Седемседмичните великденски пости

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sedemsedmichnite-velikdenski-posti/20434 SvobodnoSlovo.eu
Седемседмичните великденски пости

Американският хуморист Ринг Ларднър написал в сп. "Дайъл", че от канала под душа и тоалетната му изскочили трима римски войници и изглеждали неуместни (and they looked out of place). Тогава Хемингуей написал, че мечтае за място, където сп. "Дайъл" се отпечатва на тоалетна хартия.

* * *

На латински Виа мала значи Злият път. Звучи като Зли дол, който Иван Вазов споменава. Но Виа мала не е в Балкана, а в Алпите и е тесен пролом в кантона Граубюнден, Швейцария, единственият северен път за Рим, когато Алпите не били продупчени от тунели като швейцарско сирене.

Пък Виа долороса е пътят на Исус към Голгота.

Заради арамейския език, на който говорели Исус и учениците му, в някои библии пише Иисус. Питах се не е ли по-важно всеки от нас да намери своя път към Спасителя, толкова ли е важно дали пишем Исус или Иисус?

За някои да. В староеврейски текстове от времето на Талмуда има нумерология; на числата се придава магическа сила. Затова на много езици Исус се пише не с четири, а с пет букви: Хесус, Jesus и т.н.

Чиракът магьосник повикал Мефистофел и заплатил с душата си. Доктор Фауст призовал Мeфистофел обратно, но на пода нарисувал пентаграма (геометрична фигура с пет върха, обозначени с букви). Мефистофел бил безсилен да напусне петолъчката и върнал похитената душа.

* * *

Злият път Виа мала се прочул преди Виа долороса, понеже Пуническите войни били преди Исус. Два века преди Христос Катон Стари, философ и политик, полудял на тема Картаген. Завършвал всяка своя реч в Сената с думите: "И Картаген трябва да бъде разрушен!". Кърт Вонегът написа: "Не е задължително да сте луд, но помага (ако сте селски философ тръгнал да се занимава политика). Президентът Желю Желев мислеше, че земята ще бъде върната в реални граници без грабеж.

В Рим мислели, че куцият Сосилос, пълководецът на Анибал, ще склони да елиминира Анибал, за да стане първи в Картаген. Увещанията били напразни.

* * *

Рим станал империя благодарение на римските пехотинци. За да стане римски пехотинец, плебеят минавал през военна комисия. Оглеждали го да не е много висок, нито много дребен, да не е куц или дюстабан, прасците му да са към два пъти по-дебели от глезените. Накрая имало психотест. Провокатор го бъзиквал отзад. Комисията гледала дали кандидат-новобранецът ще пребледнее, или ще почервенее. Ако пребледнее от смущение, не става за войник, ако кипне и се изчерви и забие юмрук в лицето на провокатора - о’кей (той знае, че е мъж, а не е от променлив пол по Истанбулската конвенция). В легиона ще го обучат да си служи с дългото копие, когато е в гъст строй щит до щит в кохортата, а в близък бой с късия римски меч, който ставал все по-дълъг с упадъка на империята, когато се множели римляните от избираем пол.

За разлика от късия римски меч от грубо желязо, търгуващите картагенци имали възпятата в българските народни песни "сабя дамаскиня" от Дамаск, където конник чакал да изковат сабята и препускал с нея, въртейки я срещу вятъра за равномерна закалка на стоманата.

Анибап и Сосилос имали и бойни слонове и в изумителен преход през Виа мала ги прехвърлили през Алпите, за да ударят Рим изненадващо. Те не разрушили Рим; много столетия по-късно Рим бил оплячкосан, но пак неразрушен от вестготите, предвождани от Аларих, който се родил в земите край делтата на Дунав.

От тия времена останали артефакти, легенди и измислици за историците и пишещите исторически романи.

За разлика от тях, Юлий Цезар не преразказал какво чул и прочел, а описал какво видял през осемте години, когато воювал с галите. Неговите осем тома Commentarii de bello Gallico ("Коментари за галската война") са образец за елегантен коментаторски стил и точен език. Грешките издават необразованост.

Герберът Цветан Цветанов казва най-оптимално, основни приоритети; БНР и БНТ казват къмпинг и газта вместо кемпинг и газът.

* * *

Дългата сянка на времето скрила Виа мала, Пуническите и Галските войни. Помним само Виа долороса.

Гор Видал написа "На живо от Голгота" (Live from Golgotha): телевизията овладяла "примки" в континуума пространство-време и светът (in a world-wide-hook-up) ще гледа Разпятието. Романът е sci-fi комедия.

Jesus Christ Superstar, музика Ендрю Лойд Уебър, текстовете на песните на Тим Райс, е рок опера за последните седем дни на Христос.

И една минипиеса от Хемингуей. Трима римски войници, капнали от умора, след като през тълпата враждебни юдеи пробивали път на Исус към Голгота (Виа долороса), влизат в малка кръчма на голяма кана вино. Разговорът им завършва така:

Първи войник: Защо, след като го разпънахме, го прободе с копието си?

Втори войник: Res de gratia (да не се мъчи). Доплака ми се как се мъчи.

Трети войник: И на мен. Първи войник: Май двамата плачете да ви разпънат. Омагьосал ви е. Втори войник. Как?

Трети войник: Не знаем.

Димитри Иванов

P.S. И без телевизия ще се поздравяваме с Христос възкресе, драги читатели. Благодаря на всички, които ми писаха да ме ободрят, когато лежах в болницата с инсулт.

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.