Как да спрем алкохола?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kak-da-sprem-alkohola/111183 SvobodnoSlovo.eu
Как да спрем алкохола?

Има много причини, поради които може да искате да спрете консумацията на алкохол. За някои хора е промяна в начина им на живот, като това да се сбогуват с махмурлука, да спят по-добре, да свалят наднормено тегло или да имат повече енергия.

Може дори да е предизвикателство, като това да се сприятелиш с някой друг, който също се опитва да откаже алкохола.

За други спирането на алкохола може да бъде от съществено значение поради медицински причини, заради дадено заболяване (като чернодробно такова) или пък защото започват да приемат лекарства, които не позволяват консумацията на алкохолни напитки, съобщава drinkaware.co.uk.

Преди да спрете алкохола...

Първо, ако мислите, че може да сте зависими от алкохола, трябва да се консултирате с вашия лекар или друг медицински специалист, на когото имате доверие или пък ви препоръча вашето джипи.  

Да бъдеш зависим от алкохола означава, че чувстваш, че не можеш да функционираш без него. От своя страна спирането му може да предизвика физически симптоми, като треперене, изпотяване или гадене. Ако имате тези симптоми, когато не пиете, може да е опасно да спрете напълно консумацията прекалено бързо. Затова нека нещата се случват постепенно. 

Възможни симптоми при спирането на алкохола

Дори и да не сте консумирали много големи количества, възможно е да изпитате някои краткосрочни ефекти, когато спрете да пиете. Някои хора могат да се почувстват леко раздразнителни или уморени, или пък да открият, че имат лоша концентрация, затруднено заспиване или не достатъчно добър сън.

Тези симптоми могат да се появят дори, ако сте пили по малки количества. За повечето хора те преминават доста бързо и са само временен момент, преди да започнат да усещат ползите от отказването от този навик.

Ако обаче изпитвате тези симптоми повече от около пет дни след спирането или ги смятате за особено обезпокоителни, то се консултирайте с лекар. 

Физически симптоми

Тези от вас, които са си позволявали да пият повече и много често, може да изпитат първоначална трудност от отказването. Дори е възможно да изпаднат в алкохолна абстиненция или пък да има поява на други симптоми при тях.

Тези симптоми може да се изразяват в - треперещи ръце, изпотяване, главоболие, гадене, повръщане, сърцебиене и липса на апетит. В тежки случаи симптомите могат да включват конвулсии, треска и дори халюцинации.

Ето защо за хората, които са зависими от алкохола, е важно да говорят с опитен здравен специалист, преди да решат да предприемат важната крачка - да спрат с алкохолните напитки. 

Вашият лекар може да предпише лекарства, които могат да ви помогнат. Личният ви лекар може да ви насочи към консултации и психологическа подкрепа. В това няма нищо лошо и страшно. 

Практически съвети за отказване от алкохола

Когато осъзнаете, че сте готови и искате да спрете, следните съвети и техники могат да ви помогнат и да направят тази нелека задача малко по-лесна за вас:

- Избягвайте изкушението. Дръжте далеч бутилка с алкохол от вас. Старайте се да нямате такава наблизо или тя да ви е под ръка, когато сте си у дома. Ако сте попаднали в компания, където се пие, то се стремете да не посягате към алкохолната бутилка или седнете на по-отдалечено място. Излезте на балкона или разсейте вниманието си с нещо друго. 
- Опитайте нещо ново. Това винаги е добра идея. Има различни безалкохолни коктейли, които изглеждат много атрактивно в чашата. Освен това са с интересен вкус. 
- Наградете напредъка. Старайте са бавно, но сигурно да постигате резултат и се награждавайте сами за това. Купете си нещо при всяка една следваща седмица, когато сте останали далеч от вкуса на алкохола. Или пък си подарете кратка почивка у нас или в чужбина. Със сигурност липсата на алкохол ще докара при вас и повече спестени пари. 
- Насладете се на предимствата. Разбира се, има предимства. Винаги ще бъдете в тонус, тренировката ви ще е от полза. Освен това може да отидете на парти с колата, което е толкова удобно и практично. Ще спестите излишни пари за такси, например. Мислете и в тази посока и ще видите, че „плюсовете“ са повече от „минусите“. Предимствата ще ви накарат да се насладите на този ваш личен успех.

Споделете със семейството и приятелите си, че се стремите да спрете да пиете алкохол и обяснете защо искате да го направите. След като знаят това, то ще може след време с тях да споделите и постигнатите успехи от вредния навик, който е останал зад гърба ви. Не е невъзможно!

Автор: Анита Иванова

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.