СЪЮЗНИЦИ – РАЗБОЙНИЦИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sayuznici-razboynici/112468 SvobodnoSlovo.eu
СЪЮЗНИЦИ – РАЗБОЙНИЦИ

110-годишнината от избухването на Междусъюзническата война ни накара да си припомним един позабравен, даже забраняван след 44-та година български боен марш. Казва се “Съюзници – разбойници”. Наречен е така в чест на бившите ни съюзници от Балканската война, решили да не допуснат България да стане незаобиколим военен, икономически и политически фактор на Балканите, че и в Европа. Маршът е създаден след избухването на войната, когато срещу нас са хвърлени армиите на Сърбия, Гърция, Турция, Румъния и Черна гора. Причината са опасенията на съседите, че след победите през Балканската война България ще увеличи много територията си и ще се превърне в мощна регионална сила. Нещо, което нито Сърбия и Гърция, нито стоящите зад тях Англия и Франция биха искали да стане. Затова Атина и Белград, още докато сме де юре съюзници, сключват тайни споразумения срещу България и я провокират да ги предизвика. Узнал за военните им приготовления, цар Фердинанд решава да удари пръв и през нощта на 16 срещу 17 юни 1913 г. , т.е. преди точно 110 години Втора и Четвърта българска армии нападат позициите на сръбските и гръцките въоръжени сили. Избухва Междусъюзническата война. Но нашите войски са твърде изтощени от победоносната война срещу Османската империя, освободили са Македония и Беломорието. Войниците са изморени, усеща се недостиг на оръжия и боеприпаси. Съюзените сръбско-гръцки войски настъпват със свежи сили по всички новоосвободени земи. Турция се окопитва, започва успешно контранастъпление в Тракия и си връща Одрин. Нашите армии са хвърлени на Южния и на Западния фронт и северната ни граница остава без защита. Точно когато българите успяват да спрат гръцко-сръбското настъпление в Македония, Румъния решава и тя да заграби българска територия и вероломно нахлува от север. Войната завършва с поражение за нападнатата от всички страни българска държава. Румъния заграбва Южна Добруджа, Сърбия и Гърция си поделят освободената от българските войски Македония и почти удвояват териториите си. Във всички завладени и населени с българи земи започва небивало етническо прочистване. Българите от Македония, Беломорието, Тракия и Добруджа са прогонени с огън и меч и техните земи са заселени с гърци, сърби, турци и румънци.

Маршът “ Съюзници - разбойници “ иска да ни предупреди, че България първо трябва да разчита на себе си и да не поверява съдбините си на съюзи с когото и да било. Историята показва колко правдиво е било предупреждението. Няколко години по-късно губим Първата световна война и нови територии поради съюза си с Германия. Четвърт век след това отново сме победена страна и плащаме огромни репарации след краха на съюзника ни хитлеристка Германия. Съюзът ни със СССР и още няколко европейски страни се разпада, след като Горбачов разтури Варшавския договор и СИВ. Изграждани в продължение на близо 4 десетилетия икономически, културни, военни връзки рухнаха в един миг и ние бяхме зарязани голи сред вълци. Сляпата вяра, че тогавашния ни съюз е вечен и ненарушим е една от причините за сегашния упадък на България.

Сега пак имаме съюзници. И отново получаваме удари - Козлодуй, Южен Поток, Белене, унищожаването на съвременните оръжия, икономическите ограничения и политическите наставления. Нима можем да забравим как Франция ни накара, без да получим нищо в замяна, да вдигнем ветото срещу приемането на Скопие в ЕС. Предателската постъпка на правителството Петков даде своя печален ефект - гоненията срещу българите в РСМ се засилиха и зачестиха. Сега и германският Бундестаг ни изнудва - признава македонския език и идентичност и иска от нас да покрием с рози пътя на Скопие към Брюксел. Получи се нещо невиждано - страна-членка на ЕС е принуждавана от своите съюзници да потъпква националните си интереси, за да угоди на амбициите на страна - не членка.

Ние не можем да предвидим как ще се развие конфликтът в Украйна. И по пътя на най-лекото съпротивление единственото, което правим, е да убеждаваме съюзниците си колко проевропейски, т.е. пробрюкселски сме настроени. Заложили сме всичките си яйца в една кошница и не си даваме сметка, че в един момент тя може да се разплете и съдържанието ѝ да се изсипе на земята. Убеден съм, че не сме взели мерки какво ще правим, ако Русия победи в Украйна. Възможно ли е ? Най-малкото никой не може да го изключи. Тогава ? Ами ако това доведе до разпада на ЕС ?Къде отиваме при една нова Ялта. Не казвайте, че е немислимо. В този толкова объркан и егоистичен свят всичко е възможно. С изумление забелязах как сладникавата немска песничка Лили Марлен, била любим шлагер за войниците от Вермахта и асоциирана със зверствата им през Втората световна война, отново се оказва на мода в Германия. В същото време партията Алтернатива за Германия, която се обявява за излизането на страната от ЕС, вече е втора партия в страната. Ами ако спечели следващите избори ? Може ли някой да си представи ЕС без Германия ? Ами ако Марин ле Пен победи и тръгне към Фрекзит, т.е. към напускане на ЕС ? Светът се разбърква, Европа се тресе, какво правим ние ?

