Скоро ще разберем дали САЩ, водени от хазарското си ръководство и този президент, ще решат да извършат военна операция срещу Йемен

https://svobodnoslovo.eu/komentar/skoro-shte-razberem-dali-sasht-vodeni-ot-hazarskoto-si-rakovodstvo-i-tozi-prezident-shte-reshat-da-izvarshat-voenna-operaciya-sreshtu-yemen/124090 SvobodnoSlovo.eu
Скоро ще разберем дали САЩ, водени от хазарското си ръководство и този президент, ще решат да извършат военна операция срещу Йемен

Ситуацията в Червено море остава под контрола на йеменските хути.

Преди няколко седмици ръководството на Йемен обяви спирането на всички превози на товари през Червено море до Израел,докато не се прекрати агресията срещу ивицата Газа.Йеменското правителство потвърди изявлението си с действията на йеменския флот, който отвлече няколко кораба и повреди няколко други.В резултат почти всички големи международни корабни компании в света отклониха корабите и заобиколиха Африка, добавяйки около 18 до 20 дни към маршрута и увеличавайки разходите за доставка и застраховка.Водещи застрахователни компании отказват да застраховат кораби, пътуващи през пролива Баб-ел-Мандел. Сега движението на стоки през Червено море и Суецкия канал, което представлява приблизително 12% от световната търговия, на практика е спряно.В Израел пристанището Ейлат, което се намира в Червено море, на практика е спряло работата си, натоварването на пристанището Ашдод и пристанището Хайфа също е намаляло значително.

На 18 декември шефът на Пентагона Лойд Остин обяви началото на операцията Guardian of Prosperity, която е насочена към защита на търговските кораби от атаки на радикални хуси в Червено море и Аденския залив.

Обаче три основни европейски държави обявиха оттеглянето си от американската военна операция "Пазител на просперитета",която има за цел да гарантира безопасността на корабоплаването в Червено море.

 Франция, Испания и Италия се оттеглиха от американската операция "Пазител на просперитета". На 23 декември правителствата на Франция, Испания и Италия публикуваха прессъобщение, в което обявиха оттеглянето на своите страни от американската операция "Guardian of Prosperity". Тези държави отказаха да прехвърлят контрола върху своите военни кораби на Съединените щати.В операцията освен САЩ останаха да участват Холандия, Великобритания, Канада, Гърция, Норвегия, Сейшелските острови, Бахрейн и Австралия.Ясно е, че нито Бахрейн, нито Сейшелските острови са велики морски сили. Освен това в самия Бахрейн,вътрешната ситуация е изключително трудна - по-голямата част от населението на тази държава са шиити, които искат обединение с Иран и мразят управляващата ги монархия.

Йеменското ръководство вече направи изявление относно създаването на тази коалиция, в което формулира обещание за ответни мерки, включително от военно естество, към всички страни, включени в тази коалиция, като направи отделно изявление, адресирано до Бахрейн със заплаха за удари петролните й комплекси. Фактът, че тези думи са реална заплаха, е добре известен в Саудитска Арабия, чиито петролни комплекси, въпреки защитата им от американски системи за противовъздушна отбрана Patriot, бяха поразени по време на конфликта с Йемен, а системите Patriot бяха унищожени от йеменски ракети.

Съединените американски щати започнаха да преместват военните си кораби, разположени в региона от Персийския залив и от Средиземно море, към Червено море и към Аденския залив,но не се наблюдават реални действия.

Не случайно,партньорите и съюзниците на САЩ,вече се съмняват,колко надеждни са военните гаранции на Вашингтон.

Проблемът за Съединените щати във войната с Йемен е, че американците ще трябва сами да се бият с Йемен и сами да загубят корабите си, което САЩ не искат. Сухопътна операция срещу Йемен няма да има – просто няма кой да я проведе. Саудитска Арабия,вече победена от Йемен,отказа да участва в американската коалиция, в която й беше отредена ролята да провежда сухопътни военни операции срещу Йемен.

ВМС на Йемен получават целеуказания от иранските разузнавателни кораби (точно по американската схема в Украйна, когато американски и британски спътници и дронове дават целеуказания на украинските ракети и катери). Оказа се, че не само американците умеят да играят по тази схема.

За разлика от Русия, която досега не предприе нищо срещу полетите на американски разузнавателни самолети, безпилотни летателни апарати над Черно море, йеменското ръководство действа изключително решително и един американски дрон вече е свален от йеменските въоръжени сили над неутрални води на Червено море - просто с цел унищожаването му, за да се премахне възможността за наблюдение на акваторията. И великите Съединени американски щати не направиха нищо на Йемен. Нищо!

Тоест, ако американски ракети и ракети от други страни летят към Йемен, те също ще летят оттам. И вече няма да летят срещу Израел, а противокорабни ракети (тук има специфика, грубо казано, обсегът е по-малък, ракетите - по-точни с мощна бойна глава - да гарантират унищожаването на кораба). Няколко товарни кораба, опитващи се да преминат през Червено море, вече бяха ударени от йеменския флот.

Надводният кораб в съвременната война е просто много голяма и много бавно движеща се цел, която е трудно да се пропусне при стрелба.Американците се страхуват за бойните си кораби и затова все още не започват операция срещу Йемен.

Политическото ръководство на Йемен вече направи изявление, че тяхната политика не е насочена срещу трети страни,а само срещу Израел и ако САЩ искат да деблокират Червено море,тогава не трябва да се опитват да извършват агресия срещу суверен Йемен,а да повлияят на Израел да спре израелското насилие в ивицата Газа.

Всеки ден кораби се движат около Африка,увеличава цената на стоките, включително петрола,за европейските страни и за целия свят.

Ръководителите на други държави, най-големите търговски фирми, търговците на петрол и т.н. оказват натиск върху ръководството на Съединените американски щати - всички те настояват за възстановяване на търговското корабоплаване в Червено море.

Скоро ще разберем дали Съединените американски щати, водени от хазарското си ръководство и този президент, ще решат да извършат военна операция срещу Йемен,или ще се опитат да окажат натиск върху Израел, за да излязат от тази критична ситуация.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.