ПРЕДИЗБОРНИ ПРОКУРОРСКИ ПИРУЕТИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/predizborni-prokurorski-pirueti/52793 SvobodnoSlovo.eu
ПРЕДИЗБОРНИ ПРОКУРОРСКИ ПИРУЕТИ

"Върховна касационна прокуратура (ВКП) е изпратила официално искане до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати да й бъде предоставена информацията, на база на която се основават последните санкции, наложени по Глобалния закон Магнитски.", съобщава NEWS,BG,

Писмото е изпратено чрез Министерство на правосъдието.

В прессъобщението на ВКП се посочва, че информацията е поискана във връзка с образувани проверки и след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) след публикуваните санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС).

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия."

Проверката в българската прокуратура се извърша с оглед събиране на данни за извършени престъпления от българските граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване."

Последният абзац съдържа необоснован и смехотворен оптимизъм. Но е хубаво, че във ВКП най-сетне разбраха колко демократичен може да бъде глобалният и федерален закон "Магнитски".

Любо Кольовски

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.