Това което се случва в Украйна и Русия никога няма да се случи в България

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tova-koeto-se-sluchva-v-ukrayna-i-rusiya-nikoga-nyama-da-se-sluchi-v-balgariya/136463 SvobodnoSlovo.eu
Това което се случва в Украйна и Русия никога няма да се случи в България

Трудно може да кажем дали украинците или руснаците са по-виновни за това, което се случва в момента и продължава вече две години. А то е разрушения, трясък от оръдия и бомби и много много човешки жертви. Да приемем, че и руснаци и украинци са еднакво виновни и са едни побойници, на които цивилизования свят отдавна трябваше да е направил забележка и да ги е разделил на две страни от тази кавга и от тази война. Но не е само това.

На мен като на човек европеец, демократичен, много лошо впечатление ми прави следното. Усеща се и се вижда и до ден днешен, особено в този конфликт, разделението, което съществува и в Русия, но и не в по-малка степен и в Украйна между класите, между обикновените хора и елита. Едно истинско и дълбоко различие и разделение, което тук в България никога не е съществувало. Това е един отзвук от крепостничеството, съществувало в цяла Русия, включително и Малорусия, т.е. днешните украински земи, почти до края на 19 век. В България въпреки всички различия между хората, дори и по онова време, въпреки и че сме били под робство, не е съществувала такава дълбока пропаст между тези, които е трябвало да работят и тези, които е трябвало да управляват. Едните разбира се, са една огромна маса, а другите една доста по-малка група хора. Точно тази, запазила се от едно време разлика, позволява и днес на елитите в двете страни да изпращат на фронта като жертвени животни стотици хиляди хора. Хора, чиито живот, чиято стойност като човеци е друга категория...

Ще дам първо един цитат от Георги Раковски, който много живописно описва какво е това, което  наричаме крепостничество. Това той прави във своята брошура озаглавена „Преселение в Русия или Руската убийствена политика за българите“, брошура издадена по повод изселване на българи към южните руски земи, в средата на 19 век. Георги Раковски предупреждава българите, че там нищо добро не ги очаква. Нещо повече, ето какво казва той: „А ето как ще ви настанят, щом идете тамо: Ще ви продадат и споделят на някои си спахии (помещики), които, като ви определят по една част земя да си направите по-прости и по-бедни още и от цигански колиби, ще ви карат насила с кнута (бич руски) деня и нощя да им работите като коне, само за едно облекло и за една прехрана? Кожи необработени и черен като земя хляб! Вие ще бъдете техни вечни роби и те ще ви продават един другиму си като добитък, когато им скимне! О! Какъв срам за вас! Тамо няма уплаквание пред никого си; защото от онова място, в което ви заклещят един път, не можете ся веке помръдна наникъде!“

Както и днес, на мобилизираните войници на фронта в Украйна им взимат телефоните и ги пращат в окопите директно на първа линия. Със същото онова чувство, останало от миналите столетия.

Такова отношение от човек към човек тук на Балканите никога не го е имало, особено в България. Ние винаги сме били по-демократични, така да го кажем, по-равнопоставени и с по еднакво отношение към себеподобните.

След словата пламени на Раковски, да цитирам и един друг великан на словото, който има наблюдение по тази и още много теми – народният поет Иван Вазов. Става въпрос за романа „Нова земя“ и писмото на един руски администратор, в новоосвободена България, малко след 1878 година. Разбира се това писмо е предполагаемо, но както в повечето случаи Вазов описва действителни случки и събития, в този роман. И ето какво пише руския граф Марузин до любимата си, Любов Александровна, която е в Русия: „Какви мили, добри, простодушни тия български селяни! Представи си, Любов Александровна, влазят при мене в канцеларията, свалят шапка и си подават ръката. Представи си един наш мужик, които би направил същото у нас на един колежски асесор! Скандал! Светата Рус цяла би се разтресла!… И знаеш? Стискат добре, пръстите пращят в тяхната шиеста ръка. «Ваше сиятелство» — няма — «Господине!» На губернатора — тоже! И нему — ръка! Прекрасен народ, демократически нрави! Право, има що да се поучим у братушките.“

Това е разбира се малка част от писмото, но от нея се вижда, че по онова време, да влезе един обикновен руски селянин, мужик, в канцеларията при някой висш чиновник и да му подаде ръка, да се здрависа с него би бил чутовен скандал! А в същото време българските селяни не са имали такова притеснение, нито от другата страна на това се е гледало като на нещо скандално.

Точно поради сравнителното равноправие и взаимно уважение между хората, което винаги е съществувало по българските земи казвам, че това, което се случва днес в Русия и Украйна никога няма да се случи при нас. Колкото и да ни разделят като общество и да ни подстрекават външни агитатори да заемем едната или другата страна в този конфликт, а и не само в този, трезвостта и практичност в българинът все пак остава. Както и демократичността и уважението към другия.

