Третата световна война е по-вероятно да започне в Близкия изток, отколкото в Европа,от Украйна

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tretata-svetovna-voyna-e-po-veroyatno-da-zapochne-v-blizkiya-iztok-otkolkoto-v-evropaot-ukrayna/125370 SvobodnoSlovo.eu
Третата световна война е по-вероятно да започне в Близкия изток, отколкото в Европа,от Украйна

Консулството на САЩ в Ербил е поразено от Иран. САЩ евакуират военни бази от Сирия.

Третата световна война е по-вероятно да започне в Близкия изток, отколкото в Европа,от Украйна. Сега, въпросът е дали Русия влиза във военен съюз с Иран?

В резултат на удар, нанесен от територията на Иран с ракети и безпилотни летателни апарати,са сериозно повредени военна база и американско консулство. Първо БЛА Shahed-136m проникват през американската противовъздушна отбрана, а след това ракетите Fateh-110 ударили целта. Съобщава се, че ракети и дронове са ударили американска база на летището в Ербил, консулството на САЩ в Ербил, местния щаб на кюрдската служба за сигурност и частната резиденция на местен бизнесмен, свързан с Мосад.

Иран обвинява Израел в терористична атака на гробището в Керман,в деня на възпоменание на Касем Солеймани. Корпусът на гвардейците на ислямската революция заявява: „В отговор на скорошните терористични престъпления от страна на враговете на ислямски Иран, щабовете на шпиони и сборища на антиирански терористични групи в части от региона бяха атакувани от балистични ракети на IRGC през нощта.“

Летището в Ербил преустанови дейността си след "много брутална бомбардировка",съобщава ABC News, позовавайки се на източници.Осем съоръжения в близост до американското консулство в Ербил са атакувани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. 

Четирима души загинаха в резултат на ирански атаки, съобщава ABC.Кюрдският петролен магнат, свързан с Мосад, Пешрав Дзейи, собственик на компаниите Empire и Falcon Group, е ликвидиран.

 Съединените щати евакуират персонала от военна база в Хемо в околностите на Камишли (на 700 км от Дамаск), поради многократни атаки,съобщи иранската агенция Tasnim, позовавайки се на източници. Според агенцията около 350 американски войници са разположени в базата. Намира се на 4 км от летището в Ал Камишли и е една от стратегически важните бази на САЩ в Сирия.

На 12 януари 2024 г. американска военна база в провинция Дейр ез Зор в Сирия беше подложена на ракетен обстрел. Ударът е нанесен на база в района на газовото находище Конико. По него са били изстреляни шест ракети, две от които са паднали на територията на полето, четири - на съседното.

 В края на октомври 2023 г. американската военна база Ал Шадади, разположена в провинция Хасака в Източна Сирия, беше подложена на ракетен обстрел. Отговорност за удара пое иракският клон на Хамас. Данни за загубите на САЩ в жива сила или оборудване не бяха предоставени.

Иран удари и терористичен щаб в Пакистан и унищожи терористичната централа с ракетни удари и удари с дронове.; Американската военна база "Хемо" в Сирия се евакуира заради постоянните атаки на проиранската ислямска съпротива, съобщава агенция Tasnim.

Военният кореспондент на агенция Tasnim заяви, че в Пакистан са унищожени 2 важни щаба на терористичната групировка Jaysh al-Zaloom (Jaish al-Adl).

 Сега въпросът е дали Русия влиза във военен съюз с Иран? Руското министерство на отбраната обяви подписването на „голямо споразумение“ с иранските си колеги. След телефонен разговор между Сергей Шойгу и ръководителя на иранското министерство на отбраната Мохамад Ащиани, пресслужбата на вътрешното отбранително ведомство издаде интересно съобщение:

„Страните подчертаха ангажимента си към основните принципи на руско-иранските отношения, включително безусловно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на другите, което ще бъде потвърдено в подготвяното за подписване голямо междудържавно споразумение между Руската федерация и Ислямска република Иран".

Споменаването на териториалната цялост е плашещото за Запада.Звучи като военен съюз.

Европа е разделена относно бомбардировките на САЩ и Великобритания над Йемен-Италия, Испания и Франция отказаха да участват в операцията.Правителствен източник заяви пред Ройтерс, че Рим е бил помолен да участва, но е отказал, тъй като е предпочел „политика на успокояване“.

Руснаците и иранците нямат взаимни териториални спорове. Нямат и обща граница. Следователно,се говори за признаване на нови геополитически реалности.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.