Висотата на един народ не се измерва с височината на пилоните му.

https://svobodnoslovo.eu/komentar/visotata-na-edin-narod-ne-se-izmerva-s-visochinata-na-pilonite-mu/112114 SvobodnoSlovo.eu
Висотата на един народ не се измерва с височината на пилоните му.

И пак за пилона, драги ми сънародници.

Висотата на един народ не се измерва с височината на пилоните му.

Ако правите разлика в лексикалната семантика на думите „висота” и „височина”, ще разберете какво имам предвид.

Висотата на народа е в неговите малки ежедневни отпечатъци - в чистотата на улиците, в обноските с близки и непознати, в удоволствието да поздравиш с „Добър ден” продавачката в магазина, в отношението към други народи, в отговорността му към природата.

Висотата на един народ се измерва и с неговата езикова грамотност (дори в социалните мрежи!), с хигиенните му навици, с познанията му за света.

Висотата на един народ е в неговата духовна осанка, а не в коленето на прасета по улиците. В прочетените книги от семейната библиотека, а не в изхвърлянето на боклуци в реки и дерета.

Висотата на един народ е в националното му достойнство, когато ходи на избори, а не в примирението с душеприказчиците, за да си спаси изпросеното и измълчано чиновническо местенце.

Висотата на един народ няма нищо общо с височината на пилона с трибагреника, под който ще се ширне щедра уханна кебапчийница.

Фрапантната показност е признак на комплекси и белег на малоценност. Мисля, че още дълго имаме да израстваме до съзнаването, че именно малките ежедневни неща определят физиономията и висотата на една нация.

Лидия Делирадева 

12 Коментара

Жалко

преди 9 месеца

Много жалко сравнение от госпожата авторка - между идеята за пилона с българското знаме на Рожен и коленето на прасета по улиците (в което лично аз не виждам нищо лошо) и изхвърлянето на боклука на улицата. Много долно се опитва да пробута това жалко сравнение, тъй като няма никакви смислени аргументи против идеята. Андролова и тя прави само аналогии по същата тема.

Коментирай

Иван

преди 9 месеца

Браво, Лидия!

Коментирай

Иван

преди 9 месеца

Браво, Лидия!

Коментирай

Мишо

преди 9 месеца

Другарко Делирадова, пилона със знамето на България не е "фрапантната показност - признак на комплекси и белег на малоценност"! Такъв признак са малоумните действия и бездействия на психодесните майкопродавци_"евроатлантици"! Справка - цялата кохорта на ГЕРБ, цялата кохорта на ПП и ДБ, цялата кохорта на ДПС..... Но те не Ви дразнят, нали?

Коментирай

Мишо

преди 9 месеца

И между другото Делирадева, иди в Турция и виж за какви пилони и знамена иде реч, но пък да те са с "комплекси за малоценност", къде ще се мерят с евроатлантически "колоси" като нас....

Коментирай

Мишо

преди 9 месеца

Делирадева, Делирадева.....

Коментирай

Наблюдател

преди 9 месеца

Пилон още няма, ама на някои вече им се привидяха кебапчииници и бирарии. Ах гиди, сороски мекерета. А на пилона да се вее знамето на геювите не щете ли?

Коментирай

Иванчо

преди 9 месеца

Всичко България втасала, само пилона и кусур. По-голяма глупост не можахте ли да измислите. Преди години едни такива умници изградиха в Хасково най-високата богородица и какво от това. Харчене пари на вятъра за глупости.

Коментирай

Лили

преди 9 месеца

Един народ, който толкова години облъчват от медиите, че прост, глупав, на дъното на Европа, крадлив.....има нужда от повдигане на самочувствието.Та във всички градове, общини, министерства забиха Украинското знаме, а българското , почти го няма или се вее изпокъсано, че нямало пари за ново! нека се вее, нека се вижда, нека трепти в сърцата на хората! Иначе продаваме българщината! Та това знаме е пазено с кръвта на дедите ни!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.