Не трябва ли да престанем да се държим като най-предания сателит. Преди - на Берлин, след това на Москва, сега на Вашингтон. Горчивият ни опит показва, че закъсат ли, менторите винаги ни оставят да се оправяме сами, с други думи-да оперем пешкира. Не е ли време да се замислим за собствената ни съдба в разиграването на различните варианти при преподреждането на съвременния свят. В него, виждаме, се оформи нов, засега икономически колос - БРИКС. Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. 1/3 от световния БВП, 40 % от населението. Дотук. В какво ще се превърне обаче, ако към него се присъединят още 19 мощни държави, вече изразили такова желание - Индонезия, Пакистан, Саудитска Арабия, Турция, Иран, Мексико и още редица други. Какво ще стане, ако ги приемат ? Кой ще може да се мери с БРИКС ? В края на август има среща на високо равнище на организацията в Йоханесбург. Няма ли да е добре България, като отчита колебанията в глобалното съотношение на силите и налагащата се многополярност, да поиска сега статут на наблюдател в БРИКС. Това може да прозвучи като анатема за правоверните евроатлантици и хранениците на посолството, но би ни отворило един прозорец към най-бързо развиващите се икономики в света. Крайно време е в тази обстановка на световна несигурност да помислим първо за собствените си интереси, а не да ги поставяме като функция от предпочитанията на Брюксел или Вашингтон. Ако поискаме да станем набюдател, ние ще бъдем първата птичка в това отношение от ЕС и можем да извлечем огромни ползи като канал за бъдещите икономически и търговски връзки между западния свят и БРИКС. Имаме право на това. Да се възползваме от него. Франция вече опита да си изпроси покана за Йоханесбург. Русия я отряза, вероятно защото Париж доставя нападателни оръжия на Украйна. Ние все още не сме на този етап. Защо да не разчитаме на добронамерено отношение от Москва, Пекин, Делхи и Бразилия ? Президент на банката на БРИКС е Дилма Русев, дъщеря на български емигрант, която беше президент на Бразилия и посети роднините си в България. Президентът Радев бе през май т.г. на официално посещение в Южна Африка и потвърди добрите ни връзки с нея. Можем да очакваме добронамереност и от страната - домакин. Не се чу никой в НАТО или в ЕС да е укорил Франция за желанието ѝ да отиде на срещата на БРИКС. Значи няма защо и нашите да се страхуват да поставят въпроса. Трябва да опитаме, нали ? И ако вече не са започнали сондажи, крайно време е такива да бъдат направени.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 26 юни 2023 г. по Евроком )

3 Коментара

Иванов

преди 10 месеца

Удряй КАМБАНТА на разума Василев. Ние сме не само тъп, подъл и продажен народ, ние сме генетично увредени роби -ДОКАЗАНИ. Ако нямаме ум за да стигнем до тези истини, нямаме ли поне капчица от него за да чуем тази камбана на разума, която бият не малко нашенци. Защо се прави тоя народ на робска пасмина, абсолютно безхаберна за собственото си оцеляване. Събитията в Украина, една ПРИЗНАТА война на Запада срещу Русия направиха цените на всичко у нас да побеснеят. Как може да се живее при такива цени на храните, на лекарствата, на основните базови нужди, когато страната ни е опасано като с паяжина от чужди търговски вериги, от чужди банки, от концесии, когато СКАНДАЛНО ни заповядват да умираме като глисти и ние МЪЛЧИМ. Възраждане било виновно, руската дезинформация ни тровела. ИЗРОДИ. Не ми давайте нищо на английски, не съм длъжен да го разбирам!!!!!!!

Коментирай

Жоро

преди 10 месеца

Гърция вече изрази желание за участие в асоциацията БРИКС. Така, че въпреки ЕС, византийците си отварят нови вратички, явно усещайки накъде вее вятъра на промяната.

Коментирай

Жоро

преди 10 месеца

Гърция вече изрази желание за участие в асоциацията БРИКС. Така, че въпреки ЕС, византийците си отварят нови вратички, явно усещайки накъде вее вятъра на промяната.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.