ПАК ДАЛАВЕРА С "МиГ"-ОВЕТЕ НИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pak-dalavera-s-mig-ovete-ni/5450 SvobodnoSlovo.eu
ПАК ДАЛАВЕРА С "МиГ"-ОВЕТЕ НИ

Няма налично описание на снимката.

Атлантическият съвет на България /друга, различна организация от Атлантическия клуб на Соломон Паси/ посочи, че в бюджета за тази година 126 милиона 246 хиляди лева са заделени за породен ремонт на вече безкрайно демодираните самолети "МиГ". И настоя те да не се дават.

С две ръце съм "за". Това са пари, които

1. ще се изхарчат напусто. МиГ-овете поради технологична изостаналост за тези десетилетия въобще не са боеспособни срещу съвременен изтребител. Радарите им са примитив и ще бъдат свалени далеч преди дори да забележат вражески самолет;

2. те нямат система за опознаване "свой-чужд", която да може да се интегрира със съответната западна система;

3. Русия се оказа ненадежден търговски партньор, дори да се абстрахираме от всички политически обстоятелства в момента. Действащата в момента поръчка за ремонтни работи по "МиГ"-овете за пореден път е забавена извън договорените срокове. На 28 април т.г. вицето и министър на отбраната Каракачанов, буквално в последния момент, преди да си отиде правителството на ГЕРБ, вицето и министър на отбраната Каракачанов подписва поредния анекс, с който на практика разсрочва отново срока, а от друга - опрощава дължимата неустойка за спазването му.

4. досега за ремонти на старите МиГ /2007-2020/ са изхарчени 275 млн. лева.

5. последното е рамкото споразумение на стойност 41.565 млн. евро.

И сега за капак се планират нови над 100 млн. лв. - пак за ремонти.

Поляците например също имат МиГ като нас. Но за разлика от нас вместо ремонт им направиха пълна модернизация, която ги пресъздаде и като съвместими с НАТО.

6. тези пари на данъплатеца ще отидат за руския ВПК, който основен инструмент на искането на Кремъл за тяхна сфера на влияние, в която изрично беше спомената България. И за комисион за някои властници у нас и техните поръчители.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.