ВЛИЗАНЕ В СВРЕДЕЛ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/vlizane-v-svredel/12652 SvobodnoSlovo.eu
ВЛИЗАНЕ В СВРЕДЕЛ

Влизането в свредел е термин от въздушния бой.

Най-лошото влизане в свредел е когато самолетът няма пилот. Или по лошо - когато самолетът няма едно крило.

Когато това се случи не е нужно да си пророк, за да вещаеш катастрофа.

Вече имаше такива статии по темата, всички озаглавени като смешния филм от 80-те: “има ли пилот в самолета”.

Отговорът е, че има пилот, но не знаем къде е и колко е здрав психически.

Съдейки по това как работят нашите държавни системи, рано или късно ще се разбере, че нашият пилотиращ държавата Министерски съвет е психично болен, а освен това е и съставен от група терористи.

Да, пилотът в МС е болен човек, но когато това стане ясно официално - за нашия самолет ще бъде късно. Черните кутии ще бъдат отворени, знаем. Но късно, много късно. Държавата е в свредел.

С трасиращ и виещ звук държавата пада към поредна национална катастофа. Комбинирана катастрофа по думите на Радосвет Радев от вчера по БНТ - комбинация от икономическа, здравна и парламентарна криза, съчетана с всеобща ментална криза.

Да, това е свредел, дясното крило гори.

Медиите припяват докато дясното крило гори, бетер като стюардеси от много стар виц. Просто припяват - ша-лала-лала! Властта реално се търкаля по улицата, но никой не иска да я вземе.

Ако в момента гарантирате на Бойко спокойни старини, той ще се оттегли. Но няма толкова смел човек, който да разбира от държава, падаща в свредел.

Излезте от метафората - може би да върнем Костов? Може би да се доверим на човек, който поне знае теорията на свредела - четох, че за да излезем от свредела трябва да ползваме вертикалните стабилизатори. Ако българите пускаха обява в интернет днес, те щяха да напишат горе долу това: “Търсим човек, който да разбира от вертикални стабилизатори на неуправляем самолет. Спешно.”

Не е шега.

Ако излезете наистина от метафората, ще се видите отстрани - стиснали сме се за седалките до побелелите кокалчета на пръстите.

Някой шептят молитви, други скачат от високо, трети трепят децата си, за да не се мъчат. Не, явно не мога да изляза от метафората.

Трябва някой да стане и да отиде до кабината на управляващите и да го замести. Ако не искат да излизат - ритници.

В свредел сме.

Мартин Карбовски

lentata.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.