5 600 тона приказки от пясък

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/5-600-tona-prikazki-ot-pyasak/25168 SvobodnoSlovo.eu
5 600 тона приказки от пясък

Тази година става на 10. Пясъчният фестивал на Бургас празнува юбилей с темата “Пясъчни приказки”. Новото издание ще е ретроспекция- поглед към досегашните, които му донесоха слава и 713 000 посетители за всичките девет години. Като всяко лято, броят на желаещите да видят странните, импозантни, прелестни фигури от пясък расте. Увеличава се и количеството пясък всяка година, за всяка нова тема. Миналата е било 5 500 тона, а за тази, както подобава за юбилей, са подготвени със 100 тона повече.

За посетителите, фестивалът е шеметно удоволствие. За участниците в него- също. Общината в Бургас от самото начало е решила той да няма конкурсен характер. И точно това е дало старт на уникални групови проекти. Пясъчните скулптори работят заедно, в приятелска атмосфера, която ражда нови и нови идеи. Любопитен факт е, че през последните години за декориране се използва и нашият черен пясък от Бургаския залив. Иначе другият идва от кариерите и е примесен с малък процент глина.

Автори от цял свят

Участниците, които ще ваят “Пясъчни приказки”, са 21 скулптори. От тях 11 са българи, а останалите идват буквално от цял свят. През годините е имало автори от далечните Индонезия и Австралия. Повече от 170 композиции са създадени от родни скулптори и колегите им от Португалия,Турция, Русия, Словакия, Белгия, Италия, Латвия, Норвегия.- “Все светила в пясъчното изкуство”, обяснява Димитър Маджаров, директор на общинското предприятие “Летен театър, фестивали и концерти”.

Наскоро той обяви още една новина: Пясъчните фигури (заедно с друг морски фестивал “Джаз в Бургас), попадат в общоевропейския събитиен календар на Европейската фестивална асоциация. Те са удостоени със Знака за европейски фестивал за периода 2017-2018.

За отличаването им е било необходимо преминаването на няколко етапа и оценяване от професионална комисия. “Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” (EFFE) е етикет и международно признание.

Темите на изданията са различни. За организаторите това е работа през цялата година. Няма и минута спокойствие- още от февруари започва работата по подбор на темата и комуникацията с авторите. През април стартира самата подготовка на терен.

Детската приказна кинотема е номер 1

Закупува се пясък /все повече и повече всяка година/ и започва градежа на Пясъчния град. Не е лесно да се съчетаят вкусовете на възрастни и деца. Но най- предпочитаните фигури безспорно са на детска приказна кинотема.

През 2016- та темата бе “Киногерои”, през 2015- та: “На сафари с фотоапарат”.

Тогава край морето, в пясъчния град, изникнаха животни от саваната и джунглата, атмосферата бе наистина невероятна, спомнят си организаторите. През 2013- та бе ред на “Алея на славата”. Тогава от пясък авторите пресъздадоха популярни личности, които са дали своя принос за човешкия прогрес. Появиха се Айнщайн, Павароти, Тесла…Може би мнозина вече са забравили, че първата тема на фестивала бе “Карнавал”.

Вдъхването на живот в една пясъчна фигура е изкуство- това стана ясно още тогава, през 2008- ма. Изработени бяха общо 16 фигури, с височина 4 метра, а една ги надмина двойно с импозантните си 8 метра.

Запазени за поколенията

Пясъчните фигури от “На сафари с фотоапарат”, са запазени за поколенията. Това става, след като е изработен специален макет, направен в Холандия чрез комбинация от най-съвременни технологии като 3D сканиране, 3D принтиране и 3D моделиране в съчетание с конвенционални техники. 3D макети са направени и година по- късно- и на “Кино герои”.

До юбилея има още месец, но вече започна подготовката. В момента екипът, работещ на терен пресява пясъка, от който ще бъдат изваяни фигурите.

Времето е спряло

Мястото на Десетия Пясъчен фестивал е известно- на метри от морето, до Конната база, в прохладната Морска градина на Бургас, която в тази си част се е ширнала просторна и с мнго зеленина. Така че посетителите да се концентрират върху приказките и скулптурите, съградени от пясък, които ще ги върнат в съкровенното им детство, където времето е спряло и всичко е весело и безгрижно.

Фестивалът започва в началото на юли.

Огромна торта в центъра на рождения ден

Скулпторът Атанас Стоянов е бургазлия, участва неизменно във всяко издание на Пясъчния фестивал Той е преподавател по рисуване в бургаското училище “Св.св.Кирил и Методий”. Споделя, че няма любима скулптора, която е ваял по различните теми, защото всички са интересни и уникални, но разкрива интересна подробност. Той и колегата му Любо Коцев ще изваят огромна торта от пясък. Бива ли рожден ден без торта? А гази е замислена да е прекрасна с числото десет по средата и самата тя ще е в центъра на рождения ден. В центъра на Пясъчния град.

От Мария Кехайова

Резултат с изображение за пясъчни фигури

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.