Андрей Киряков

15 Коментара

Стела

3 months before

Хубав поглед към балканските нрави, и аз така усещам нещата.

Коментирай

Доброглас

3 months before

Много оптимистична и вдъхновяваща статия! Благодаря на Андрей Киряков, на когото желая успех! Критична нужда имаме да спрем да мислим за себе си единствено през образа на Бай Ганьо. Вярно, че самоиронията е знак за интелигентност, но самобичуването е вече патология.

Коментирай

Майна

3 months before

Андрей , понеже знам, че и ти си пловдивчанин , харесал ми е един пловдивски лаф , който ще използвам- ,,Андрей, Андрей , вятър те веe на Джендем тепе...,

Коментирай

Чапоее

3 months before

Аз съм много доволен! Даже премного доволен от перфектното и себеотрицателно, себеотдаващо уважение на висшата управляваща класа към мен и другите като мен обикновени хориЦА. Иначе бих им ЕПМ.

Коментирай

Доброглас

3 months before

Всъщност тази конструкция на българското общество е обусловена още от далечното ни минало - с тракийското отношение към живота (този и отвъдния), с последвалата поява на апостолското християнство, преляло в богомилството.

Коментирай

хамалин

3 months before

( "... разделението, което съществува и в Русия, но и не в по-малка степен и в Украйна между класите, между обикновените хора и елита. Едно истинско и дълбоко различие и разделение, което тук в България никога не е съществувало..."): "ми" с тази величава глупост няма да споря. глупостта няма измерения.

Коментирай

хамалин

3 months before

( "... разделението, което съществува и в Русия, но и не в по-малка степен и в Украйна между класите, между обикновените хора и елита. Едно истинско и дълбоко различие и разделение, което тук в България никога не е съществувало..."): "ми" с тази величава глупост няма да споря. глупостта няма измерения.

Коментирай

BLIMAN

3 months before

...извинявайте за настоящото...но ще кажа само: ... да ви "Е" и демокраничвния европеец...не виждате ли за какво става въпрос...една шайка от побъркани, уж демокротично образовани хора..за които презрително казваме "краварите", искат тази унищожителна война...и то само защото се води далеч от страната им...и не пристигат ковчези със загинали амирикански мъже. А представти си това да го имаше..тогава никой нямаше да говори и да чете за вашите глупости, които сте написали тука.

Коментирай

Свой

3 months before

Ние сме робски народ. Кой ни хване....., а ние културно благодарим.

Коментирай

boris

3 months before

Това не е вярно. Всичко може да се случи, ако реши "великия" Запад. Колко страни съсипаха по света

Коментирай

Мирмидон

3 months before

Глупости на търкалета

Коментирай

Запасняк от БНА

3 months before

Това , че САЩ и Васалният му ЕС искат да ни вкарат във война с Русия е ясно вече на всички . Има едно голямо НО , обаче . Лично аз , изобщо не си представям как ще стане това чисто технически . Щото най-големите ни Русофоби , са всъщност едни паркетни пъзльовци и ПЪРВИ ще офейкат ако се обяви война . А останалите просто НЯМА да се подчинят на властта . А властта НЯМА как да ги принуди . Все пак , на последните избори се оказа , че има цели 80 % негласуващи , които едва ли ще тръгнат да воюват заради точно това статукво ! Пък даже и още по-малко за техните господари . Съвсем отделен е въпроса , че даже и някак си да се появят мераклии за фронта , то жалката ни власт няма нито къде да ги настани , нито с какво да ги въоръжи , нито даже и с какво да ги облече и нахрани ! А така войска НЕ се създава ...

Коментирай

Стела

3 months before

Споделям мнението на Запасняк от БНА. Осрайна е подготвяна с години технически и идеологически за войната. У нас с години всичко е разваляно и разсипвано, нямаме никаква техника, нито организация. Хората мразят управляващите. Събитията от последните две години дори засилиха русофилията у нас, много хора казват - не бях русофил, но тези глупаци и наглеци ме направиха такъв. А и не мога да си представя кой ще е този юнак от политиците ни, който ще каже на българите - хайде сега да повоювате с Русия. И като не се подчиним на нато, какво ще направят, ще бомбят страна свой член ли.

Коментирай

BELANDIN

3 months before

..бих попитал този господинчо тук, ..въобще има ли разбиране по въпросите за разделението на общектвото ни....?..нима не вижда от последните данни...80% негласували, и вероятно симпатизиращи на Русия...?...НАТО не може и няма да ни защити, защото сме втора ръка хора за западните евроатлантици. Това вече и децата в България го знаят.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.