Я по-спокойно и по-мъдро за Бюджет 2023!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ya-po-spokoyno-i-po-madro-za-byudzhet-2023/55014 SvobodnoSlovo.eu
Я по-спокойно и по-мъдро за Бюджет 2023!

Я по-спокойно и по-мъдро за Бюджет 2023!

Дефицитът може да е не 6,4%, а 0%, ако олигарсите не са ни скъпи!

В предложения бюджет е заложен дефицит от 6,4% от БВП, който в номинално изражение представлява 11,8 млрд. лв.

………………….

Начини за по-висока събираемост:

1. Сивият сектор е 25-30%. Това е деморализиращо за всички останали трудещи се. НАП и МФ трябва да го подгонят, за да клони към 0. Ето ви още 1,5 млрд. лв. приходи, ако се направи!

2. Данък свръхпечалба може да се въведе по европейски тертип само за тази година. Ето още около 0,5 млрд. лв.

3. По отношение на средствата от ЕС, съгласно профила за плащания, България следва да получи през 2023 г. два транша по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в общ размер на 2,881 млрд. лв. Ако обаче НС приеме необходимите законодателни промени. Асен Василев правилно забеляза, че по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени да се направят всички разходи, 100 процента от разходите, а да получим нула процента от приходите. Това е от 2 млрд. 881 млн. лева. Парите обаче са пореден заем, а не дарение!

4. Министерството на финансите допуска в своята Средносрочна макроикономическа прогноза вероятност ДДС да се увеличи от 20 на 22 на сто, а корпоративният данък - да нарасне от 10 на 15 на сто. Освен това се посочва вероятност данъкът, плащан от едноличните търговци, да се увеличи от 15 на 20 на сто. Увеличеното ДДС би внесло в хазната допълнително 1,63 млрд. лв., от увеличените корпоративни данъци пък се очакват допълнителни постъпления в размер на 2,3 млрд. лв. Уточнението тук е, че тези мерки не са заложени в законодателната рамка на бюджета, но са част от Средносрочната макроикономическа прогноза.

5. Заради намалените ставки за ДДС на хляба, книгите, бебешките стоки, парното и природния газ, ресторантьорството и кетъринг услугите хазната може да загуби тази година 503 млн. лв. Върнете старите ставки! Връщането на 20% ДДС за ресторантьорите ще даде 1 млрд. допълнително към бюджета.

6. Премахване на енергийните помощи – чрез тях се правят свръхпечалби. Още около 7,5 млрд. лв. ще бъдат спестени.

7. Очаква се след прибирането не на 50%, а на 80% (хайде да не е 100%) от дивидента на държавните предприятия в хазната да постъпят 1,5 млрд. лв. Не е заложено да се съберат 100 процента дивидент от държавните предприятия.

8. В дългосрочен аспект – от 2024 г. трябва да се мисли за преход от „плоски данъци“ към прогресивно данъчно облагане, за да станем европейски тип социално-икономическа система.

………………….

Достатъчно е само горните мерки да се проведат, за да преминем към 0% бюджетен дефицит.

Топката се тупка от онези 240 души в НС, които получават минимална заплата от 6 400 лв. месечно, за да мислят за НАРОДА, а не за свръхбогаташите.

………………….

Мислят ли?

Боян Дуранкев 

2 Коментара

ИвайлоК

преди 11 месеца

Авторът май сънува еврото всяка нощ.

Коментирай

Финч

преди 11 месеца

Много са му ясни нещата на човека. Реалист и прекрасен експерт. Логиката е, като искаш толкова много да влезеш в еврозоната, трябва да премахнеш плоския данък и да приемеш европейските стандарти. Иначе пак феодален капитализъм, шепа свръх богати и море от бедност. А тук милионерите искат хем душата в рая, хем....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.