Ти знаеш ли кой съм аз? – Гордостта е първи грях пред Бога

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ti-znaesh-li-koy-sam-az-gordostta-e-parvi-gryah-pred-boga/119521 SvobodnoSlovo.eu
Ти знаеш ли кой съм аз? – Гордостта е първи грях пред Бога

Ти знаеш ли кой съм аз? – Гордостта е първи грях пред Бога

С доста голямо учудване, преди няколко години, научих от един праведен християнин, че именно гордостта е първият, главен грях пред Бог. Защо гордостта, чудех се аз, има толкова по- страшни неща, които могат да бъдат извършени и не намирах точното обяснение.

Думата гордост в българския и в славянските езици идва от "гръд"– която е изпъчена. Това е най- характерното за един горделив човек - изпълнените гърди, а оттам се е появила и самата дума в древността. Няма нищо лошо, човек да е независим, да е доволен от резултатите на своето дело. Проблемът идва след това, когато човек се приеме за напълно независим, започва да се величае и да се мисли повече от другите, започва да отхвърля Бог, защото започва да смята себе си за най-велик. А този процес е неизбежен, защото егото и самочувствието на човека имат склонност да нарастват до безкрайност, преди Господ, във великата си милост, да ни нанесе удар, с който да ни опомни, че вървим по грешен път.

Именно поради гордостта дяволът, Луцифер, който първоначално бил помощник на Бог и също ангел в небесата, се помислил за по- велик от Бог и бил изхвърлен от небесното царство. Именно поради гордостта и ние човеците сме склонни да отхвърляме присъствието на Бог, да убеждаваме себе си, че всичко става благодарение на нас, а не чрез Неговата милост.

Навсякъде в Светото Писание се говори за последствията от гордостта, като например в Притчи 16:18 „ Гордостта предшества погибелта, а високомерието - падането.“ Гордостта е взимане на славата, която принадлежи на Бог и присвояването й за себе си. В крайна сметка гордостта е отхвърляне на Бог, затова се счита за най- голям грях пред Него.

Виждаме и днес от какво се разпалват конфликтите по света – от гордост и надменно отношение към другите, считани за по- нисши същества, от нас. Според църковните поучения, гордостта е „предтеча на безумието, знак за безплодие на душата, причина за бесуване, виновница за паденията, извор на гняв, пазител на греховете“ и т.н. и т.н. Затова добре е да помним, малко странния на пръв поглед факт, че именно гордостта е първи грях пред Бога.

Андрей Киряков

4 Коментара

Мина

преди 6 месеца

Гордостта- любимият грях на дявола:) Не случайно се навъдиха безброй секти, втълпяваши идеята за “богочовека”. Втълпяващи, че Христос е просто човек, а вие сте богове. Лукавият си знае работата…

Коментирай

Yoyo

преди 6 месеца

Българскят език е хубав и богат. Ако някъде има само гордост, при нас има гордост и горделивост. И много голяма разлика между тях.

Коментирай

Завистта не е ли по-голям грях . . .

преди 6 месеца

Туй Каин, Авел, земеделци, пастири, търговски оборот . . . :)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.