Величие или Двуличие

https://svobodnoslovo.eu/komentar/velichie-ili-dvulichie/137732 SvobodnoSlovo.eu
Величие или Двуличие

 

През последните седмици тема на обсъждане стана новата парламентарно представена партия - “Величие”. Чието всъщност величие беше доста за кратко. И тъй като техните махленски свади в социалните мрежи успяха да привлекат вниманието на обществеността мисля, че е редно да се изясни какво именно представлява тази т.нар. партия. Ето и моята ретроспекция. Когато се създава партия или друг вид организация тя се създава от хора преследващи определени цели. Но специално целите на повечето политически партии са два вида. Първите са цели за пред избирателите, а вторите са вътрешнопартийни. 

Целта на “Величие” за пред избирателите е “осветляване на процесите в парламента”, а вътрешнопартийната цел е спасяване на Ивелин Михайлов от фалит, прекратяване на проверките срещу него и запазване на това което има до момента. Николай Малков който всички наричат съвсем некоректно “полковник” или “подполковник” просто искаше да осребри влизането си в парламента по всички линии. И беше готов на всичко да смени със скъп костюм (или не толкова скъп) овехтелите якета и пуловери. Той реално получи възможност няколко месеца да яде и пие на чужда сметка. Даже и нов телефон си купи.

Та да продължа нататък реалната цел на колаборацията между Ивелин и Марков е ясна. Остава въпросът с кого да играят за да я постигнат. Естествено трябва някой от статуквото да види полза от съществуването на подобна зависима от всичко формация. И тази формация да даде конкретни заявки и обещания на своите благодетели. Знаем, че и Михайлов и Марков имат трайни и дълги връзки с парламентарно представени партии. Нека не забравяме скандалът заради който Марков беше уволнен от НСО тогава именно той помагаше на една нова партия която тепърва след години превзе държавата и до ден днешен контролира бизнеса и политиката и задава дневния ред.

Михайлов от своя страна пък твърдо подкрепя ГЕРБ при всички избори докато не създадоха свой собствен проект преди година. Може би защото местната власт в Неофит Рилски се кани да се сменя, а чрез тяхна партия могат да поставят в управлението именно хората които са им нужни. Марков пък след уволнението си и получената забрана и отнемането на званието му (подполковник) се превърна в гражданско лице и преподавател това също му беше подарено, като компенсация и всички знаем от кого. Та тук виждаме, че и двамата имат доста общи приятели в партиите на статуквото, което щяха да громят.

Оставаше да се състави план и концепция. И естествено, че популистката реторика и гръмките заявки за съд, затвор, убийства постигнаха своето. Успяха да заработят гласове и с малко помощ от техните благодетели се оказаха в парламента. Но какво от тук нататък. Въпрос на време беше да лъсне истината, че техните гласоподаватели са брутално измамени. Марков и Михайлов осъзнаха, че нямат път за бягство. А, на фона на всичко едни хора твърдят, че Марков е “взел пари напред”. Защото по идея тяхната формация и още една друга извън парламента са имали и друга цел, а именно отцепване на електорат от “Възраждане”. Защото всички, които следим процесите разбрахме от къде преписва идеологията си “Величие” и по-специално Марков.

Статуквото видя за пореден път, че не могат да се договорят с Костадинов и просто му направиха мероприятие за да не може той да вземе допълнително 50 000 гласа и да стане втора политическа сила. След започване на работата на парламента стана ясно, че статуквото няма как да формира правителство поради външно и вътрешнополитически причини и “Величие” станаха излишни. В парламента те се чудиха къде да се скрият в същото време феновете им навън започнаха да говорят за линч. Защото бяха тотално поругани за пореден път може би. Марков и Михайлов трябваше да се спасяват по някакъв начин.

В типичния “брокерски стил” сътвориха противопоставяне между тях. А, целта им беше проста. Те знаеха, че няма двама българи с еднакво мнение и дадоха на гласоподавателите си две тези едната е “Марков е предател” втората е “Михайлов е предател”. И така тяхната фенска маса започна даже да се увеличава и вместо да ги линчуват публично те се събраха да защитават единия и другия по отделно. В последствие след като и медиите натиснаха и започнаха да задават въпроси на които и Марков и Михайлов нямаха отговори ситуацията между тях се изостри.

След обществения натиск като ученици които са на разпит при директорката започнаха да си вадят кирливите ризи и това доведе до осветляването на всички процеси по създаването и развитието на партията. Те все още не са издали кой и как точно им помогна да стигнат до парламента. 

Тепърва и това ще стане ясно. А, аз лично мога да кажа: Не забравяйте, че вие знаете, че те знаят това, което мислите, че не знаят. 

Мисля, че това обяснява защо някои хора в техните редици започнаха да ги наричат Двуличие въпреки, че за мен това си и е по-скоро психично състояние.

Даниел Христов

4 Коментара

Абсолютно вярно!

2 months before

На Марков му трябваха пари и слава,а на Михайлов чадър за НАП и т.н.!Това го "пея" още преди изборите,макар и да не съм ясновидец,но те и двамата така явно се издаваха,че трябва да си много глупав за да не се усетил,а явно глупаците няма да свършат в тази държава!От цялата схема на Борисов,най-много спечели Волгин,след това Костадинов (също патерица на ГЕРБ) и най-малко,но не без значение,Марков и Михайлов,които знаеха,че ще разцепят "ПП Безличие",за да осигурят на Борисов 'независими депутати "! Това заслужаваме,след като не сме коректив със сопи!Росен Миленов е много прав за много от нещата!Да са ви честити предстоящите избори,в които ще потънат още пари за глупости! Прост народ,силни изедници!

Коментирай

Или "Веселие"!

2 months before

Или "Веселие"!

Коментирай

Или "Веселие"!

2 months before

Или "Веселие"!

Коментирай

така, де

2 months before

Нито е Величие, нито е Двуличие, а си е направо Безличие!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.