УКРАЙНА : СТАВА ВСЕ ПО-НАПЕЧЕНО ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ukrayna-stava-vse-po-napecheno/52496 SvobodnoSlovo.eu
УКРАЙНА : СТАВА ВСЕ ПО-НАПЕЧЕНО ?

Стана дума за Украйна и влиянието на конфликта върху нас. Пресметнато в пари, грубо, не трябва да сме на загуба. Смята се, че сме дали там над 240 милиона евро хуманитарна и друга помощ, докато износът на боприпаси и други стоки и материални, макар и непряк, е за много по-голяма сума. Проблемът е, че войната в Украйна няма никакви признаци да спре. Няма дори изгледи за прекратяване на огъня или примирие. Напротив. НАТО изпраща все повече все по-усъвършенствани оръжия, очевидно опасявайки се режимът на Зеленски да не почне да агонизира. Столтенберг вече обяви, че Западът не може да допусне Путин да спечели войната. Значи, ще се бори Русия да бъде победена. Което няма как да стане. Това значи ожесточаване на сблъсъка и критично доближаване до ръба на ядрения конфликт. Да, знаем, че нито американците, нито руснаците или който и да е друг би искал човечеството да изгори в катастрофата. Но нека не забравяме, че в моменти на върхово напрежение една малка грешка може да даде началото на един всеобхватен конфликт.А и Зеленски открито си прави устата за ядрено оръжие. Щом камерата постоянно ви показва, че на стената виси пушка, то в края на филма тя неизбежно ще гръмне, беше казал един режисьор.

Опасенията се засилват и от оценките, че Третата световна война всъщност е започнала. Само че засега се води на територията на една страна и все още без използване на ядрено оръжие. Но много от белезите на глобалния конфликт са налице - светът е разделен или все още се разделя на два лагера, в него се въвличат все повече държави, вече не само от НАТО. Даде ли Китай оръжие на Русия, за което говори Блинкен, сблъсъкът неминуемо става глобален. Засилват се аналогиите с един конфликт, прелюдия към Втората световна война, в който основните участници в голямата битка започнаха да си премерват силите – испанската гражданска война от 1936 г. И там всичко започна с преврат и сражения между противостоящи групировки и премина през пряко или косвено въвличане на въоръжени части с германски или съветски произход. Както някога в Испания, така и сега в Украйна двете страни набират наемници от цял свят, обучават ги и срещу огромни суми – някои говорят за десет хиляди долара на ден – ги пращат да се бият. Новите интербригадисти. Резултатът, разбира се, е постепенното унищожаване на Украйна. Западът тъпче Киев с оръжия, които руснаците методично унищожават заедно с инфраструктурата за тяхното пренасяне и разполагане – пътища, гари, мостове, пристанища, електроразпределителни средства и мрежи и т.н. И това няма изгледи да спре докато Украйна не бъде превърната в разораната целина. Защо е това, кой ще спечели в крайна сметка – все още са само предположения. А и никой не може да предвиди възможностите за прелом - включване на нови оръжия и оръжейни системи, социални или антивоенни бунтове, крах на долара, какво ли не. Знаем, разбира се, кой ще загуби – това е на първо място Украйна. Засега губеща е и Русия. САЩ изиграха Москва и тя плаща огромна цена за доверчивостта си в разните мински и подобни споразумения. Войната ще порази силно и ЕС, не само европейските икономики. Колкото повече Европа се въвлича в конфликта, толкова повече центростремителните сили в европейското семейство отслабват за сметка на центробежните. И току-виж, утре още някой или някои излетяли от Брюксел и ЕС почнал да се разпадна.

Къде сме ние ? Засега България води много по-уравновесена политика, насочена към търсене на възможности за прекратяване на конфликта, а не за неговото разпалване. Ние няма да даваме повече оръжия на Киев, каза президентът Радев. Това може да се измени само ако партиите на войната, както се изрази Радев, дойдат на власт. Като имаме предвид, че продължаването на политическата безизходица е твърде вероятно, т.е. партиите на войната няма да могат да налагат решенията си, то можем да прогнозираме, че поне до есента България няма да изпраща въоръжения за Киев и ще продължи да бъде фактор, който настоява за дипломатически решения и мирен изход от конфликта.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 20 февруари 2023 г. по Евроком )

2 Коментара

Иванов

преди 1 година

ДА, ДА Василев, когото слушам и уважавам много този път прави неуместен баланс. Печалбите от продажбата на оръжие и всички комисионни отиват в частни сметки в офшорки и другаде. Помощите, които даваме идват от държавния бюджет, който се събира от непосилните ни данъци, на първо място от тези 20%, които измъкват от яденето, ни, което заема големия процент от разходите ни, от бензина, бе който никой не може и който влиза в цената на всяка стока. Не е никак тайна, че голям процент от храната ни вече е вносна, пък цената и в абсолютни стойности е по-висока отколкото на много страни не само на Европа и на американския континент. И вина за това има и тя е огромна на нашия политически васалитет, на продажността и сервилността на нашите политически изроди. Мизерните доходи и пенсии, пропадналото здравоопазване са основните фактори за високата смъртност, разликите в заплащането са основен фактор за разделение на обществото.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.