„Танцът на вещиците 2022“

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tancat-na-veshticite-2022/5469 SvobodnoSlovo.eu
„Танцът на вещиците 2022“

Ще има ли война или ставаме свидетели на един огромен геополитически блъф? Ще има ли война или ставаме свидетели на истерия, която мобилизира Запада срещу руската заплаха, която така и няма да се материализира във военни действия? Истинският отговор е, че никой не е в главата на Владимир Путин, за да отговори. Тези, които говорят категорично в едната, или в другата посока, по-скоро спекулират без да имат необходимата информация и го правят през собствените си разбирания и страхове. Ястреби, соколи, и други птици - от Изток и от Запад.

Ще има ли война или ставаме свидетели на опит за разместване на световния ред, наложен от победителите във Втората световна война? Какъвто и да е отговорът, светът е изправен пред най-голямата геополитическа криза в последния половин век. Залозите са толкова големи, че всяка малка искра - пограничен инцидент между руски и украински войници, руски и натовски самолети или кораби в Черно море може да разпали пожар. В този смисъл, съвети от типа "не четете вестници" не решава проблема.

В Москва, където информационно има затишие и привидно спокойствие, знаят, че пълномащабна руска инвазия в Украйна може да се превърне в най-голямата война в Европа от 1940-та година. В този смисъл, нека си зададем логичния въпрос - може ли Русия, страната, дала най-много жертви във Втората световна война, да си позволи да започне конфликт с непредсказуеми последствия?

Украйна е втората по големина и по важност държава в рамките на разпадналия се Съветски съюз след Русия. Украйна е втората по големина държава в Европа, чиято територия е по-голяма от тази на Германия и Великобритания, взети заедно. Ако за някоя държава кажем, че има стратегическо географско положение, защото учениците в повечето страни по света учат именно това в училище, това важи с пълна сила за Украйна. Тази страна е истинският кръстопът за Изтока и Запада - на изток граничи с Русия и Беларус, а на Запад с НАТО, в лицето на Полша, Словакия, Унгария, Румъния и чрез Черно море с България и Турция.

Още ли се чудите каква е стойността на Украйна за Запада? Още ли се чудите каква е стойността на Украйна за Русия? Обикновено в света, добре живеят онези народи, които нямат стратегическо местоположение...

Идващите седмици ще покажат какъв път ще избере Москва и каква ще са последствията. И без война, Европа ще похарчи повече от 1000 милиарда евро за енергия тази година, което показва как тази нестабилност се отразява на всички ни - от Гданск, до Габрово, от Лом до Лисабон. Ще се повиши цената на петрола, на пшеницата, съответно на хляба, на металите, на всичко. Но това няма да се случи само тук, ще се случи и в Русия. Светът е толкова малък и толкова свързан, че при разклащане от такъв мащаб, ще има само губещи.

"Танцът на вещиците" е име, което вече съм използвал в коментара на водещия преди години. Метафора от "Магьосника от Оз", където торнадо вдига къщичката на малката Дороти, която, въпреки страха, ляга и заспива дълбоко, оставяйки се вятъра да я отнесе към неизвестното. Неизвестното е там, където Злата вещица от Изтока среща Злата вещица от Запада. Някои в момента се правят на безстрашни и зоват за война. Други, като тенекиеният човек, също зоват за война, но нямат сърце. Трети, като плашилото ни плашат, но нямат мозък.

А колко би било хубаво всички просто да се успокоят. Дороти, събуди се! Няма магьосник, който да промени света. Дано няма и такъв, който да се опита отново да го запали.

Светослав Иванов

btv.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.