ЗАЩО САЩ ЗАСТАВАТ НА СЕВЕРОМАКЕДОНСКА СТРАНА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zashto-sasht-zastavat-na-severomakedonska-strana/110642 SvobodnoSlovo.eu
ЗАЩО САЩ ЗАСТАВАТ НА СЕВЕРОМАКЕДОНСКА СТРАНА

 

Чл.5 от договора за НАТО не казва как ще действа блока при конфликт между две страни-членки. Досега не е било беда,защото напрежението между Турция и Гърция не е изисквало видима намеса на НАТО и САЩ дипломатично са съумявали да поддържат равновесие между двете страни.

Не такава изглежда позицията им в напрежението между България и РСМ. Там Държавният департамент не изглежда безпристрастен. Ето, американската посланичка в Скопие обяви миналата седмица, че България поддържала ‘’много агресивен език’’ спрямо РСМ. Нещо повече, в проява на висша тактичност каза, че имала ‘’ голям късмет ‘’ да НЕ е посланик в София. Т.е. тежко и горко на тия, които се пържат тук. Каква наглост ! Смачканото Външно се прави на ударено и не реагира на недопустимите за един посланик квалификации. Медиите ни - също.

Безпокойството ни идва не от снишаването на нашата дипломация и на слугинските медии. Причинено е от обстоятелството, че САЩ видимо заемат другата страна в българо- северомакедонските спорове. Помните ли американското посолство в София да е заставало някога на българската позиция при проблемите със Скопие - по правата на българите там, по гоненията, за поругаването на българските места, по отношение на кражбите на историята ни или за езика и културата. Чули ли сте някой от Козяк да упреква Скопие, че държи агресивен или войнствен език. Има хиляди аргументи в защита на българските становища, които не сме видяли да са били използвани от Вашингтон и хората му тук.

Все пак тяхна си работа. Не можем да знаем какви са им кроежите. Още по-малко можем да влияем, дотам сме загубили суверенитет. Но не можем да избегнем от натрапващия се паралел между засилващата се враждебност в Скопие към българите и подклажданата вече 15-20 години омраза в Киев към руснаците. Като че имат еднакъв зародиш и се развиват в успоредна посока. Сходствата между двете явления са стряскащи. И тъй като процесът има всички предпоставки да се развива, видимата пристрастност на Вашингтон към тезите на Скопие не може да не предизвиква все повече безпокойство. Ако не можем да разчитаме на никого, по-добре да го знаем отрано, нали ?

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 22 май 2023 г. по Евроком )

5 Коментара

емигранд

преди 6 месеца

ЗАЩОТО,ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО,ПРЕДИЗВИКВА СБЪСЪЦИ НА ВСЯКО НИВО. ПО ТОЗИ НАЧИН САЩ КОНТРОЛИРАТ ТОВА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ И МОГАТ ПРЕДИЗВИКАТ КОНФЛИКТ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ.

Коментирай

Иван Пеев

преди 6 месеца

Изводът за ситуацията е елементарен. На САЩ са им необходими високоскоростни шосейни и железопътни връзки от най-голямата им военна база в Европа, намираща се в Албания, и нашето черноморие. И нищо друго няма значение. Така наречените македонци са добре платени и ще ни вкарат в тази авантюра. Прекъсването на всякакви отношения с югозападният ни съсед е най-верния и сигурен начин да избягаме от варианта война с Русия.

Коментирай

Иванов

преди 6 месеца

Че е прав анализът на В. Василев, в това няма и микрон съмнение. А че Щатите застават срещу нас трябва да ни е не обица на ухото, а оглушителна КАМБАНА . Дебилът Борисов, който става само за кръчмарски мохабет едва ли има понятие от английската и американска история. Той едва ли се е научил, че и да има време поне да ползува уикипедията за да знае, че Англия е тръгнала от пиратството, Испания също. Щатите са били колония на англичаните , където са докарали милиони черни от Африка, роби. За каква демокрация и ценности ще ми говорят нашите тъпи подлоги. Проектът Cost of War на университета Браун изчислява, че най-малко 4,5 милиона души са загинали в резултат на войни, започнати от Съединените щати след атаките от 11 септември 2001 г."

Коментирай

Иван Пеев

преди 6 месеца

Г-н Иванов, няма "атаки" на 11.09.2001 година, има оранизиран терористичен акт на шайка престъпни американци, с цел прокарване на антидемократични закони, развързване на ръцете за войни на всякъде по света, унищожаване на човечеството.

Коментирай

Иванов

преди 6 месеца

Давам линк към статия, това е заглавието и. По- важна е информацията в нея, и тя не идва от Москва и няма да я видим НИКОГА в нашите медии. У нас цитират само Дойче Веле. Никога источници като този "Les guerres menées par les États-Unis depuis 2001 ont tué 4,5 millions de personnes" https://reseauinternational.net/les-guerres-menees-par-les-etats-unis-depuis-2001-ont-tue-45-millions-de-personnes/ ИЛИ оригинала https://watson.brown.edu/costsofwar/.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.