ШАХМАТ И ГЕОПОЛИТИКА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/shahmat-i-geopolitika/121532 SvobodnoSlovo.eu
ШАХМАТ И ГЕОПОЛИТИКА

 

На времето, когато се сблъскваха Фишер и Спаски, в шаха преобладаваше двуполюсният геополитически модел. Той се затвърди в мачовене между Карпов и Корчной, тъй като вторият беше беглец от тоталитаризма, нещо като шахматния Солженицин. На това отгоре Корчной беше наполовина поляк, което подчертаваше неговата антируска същност. Другата половина беше еврейска, а по онова време съветската пропаганда бълваше змии и гущери срещу ционизма и Израел. Което не пречеше почти всички съветски гросмайстори да са евреи. 

Този сблъсък ще остане историята с това, че за първи път бяха използвани неконвенционални оръжия, тоест екстрасенси. После настъпи период на еднополюсно съветско господство, което най-вече се дължеше на факта, че повечето партии не се доиграваха през същия ден, а се отлагаха за другия. Съветският предентент за световната титла разполагаше с екип от супергросмайстори, някои от тях бивши световни шампиони, които цяла нощ разработваха всички възможни продължения като някакъв суперкомпютър, в който работи предвестникът на изкуствения интелект. 

Но този монопол бе разбит от хаоса на перестройката и най-вече от конфликта между Карпов и Каспаров заради антисемитските прояви на световната шахматна федерация - тя лиши Каспаров от сигурна победа, той се обиди и стана дисидент. В резултат Съветският съюз се разпадна. 

Вместо екстрасенсите, в шаха навлязоха компютрите и вече всеки състезател можеше да разполага с екип от дигитални супергросмайстори. Поради това отлагането на партиите за доиграване огпадна и в шахматната геополитика се наложи многополюсният геополитически модел, благодарение на което и българският народ може да се надява успех от време на време. 

Страх ме е обаче да си помисля какви измения ще настъпят с развитието на изкуствения интелект - дали ако разполага с всички играни партии на противника, той няма да може да нанесе превантивен удар, тоест да анализира и да спечели предстоящата партия още преди да се е играла?

Валери Найденов

4 Коментара

Червената шапчица

преди 5 месеца

Майната му на Боби Фишер. Всичко се реши от двубоя на четвърта дъска между Гергана Пейчева и Лейла Явакишвили. Българката победи на 83-ия ход с феноменални ходове и донесе титлата на България.

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Нургюл Салимова спечели индивидуално отличие на Европейското първенство по шахмат в Черна гора. 20-годишната българка получи златен медал и диплома за най-добра втора дъска на турнира, след като не допусна нито една загуба. По-рано през годината нашето момиче стана вицешампионка на Световната купа в Баку (Азербайджан), както и на Европейското клубно в Албания. На Европейското отборно първенство по шахмат в Будва тя бе част от състава на България заедно с Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, които след 7 победи, 2 равенства и нито една загуба грабнаха титлата. Това е първо подобно постижение за родината ни.

Коментирай

а б.Г. НАРОДъТ ПОЛУЧИ ДВОЙКА....

преди 5 месеца

НА изборниЯТ иZпит!!!ПРЕСТАНЕТЕ С ХВАЛБИТЕ,ТАКИВА реДки ИНДИВИДИ ГИ ИМА ВСеКА нация!!!ВИЖТЕ се само вЪф КАКЪф НУЖНИК ЖИВЕЙТЕ!!!!!

Коментирай

Лакота

преди 5 месеца

Едно време имаше спорт, а сега...допинг. Едно време имаше гросмайстори, сега ИИ. Едно време имаше хора,а сега ме питат дали съм робот. К'о да пра'иш...бъдеще...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.