Защо не говорим за бедността като национален позор, а я окичваме с каузи?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zashto-ne-govorim-za-bednostta-kato-nacionalen-pozor-a-ya-okichvame-s-kauzi/111308 SvobodnoSlovo.eu
Защо не говорим за бедността като национален позор, а я окичваме с каузи?

Гледам „Стани богат”, играят за благотворителна кауза на „Българска хранителна банка”, която събира неизкупени храни и продукти и ги изпраща на бедни хора.

Въпросът на въпросите, който никой не задава в ефир и не търси отговора му, е защо има бедни хора, защо има бедност въобще, не само у нас, защо в „цивилизования” ни свят някой се радва на огризки и подаяния?

Наистина ли не забелязваме онази възтънка граница между благородството и срама? Наистина ли България в 21-ия си век продължава да затваря очите на бедните с помощи и милостиня, вместо да изкорени бедността?

Защо ми се струва, че сме затънали в буренаци от заблуди и клишета от телевизора, които задушават цветята, а птиците падат, покосени от някаква неуловима, нечиста вибрация?

Защо не говорим за бедността като национален позор, а я окичваме с каузи?

Нима истинската човешка кауза не е да няма бедни и да няма нужда от подаяния?

Лидия Делирадева

4 Коментара

Петър Петров

преди 10 месеца

Защото на бедността се гради, т.е. стъпва, всичко, всичко (и политиката, и "правото", и МВР-то, и "Здравеопазването"). Целия световен ред е основан и се базира на неравенство. Извинете, че коментирам преди да прочета статията Ви, но това, което Ви пиша в коментара си, са базови постановки. В началото е било разделението и неравенството, после бедността, после протипопоставянето и конфликтите за преразпределение, после борбата да се запази "статуквото", да се "замаже" всичко, и така от както свят светува под управлението на "княза на този свят".

Коментирай

Финли

преди 10 месеца

Добре говорим за бедността, но защо не говорим и за свръхбогатството, съсредоточено в шепа хора? За стряскащо голямата социална ножица? Защо никой вече не говори за справедливост? Докъде ще стигне всичко това? То е навсякъде. В глобален мащаб.

Коментирай

Иайло Кирков

преди 10 месеца

Драга ми млада авторке (съдя по снимката), Не бедността е национален позор ( бедни хора има по целия свят, и анализ какви са те няма да правя), национален позор са РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ. А в България те са огромно мнозинство. РАБОТЕЩИ БЕДНИ. Ето, по този показател сме на Първо място в Европа. И на едно от първите в света.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.