Комплекс "Свети Никола" и крепостта "Ситан кале" влизат в списъка на забележителностите на Банско

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kompleks-sveti-nikola-i-krepostta-sitan-kale-vlizat-v-spisaka-na-zabelezhitelnostite-na-bansko/25013 SvobodnoSlovo.eu
Комплекс "Свети Никола" и крепостта "Ситан кале" влизат в списъка на забележителностите на Банско

Археологическият комплекс "Свети Никола" и крепостта "Ситан кале" влизат в списъка на забележителностите на Банско. Обектите се намират  в местностите Свети Никола и Калята в Пирин.

Благодарение на усилията, откритията и свършеното от археолозите и местните власти, двата археологически обекта са на път да се превърнат в интересни туристически атракции и да заемат трайно място в списъка на многобройните забележителности на пиринския курорт. "Продължаваме проучванията на двете укрепени планински селища в местностите Свети Никола и Калята. Проучвания на археологическия комплекс "Свети Никола" се правят вече десет години, разкрита и възстановена е раннохристиянска базилика от края на четвърти и началото на пети век. Голяма част от некропола, принадлежащ към църквата, също е разкрит", разказва научният ръководител на археологическите проучвания Владимир Баряков, който е и уредник в Музейния комплекс в Банско, пред БТА.

Материалите според археолозите в региона изобилстват - има както керамика, така и въоръжения, оръдия на труда, накити, монети. "Монетите всъщност са най-благодатната част за археологията - заради възможността, която дават за датирането на обекта", коментира Баряков.

„По монетния материал, открит в местността Свети Никола, можем със сигурност да кажем, че това е селище с изключително голяма продължителност на живота - от четвърти век преди Христа до края на17-и и началото на 18-и век, без прекъсване, отбеляза археологът. По думите му мястото е прекрасно, много благодатно“, смята експерта.

Специалистите са категорични, че археологическият комплекс "Свети Никола" е изключително интересен в научно и културно отношение обект, а неговата реставрация, консервация, експониране и осигуряване на достъпна среда го превръщат в забележителна туристическа атракция.

Крепостта "Ситан кале" е същият тип селище, обясни Баряков. „До момента сме разкрили изцяло цитаделата, която е под формата на триъгълник с две кръгли кули в североизточния и северозападния ъгъл и една многоъгълна в южната част на укреплението. Със сигурност до момента се очертава, че става дума за селище, в което е имало живот и е съществувало през периода между втори век след Христа и 17-18 век, каза археологът. От една страна това опровергава досегашната легенда, че крепостта "Ситан кале" е построена за отблъскването на турския нашественик, защото дебелината на крепостните стени е два метра“, коментира Баряков.

„Това са селища в предпланината, изградени винаги в близост до вода, където има целогодишно течаща вода, което е най-важното за създаването на едно селище. Това са и два от пътищата за преминаване от Северен към Южен Пирин, към днешния Сандански, към Мелник и охраната на тези проходи и пътища е била много важна. Даже имаме съмнения, че те са играели ролята както на пропускателен пункт, така и на митница“, добави Баряков.

По думите му основание за подобен извод дават откритите в местността Свети Никола два моливдовула - това са печати, носени от хората, които са искали евентуално да преминат през този проход. Единият показва достатъчно ясно, че селището е играло много голяма роля в древността, защото печатът е от финансовия министър на Византия, коментира археологът. Освен изброените находки археолозите са открили в района и голямо количество стъклени предмети. "Стъклото в този период е все още с цената на златото, става дума за 1-2 век след Христа, така че всички тези материали говорят достатъчно красноречиво за големия просперитет и финансово благосъстояние на хората, които са населявали тези прекрасни селища", посочи Владимир Баряков.

„В момента имаме регистрирани над 100 археологически обекта, три от които са проучени изцяло, а сега продължава проучването на тези две укрепени селища, добави той. Работата на археолозите от Банско и това лято ще започне в началото на юли. По-рано тук не може да се работи, все пак обектите са високо в планината - единият е на 1100 м, а другият - на 1300 метра надморска височина. В момента на някои места все още белее сняг, затова е по-късна и датата за началото на разкопките, които продължават до първи сняг. Хората, които се ангажират за работа, са основно ученици и студенти, най-вече от Банско. Това е начин както за изграждане на трудови навици, така и за възпитаване в родолюбие“, убеден е Владимир Баряков.

"Идват млади хора с различни навици, различни интереси и професии, но в края на краищата всички остават влюбени както в историята, така и в археологията. И човек не може да не е горд от това, което предава и дава на тези бъдещи наследници на прекрасната котловина", коментира ръководителят на екипа. Средствата за археологическите проучвания се осигуряват както от община Банско, така и от Музейния комплекс в града. "Вече 30 години се работи без прекъсване, финансово винаги сме били осигурени и държим финансирането да бъде от общината, защото така всички находки остават за Музейния комплекс в Банско, в отдел "Археология". Голяма част от тези ценности са показани в експозицията на историко-етнографския музей "Радонова къща"", каза още Баряков.

Резултат с изображение за крепостта "Ситан кале"

http://novini.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.