Три дена аху-иху, после тихо

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tri-dena-ahu-ihu-posle-tiho/2660 SvobodnoSlovo.eu
Три дена аху-иху, после тихо

Някак неусетно и Кьовеши беше смъкната от пиедестала, на който я бяха издигнали издигнаха родните протестъри

Напоследък цари подозрителна тишина по посока на случващото се около прокуратурата и т.нар. съдебна реформа. Допреди няколко месеца всички медии, които са позиционирани около властта, по-конкретно около ДБ, развяваха успехите на бившата секретарка на Христо Иванов Надежда Йорданов, която понастоящем е министър на правосъдието.

Не че е спряло отразяването на предложените законодателни промени, например върховен съдия да разследва главния прокурор, ако се наложи, което обаче дори и партийните официози не успяват да изтъкнат като безспорно, но липсва предишната еуфория сред приближените до властта медии. Дори въпросните, което е нетипично за тях, чрез допитване до различни експерти, посочват евентуалните рискове от механизъм за разследване на главния прокурор.

Някои даже припомнят, че управляващата коалиция е дошла на власт с обещания за детрониране на главния прокурор Иван Гешев, а в действителност, опитите им да използват съществуващата законова процедура за предсрочното му освобождаване, са неуспешни.

Разбира се, вината е хвърлена на Висшия съдебен съвет (ВСС), но не липсват и проникновения, че акцентът сред управляващите, поне към момента, е войната в Украйна и произтичащите от нея кризи. Тоест самите властници напоследък предпочитат да избягват горещия картоф „съдебна реформа“.

Е, не са пропуснати изказванията на Надежда Йорданова, че до 30 юни ще бъде готов законопроект, който да регламентира как главният прокурор да бъде действително разследван в случай на престъпление. Другите преобладаващи статии са с подигравателен привкус - осмиват спецмагистратите, които прогнозират юридическата катастрофа, която ще произтече след 28.07 със закриването на специализираното правосъдие.

Но като цяло е тихо. Тихо обаче е и около отразяването на Иван Гешев и прокуратурата. Обикновено журналистите, позиционирани на хранилка при четворната коалиция, предимно около ДБ и ПП, са гласовити, иронично отразяват всяко изказване на главния прокурор, водят въображаеми дискусии с него в статиите си. Сега кротуват.

Толкова обаче кротуват, че човек трябва да разчита единствено на единиците останали опозиционни медии (или някои от по-малките), за да разбере, че в началото на май главният прокурор Иван Гешев взе участие в специалната сесия на Европейската конференция на прокурорите в памет на италианските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и на съпругата на Фалконе - Франческа Морвило. В събитието участваха все високопоставени лица - президентът на Италия Серджо Матaрела, държавни представители от изпълнителната, законодателната и съдебната власт на страната, включително министърът на вътрешните работи г-жа Лучиана Ламоргезе и министърът на правосъдието г-жа Марта Картабия, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Но в нашите медии тази информация почти не присъстваше. Както и че Гешев беше в Италия по покана на главния прокурор към Касационния съд на Италия г-н Джовани Салви.

А и как да присъства, когато основен акцент във форума беше поставен върху гарантирането независимостта на прокурорите, както и притеснението, че в ЕС се провеждат множество реформи в правосъдието, които се осъществяват без достатъчен анализ на потребностите на системата и обществото, и че именно прокурорите са едни от жертвите на тези процеси.

Не знам, не знам, не ви ли звучи някак доста по-различно от всичко, което се говори у нас за съдебната реформа, сведена до основната цел - отстраняване на главния прокурор и скопяване на прокуратурата. Но какво ли разбират италианците (а и всички присъстващи на въпросната конференция) от такива неща. Аматьори! Да се допитат до нашите реформатори.

Нещо подобно се случи и с отразяването на предстоящото посещение на Иван Гешев при Лаура Кьовеши в Люксембург, касаещо една година от старта на Европейската прокуратура. Касае се за официален форум, не някаква си среща. Но човек трудно намира дори и едно изречение по темата, за подробности - да не говорим.

Или пък за общата декларация на спецпрокурорите от 12 държави, в която се посочва, че обявеният за „първа стъпка“ на съдебната реформа у нас политически акт е грешен: „Прекратяването на работата на Специализираната прокуратура в България противоречи на препоръките на ЕС, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, и на възгледите на професионалните прокурорски асоциации.“

Вече месец никой от родните радетели за съдебна реформа не е обелил и дума по повод тази декларация, изразяваща и несъгласие със закриването на Специализираната прокуратура. Никой не е коментирал и директните обвинения, че се касае за натиск от политическата власт.

Някак неусетно и Кьовеши беше смъкната от пиедестала, на който я бяха издигнали издигнаха родните протестъри, в последствие поддръжниците на четворната коалиция. Не им удовлетвори надеждите и очакванията, касаещи предимно и отново Гешев, поради което беше детронирана от трона. А какви дитирамби се лееха в нейна чест едно време...

Честно казано, може и нищо да не разбрахме за посещенията на главния прокурор в Италия и Люксембург, но поне успяхме да научим, че правосъдният министър присъства на боксов мач в Централния софийски затвор, на който участниците са се надъхвали да дадат всичко от себе си, защото Надето (но не хубавото) ги гледа: „Давай, Любо, министърката те гледа!“. Та тази извънредно важна новина беше отразена от повечето големи медии у нас, включително и телевизионни.

Вероятно щото, както каза и Кирил Петков, Иван Гешев бил компрометиран на ниво ЕС, затова и не е канен никъде, за да бъде обект на интерес от медиите ни. Друго си е да прочетем и даже да видим как Йорданова е удостоила с височайшето си присъствие затворниците, усмихвайки се доволна под бурните им аплодисменти, както възторжено ни обясняват от една от големите наши медии („Здравейте, госпожо министър!“ - десетина затворници от софийския затвор стават на крака, когато виждат Надежда Йорданова да влиза в двора. „Здравейте!“, махна им с усмивка министърът на правосъдието, след което получи бурни аплодисменти от ложата“). Е не е ли умилително? Не е ли топ новина? Не е ли приоритетна информация?

Съдебната реформа окончателно се изроди в абсолютен фарс. Демагогия, която все повече губи поддръжници. И макар в нея, както и в персоналната борба срещу Гешев, да беше впрегнат целият държавен арсенал (по думите на самия правосъден министър), резултатите са потресаващи. Не само, че главният прокурор не е дискредитиран на никакво ниво - нито европейско, нито световно, напротив, но явно на реформаторите, начело с Надежда Йорданова, им остава единствено да получават покани за боксови мачове... в затвора.

Автор: Виктория Георгиева

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.