатът - пълна излагация. Сорос-младши опита да направи реч, в която да громи “лошия” Доналд Тръмп. 

“Ъмм то е за хората да имат различни истини, всъщност, сега, основно, как обществото живее заедно, законово, в тези рамки, е, нали знаете, очевидно, очевидно е, особено, особено трудно. Но мисля, че ако играем толкова много да отнемаме отговорността от нас си, създаваме наратив, който кара ъм хората да гласуват и да ъм вярват ъъ нали знаете ъмм в ъмм в ъмм демокрацията”, казва младия Сорос.

Темата на разговора бе за това как да се върне вярата на хората в модерната либерална демокрация. Той искаше да каже, че техните организации трябва да се отдалечат от процеса на гласуването, за да се върне доверието. Преводът е буквален - самият Сорос едвам успява да се изкаже и го прави като студент, който не е научил добре материала и се надява да скрие невежеството си в лавина от сложни думи.

Сега става напълно ясно защо той заяви, че ще финансира либерални каузи повече от баща си и е още по-политически настроен от него. Явно е просто компенсиране. Дори в 80-те си години, всяко видео от реч на Сорос-старши показва, че той все още е същия хищник, все още е напълно наясно какво се случва и говори ясно и точно. 

Не е и само до липсата на увереност и до трудността да изрази мнение за геополитика. Империята на “Отворено общество” е изградена до голяма степен и благодарение на умението на Джордж Сорос да е истински хамелеон. Докато финансира почти всяка либерална кауза в света през последните 30 години, все още има хора, които считат идеята Сорос да финансира каквото и да е за “теория на конспирацията”. Логото на “Отворено общество” стои гордо на страницата на всяко либерално НПО, но сякаш остава скрито от обществото. 

Как би могло да е иначе? Джордж Сорос е преживял окупацията на Нацистка Германия, живял е в относителна бедност, крил се е, работил е като сервитьор, започнал е кариерата си да прокарва либерализма като говори на есперанто (опит за глобален език) по улиците. 

Междувременно Александър Сорос e роден като син на милиардер и едва на 27 създава първата си организация, с която раздава милионите на баща си. Има луксозни вили в Лондон, Ню Йорк, Калифорния и други. Докато баща му е работил да оцелява, Алекс Сорос прекарва летата си в луксозни имения, заобиколен от супермодели. Нищо чудно, значи, че също така обича да пуска снимки в своя Инстаграм, в които гордо позира със световни лидери ухилен до уши. Визитите му в Белия дом са напълно публични, а срещите му с американски бивши и настоящи президенти не остава никакво съмнение за влиянието му. 

">Twitter Publish

Ефектът вече се усеща - в момент, в който Ирландия е разкъсана от бунтове против либералната политика за внасяне на мигранти, Сорос-младши се снима ухилен с премиера на Ирландия. Стотици хиляди протестиращи веднага заподозряха връзка на “Отворено общество” и налагането на мигранти в тяхната държава. 

Ако го сравним с работата на баща му - все още има българи, които след 30 години съществуване на “Отворено общество” на нашата територия, се съмняват дали това въобще е реалност.

Очевидно това не значи, че цялата империя на Сорос ще се разпадне веднага. Синът му поема добре смазана машина, която финансира стотици ефективни каузи, има офиси и безкрайно политическо влияние в цял свят. Парите също са значим фактор - става въпрос за близо 25 милиарда долара наследство, което може да бъде насочено за прокарване на либерализма в цял свят. Не, “Отворено общество” ще продължи да диктува голяма част от събитията в света още дълги години. 

Все пак е малко вероятно младият Сорос да продължи брутално ефективната кампания на баща си със същото темпо. Вече почти сигурното завръщане на Доналд Тръмп начело на САЩ може да доведе до окончателния край на влиянието на “Отворено общество” или поне значително да намали неговото влияние.. Поне ако парите пресъхнат и либералните каузи не вървят, винаги може да смени кариерата на Инстаграм инфлуенсър. Очевидно е, че истинската му страст е в снимките.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

2 Коментара

МРЕЖАТА

7 months before

Този е мъртъв преди баща си, а това е най-хубав подарък за човечеството.

Коментирай

Иванова

7 months before

Дано няма повече издънки на такива индивиди.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.